Tampere
20 Jun, Thursday
15° C

Proakatemian esseepankki

TatuointitrenditKirjoittanut: Anni Pilvinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Yksilöessee, 2ep.

 

Tatuointitrendit

 

Johdanto

Aloitin urani tatuointiartistina ystäväni kanssa omalla keittiön pöydällä, sillä tatuoijaksi ei pysty opiskelemaan missään. Tein muutaman kuukauden itsenäisesti töitä ja harjoittelin YouTube-videoiden avulla eri tatuointitekniikoita. Kehittyminen oli kuitenkin hidasta, ja erinäisistä syistä jouduin pitämään muutaman kuukauden tauon tatuoimisesta. Onnekseni tiimikaverini Kipinästä tunsi kokeneen tatuointiartistin ja vinkkasi minulle, että hän etsii tatuointistudiolleen vuokratuolilaista. Päätin tarttua mahdollisuuteen ja aloitin uudestaan harjoittelun Ink Studio Vanillassa. Tässä esseessä aion perehtyä tatuointien historiaan sekä tatuointi trendeihin.

Tatuoinnit ovat olleet osa ihmiskunnan historiaa monen tuhannen vuoden ajan. Historia on muokannut ihmisen käsitystä tatuointien merkityksestä ja niiden haluttavuudesta kautta aikojen. Eri kulttuureissa tatuoinnit ovat merkinneet erilaisia asioita. Tatuoinnit ovat kiinnostaneet ihmisiä aina.

 

Historia

Tatuointien historia yltää melkein yhtä kauas kuin ihmisen. Tatuoinnit ovat alkaneet eri kulttuureiden perinteistä, sillä ihoa ollaan muokattu tai koristeltu luodakseen eri merkityksiä. Jopa kaikkien tuntemalla jäämies Ötzillä oli useampia tatuointeja.

Merimiesten katsotaan tuoneen tatuoinnit Suomeen. Oli yleistä, että mereltä satamaan saapuessa merimiehet kävivät ottamassa tatuoinnin muistoksi. Vankilatatuointikulttuuri on myös vaikuttanut voimakkaasti alan kehitykseen. Tatuointien katsotaan vasta 1970-luvulla saaneen suosiota myös muiden ihmisten keskuudessa. 70-luvulla tatuoinnit tehtiin Suomessa joko kotioloissa, tai sitten niitä käytiin hakemassa ulkomailta.

Ennen 80-lukua tatuointeja otettiin useasti vain merkityksellisistä syistä. Tämän jälkeen tatuoinnit ovat saaneet uuden merkityksen itseilmaisuna kehonmuokkaus taiteen kautta.

 

Trendit

1970

70-luvulla tatuointien stigma rikollisuudesta alkoi kadota ja yhä useammat alkoivat mustaamaan itseään. Ennen sitä, ajateltiin että vain rikollisilla tai hylkiöillä on tatuointeja, jolla oli suuri vaikutus tatuointien yleisyyteen. Tatuointi saattoi vaikuttaa jopa työpaikan saamiseen. 70-luvulla suosikki tatuointeihin kuului ankkuri, kotka ja tietysti myös peace-merkki. Myös isommat hihatatuoinnit alkoivat kasvattamaan suosiotaan. Silloin tatuoinnit olivat tietynlainen merkki maskuliinisuudesta.

 

1980

80-luvulla rock-kulttuurin ja kapina-henkisyyden myötä patch-work tatuoinnit olivat suuressa suosiossa. Patch-work tarkoittaa useaita pieniä realistisia tatuointeja yhdellä alueella. Ne ovat paksureunaisia ja yleensä mustavalkoisia. Suositumpia kuvia oli celtic-knot.

 

1990

90-luvulla feminismin myötä naisten innostus tatuointeja kohtaan alkoi. Myös tatuointialalla naistatuoija määrä lisääntyi. Suurimassa suosiossa oli tietenkin tribal-tatuoinnit. Pienimmissä tatuoinneissa trendissä oli aurinko sekä kiinalainen teksti.

 

2000

Uusi vuosi tuhat toi tullessaan uuden innostuksen. Tv-ohjelma LA Ink, toi tietoa ja näkyvyyttä alalle. Ennen ajateltiin tatuointien olevan vaarallisia, mutta Tv-ohjelman myötä huomattiin, että tatuointiartistit pitävät hyvää huolta turvallisuudesta. Suosiossa olivat perhostatuoinnit, jin&jang. Myös ikoniset ”tramp stamp”-tatuoinnit saivat alkunsa.

