Tampere
20 Jun, Thursday
15° C

Proakatemian esseepankki

Tatu innovoijana Revena-tiimissäKirjoittanut: Tatu Arminen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Meidän Kaisa tarttui hienosti innovointipälen rooliin. Ensiksi Kaisa taisi hieman haukkoa henkeä, että mihin rooliin sitä on taas tullut lähdettyä; ”Mitäköhän tästä tulee”. Viimeisen vuoden keväällä meillä Revenassa toimii innovointipäle. Innovointipälen tehtävänä on johtaa tiimin yhteistä valmistautumista 24h-innovointia varten sekä johtaa 24h-innovointia.

Tiimimme kirkasti kevään tiimiroolien tehtävänkuvia pienryhmissä sekä yhteisessä dialogissa jo pian roolijakojen jälkeen. Tässä yhteydessä Kaisa hoksasi aktiivisesti ja avoimesti kysyä tiimiläisiltä, että mitä häneltä toivotaan ja vaaditaan innovointipälen roolissa. Pienen brainstormin jälkeen löydettiin konsensus. Kaisa lähtee muun muassa sissimarkkinoimaan innovointi-kiinnostusta ja tietämystä Revenan sisällä. Ja niin, tässä sitä ollaan ja tehdään Revenan Teamsin Innovointiblogin tehtävää, esseemuodossa, jotta voin vastata kunnolla siihen, mitä innovointipäle minulta kysyy. (ehkä yritän myös selvitä kevään essee-urakasta..)

Minä innovoijana -tehtävässä Kaisa pyytää meitä reflektoimaan omaa innovointiosaamistamme eri innovoinnin osa-alueilla sekä pohtimaan suunnittelu- ja strategiatyökalujen käyttöä.

5 innovoinnin osa-aluetta – Itsereflektio

Luova ongelmanratkaisu. Mielestäni olen jopa luova ajattelija, kun puhutaan yritysinnovoinneista. Sanotaan näin, että minulla herää ajatuksia ja monialaista näkökenttää suomalaisesta työelämästä. Taustalla vaikuttaa mm. monipuolinen kosketukseni eri työelämän aloille. Haastetta puolestaan luo se, että mikään työtehtäväni/työjaksoni millään alalla ei ole ollut pitkäjaksoista. Näin ollen millekään alalle ei ole ehtinyt kertyä erityistä substanssiosaamista.

Olen mielestäni hyvä löytämään yrityksestä kuin yrityksestä plussia ja miinuksia. Osaan ajatella kriittisesti, mutta myös visioida tunteella. Haastetta luo se, että varsinkin akatemia-taipaleen alussa menin helposti kihloihin omien ideoideni kanssa ja olin huono hyväksymään keskeneräisyyttä kollektiivisessä luomisprosesseissa. Tartuin liikaa, jumitin yksityiskohdissa ja nyansseissa. Uskon, että olen parantunut näistä ajoista jonkun verran. Toki, innovointeja Revenalla on ollut melko vähän, etten osaa suoraan sanoa miltä tämä mainitsemani seikat vaikuttavat nykyisin muille.

Kestävä kehitys ja tulevaisuusajattelu ovat minulle monella tapaa mielessä ja tärkeitä. Uskon, että nämä teemat vaativat välillä lennokkaitakin ratkaisuja ja luovuutta. Vanhahtava ajattelu, joustamattomuus ja ehdottomuus eivät minusta ole kestäviä tapoja yrityksille ajatella. Uskon, että mentäessä tulevaisuusajatteluun ja kestävän yrittäjyyden viitekehykseen, niin osaan luovia monenlaisia näkökulmia.

 

Kokonaisvaltaisuus. Uskon, että pystyn tarkastelemaan sekä innovointia että asiakasyrityksen toimeksiantoa kokonaisuuksina, jotka sisältävät erilaisia syy-seuraussuhteita sekä vaikuttimia.

Puolestaan resurssointi saattaisi olla minulle haastavaa. Minulla on tunne, että johtajan roolissa saattaisin helistä. Oma kapasiteettini saattaisi olla ylikuormalla. Tuntuu, että Revenan sisällä olen paikoitellen hieman varpaillani siitä, kuinka sanon eri tilanteissa sanottavani muille. Tämä voi olla kokonaisuuden edistämisen näkökulmasta hyväkin juttu, mutta koen, että johtajan roolissa saattaisin yksinkertaisesti ajatella liikaa. Ajatella liikaa muutakin kuin itse innovointia ja toimeksiantoa. Johtajan tulisi uskaltaa johtaa.

 

Päämäärätietoisuus. Saatan olla paikoin impulsiivinen tyyppi. Impulsiivisuus ei ole ehkä parasta antia päämäärätietoiselle työskentelylle. Toki. Asennoitumisen kautta, en usko tämän seikan olevan haaste minulle meidän 24h:ssa. Osaan asennoitua asioihin, joissa näen arvoa.

 

Yhteistyökyky. Olen hyvä aistimaan ihmisiä ja ymmärtämään heidän viestejään. Uskon, että asiakasyrityksen rajapinnassa, yhdessä jonkun alan substanssiosaajan kanssa, saattaisi syntyä hyvää asiakasyrityksen haastattelua ja ydinongelman kirkastamista.

Innovoinnissa yleisesti, tiimin sisällä, minun tulee asennoitua yhteistyöhön oikealla tavalla ja muistaa tiimipelaamisen näkökulma ja vahvuus. Tällä tarkoitan, että tunnistan käytöksessäni impulsiivisuuden, oman jännitykseni ja haastajamentaliteettini mahdollisen ylikorostuksen. Luonnollisesti nämä seikat saattavat heikentää ilmapiiriä ja innovoinnin etenemistä. Kun asennoitumiseni on kohdillaan, olen oiva tiimipelaaja. Olen esimerkiksi Revenassa saanut tiimiläisenä hyvää palautettani viimeisen vuoden aikana. Väitän, että asennoitumiseni on ollut melko lailla kunnossa viimeisen vuoden ajan, tiimikehyksestä katseltuna.

 

Verkosto-osaaminen. Osaan tarttua puhelimeen ja soittaa vaikka kelle. Minulla on monialaisia verkostoja, etenkin Pirkanmaalla. Verkosto-aiheessakin vaikuttaa toki se, että pitkä alakohtainen työhistoria uupuu. Toisin sanoen, en lähde takuuseen siitä, kuinka ”lämmin” laaja verkostoni olisi. Puhelimen päähän kuitenkin saan monen eri alan yrittäjän ja tekijän.

Ymmärrän verkostojen perustavanlaatuisen tärkeyden. