Tampere
21 May, Tuesday
13° C

Proakatemian esseepankki

TavoitteetKirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Esipuhe

 

Ensimmäinen oma tavoite liittyen Proakatemiaan oli päästä Proakatemialle opiskelemaan. Olin aiemmin työskennellyt sosiaalialalla, joten Proakatemialle hakeminen oli hyppy tuntemattomaan. Hain myös normaalille tradenomilinjalle, Proakatemian lisäksi. Kouluun päästiin ja kohta ollaan valmis yrittäjyyden- ja tiimijohtamisen tradenomi.

Hakuprosessin jälkeen opintoihin liittyviä tavoitteita on tullut asetettua useamman kerran. Viimeisimpänä tulee mieleen tiimin kanssa yhteisesti asetettu tavoite kirjoittaa kaikki vaaditut 100 kirjapistettä 30.8. mennessä. Tuo tavoite saavutetaan osaltani tämän esseen kirjoittamisella. Fiilis on mitä mainioin.

 

Tavoitteiden asettaminen

 

Ikonen (2018) kirjoittaa, että tavoitteita asettaessa on hyvä kirjata ylös myös välivaiheet, kuinka varsinaiseen tavoitteeseen pääsee. Käyn seuraavassa tällä mallilla läpi päätökseni hakea opiskelemaan:

 1. Aseta tavoite
 • Haluan opiskelemaan TAMK:n Proakatemialle tai perinteiselle tradenomilinjalle.
 1. Mieti askeleet
 • Luen oppaita/kirjallisuutta, kuinka ryhmähaastattelutilanteessa on hyvä toimia
 • Harjoittelen matematiikkaa
 • Osallistun Eximian valmennuskurssille
 • Nukun ja syön hyvin ennen pääsykoetta.
 1. Täydennä tämän jälkeen suunnitelmaasi vastaamalla esimerkiksi seuraavanlaisiin kysymyksiin:

Mistä saan apua, lisätietoa tai osaamista suunnitelman toteuttamiseen?

 • Eximian valmennuskurssilta. Kysyn tutuilta, jotka ovat hakeneet ko. opintoihin aiemmin

Kuka voi auttaa minua suunnitelmani toteuttamisessa?

 • Läheiset, ystävät, perhe.

 

Oppimissopimus

 

Proakatemialla tavoitteita asetetaan myös niin kutsutun oppimissopimuksen kautta, joka koostuu viidestä pääkysymyksestä:

 1. Missä olen ollut?
 2. Missä olen nyt?
 3. Minne olen menossa? (voi pitää sisällään erilaisia apukysymyksiä)
 • mitä haluan oppia?
 • mistä haluan eroon?
 1. Miten pääsen perille? (tähän kohtaan sopii hyvin esim. Ikosen (2018) askeleet.)
 2. Mistä tiedän olevani perillä? (voi pitää sisällään erilaisia apukysymyksiä)
 • millä mitataan?
 • miltä perillä näyttää / tuntuu?

 

Kuluvien opintojen jännittävin oppimissopimus oli oman tiimin ensimmäisessä mökkipajassa. Tämä oppimissopimus käsitteli paljon ihmisten menneisyyttä ja taustoja. Näin tutustuimme toisiimme syvemmällä tasolla. Aiemmin olimme tehneet jo kevyemmän Pecha Kucha -version koko vuosikurssin kesken. Pecha Kucha -versiossa nämä viisi kysymystä käytiin kuvien muodossa läpi pikatahtiin. Kokemus oli sekin uusi ja mielenkiintoinen.

 

Ensimmäisten oppimissopimusten jälkeen pääpaino on siirtynyt enemmän tulevaisuuteen sekä ammatillisempiin tavoitteisiin. Seuraavassa käyn syksyn tavoitteet miniversiona läpi:

 

 1. Missä olen ollut?
 • Opiskelin kesällä treidaamista, suoritin ruotsinkurssin, opinnäytetyö meni uusiksi elokuussa & pelasin kesällä paljon. Sain rentouduttua.
 1. Missä olen nyt?
 • Opinnäytetyön kanssa tulee kiire. Tutkimusosuus esimerkiksi työllistää paljon. Mukana myös Hurman joryssä. Esseepisteet täynnä ja miltei kaikki muut opinnot täynnä.
 1. Minne olen menossa?
 • Kohti opinnäytetyön työstämistä. Tämä se pääprioriteetti. Haluan tuoda myös oppimaani tiimille. Strategia, riskienhallinta, psykologia ja odotusarvot oma vahvuus.
 1. Miten pääsen perille?
 • Opinnäytetyötä tulee työstää päivittäin. Osallistun tiimin yhteiseen aikaan.
 1. Mistä tiedän olevani perillä?
 • Valmistun koulusta! Olo on onnistunut ja tyytyväinen.

 

Yhteenveto

 

Proakatemia ajan keskeinen teema itselleni on ollut löytää se oma ”juttu”. Olin varma Kahvikeisarinnan kohdalla, että nyt se vihdoin löytyi. Alkukesästä jäin kuitenkin projektista pois ja tämän jälkeen olen opiskellut treidaamista ja urheiluvedonlyöntiä. Daily Fantasy on kulkenut mukanani jo pidemmän aikaa ja tällä hetkellä se tuntuu yhä vain enemmän siltä omalta ”jutulta”. Itseni työllistäminen on edelleen se suurin unelmani ja uskon, että kovan työn kautta se on mahdollista saavuttaa.

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

 

Ikonen, I. 2018. Aseta tavoite oikein ja saavutat sen, mitä haluat – testaa helpolla käytännön harjoituksella. Viitattu 30.8.2020. https://duunitori.fi/tyoelama/maanantaifiilis-tavoitetesti

Heikkinen, A. 2018. Tavoitteellinen elämä voi viedä kohti hyvinvointia – mutta miten asettaa toimivia tavoitteita? Viitattu 30.8.2020. https://www.tunnejamieli.fi/2018/04/16/tavoitteellinen-elama-voi-vieda-kohti-hyvinvointia-mutta-miten-asettaa-toimivia-tavoitteita/

Tytti, L. 5 vinkkiä tavoitteiden asettamiseen ja niissä onnistumiseen! Viitattu 30.8.2020. https://www.tyttilaine.fi/5-vinkkia-tavoitteiden-asettamiseen-ja-niissa-onnistumiseen/

Kommentoi