 

2010

2010-luvulla kuvan sijaan trendissä oli eri sijainnit tatuoinneille. Tatuointeja alettiin ottamaan yhä näkyvimmille paikoille. Suositumpia oli sormitatuoinnit, erityisesti viikset tatuoituna sormeen. Myös loputtomuuden symboli, unisieppaaja sekä erilaiset höyhen tatuoinnit olivat kovassa suosiossa. Suositumpia paikkoja oli ”underboob”, kämmenselkä, sekä selkä.

 

Trendit ovat vahvasti sidoksissa julkisuudenhenkilöihin. Esim. 80-luvun patch-work tyyli alkoi levitä, koska usealla rock-bändin jäsenellä oli tämän tyylisiä tatuointeja, niin heidän fanit alkoivat kopioimaan heidän tyyliään. Ja kun Ariana Grande otti 2010-luvulla kämmenselkään tatuointeja, niiden suosio alkoi kasvamaan hurjasti.

 

Tulevat trendit / nykytilanne

Tatuoinnit ovat nyt suositumpia kuin koskaan. HUS:in Iho- ja allergiasairaalan ihotautien erikoislääkäri, dosentti Nicolas Klugerin mukaan jopa 15-20% suomalaisista on yksi tai useampi tatuointi. Yleisimmät syyt tatuoinnin ottamiselle on itsensä koristeleminen, yksilöllisyys, itseilmaisu tai jokin rakkauden/kiintymyksen ilmaiseminen. Syitä on kuitenkin loppujen lopuksi yhtä monta kuin on tatuointeja. Eri tatuointi tyylejä kehittyy jatkuvasti. Tatuointiartisteilla on oma tyylinsä ja sitä kautta he erottuvat muiden joukosta.

Nykyään ei ole mitään yhtä selkeää trendiä ja syyt tatuoinnin ottamiseen ovat vähemmän merkityksellisiä. Vanhat trendit esim. tramp stamp-tatuoinnit ovat tehneet paluun. Ajattomia klassikoita ovat sydämet, kukat ja muistotatuoinnit.

Nainen.com on listannut 10 tulevaa trendiä:

 1. Peitetatuoinnit
 2. Psykedeeliset tyylit
 3. Suuret tatuoinnit
 4. Symboliset tatuoinnit
 5. Astrologia
 6. Kukat
 7. Näkyvä sijoittelu
 8. Symmetria
 9. Minimaalinen
 10. Laajennukset

 

Pohdinta

Usein kysytään ”mitä tatuointisi tarkoittaa?”. Itse olen ottanut tatuointeja puhtaasta itseilmaisusta ja harvemmalla niistä on mitään merkitystä. Ehkä tämä tarkoituksen tai merkityksen kysyminen tatuoinneista juontaa tatuointien historiaan, sillä alun perin niillä on ollut aina joku syvempi merkitys. Oma tyylini tatuointiartistina poikkeaa omista tatuoinneistani.

 

 

Ps. Jos haluat ottaa tatuoinnin, käy katsomassa minun Instagram @tattoo.cloudy ja varaa aika! 😉

 

Lähteet

YLE. Niirainen, P. 2019. Tatuointien historia on täynnä itse tehtyjä välineitä ja kokeilunhalua, jopa tatuointi-sanan tarkoitukseen asti – “Niistä kuului käytössä ääni tatata, kun taas tatuoitava huusi auauau”. Viitattu 27.2.2021 https://yle.fi/a/3-10872598

https://www.nainen.com/nama-ovat-10-ensi-vuoden-tatuointitrendia-mukana-klassikoita-ja-uusia-odottamattomia-suuntauksia/

https://customtattoodesign.ca/tattoo-trends/100-years-of-ink-tattoo-fads-by-the-decade

Kommentit
 • Jeena Kantosalo

  Hei Anni! Kiva, että kirjoitit itselle tärkeästä aiheesta ja avasit omaa taustaasi aiheeseen. Historiallinen näkökulma tatuointeihin syventää aiheen ymmärrystä. Olisi kuitenkin ollut hyvä tuoda esiin aikaisessa vaiheessa mistä lähteestä tiedot oli kerätty. Visualisoinnit olisivat myös olleet kiva lisä näin visuaaliseen aiheeseen. Esseesi on vertaisarvioitu keväällä 2023. T. Katja

  19.4.2023
 • Helena Tahlo

  Esseestä huokuu oma innostus ja mielenkiintosi. On mahtavaa nähdä kuinka olet löytänyt sen oman juttusi. Esseen lähdeviittaukset ovat hakusessa. Lähteissö näkyy lähteitä, mutta ne puuttuvat kokonaan tekstistä lähdeviitteinä. Rakeenteellisesti hyvin selkeää, olisi ollut kiva lukea myös vähänemen ja jaotellummin omista ajatuksista.

  Vertaisarvio Kipinä 2023

  19.4.2023
Kommentoi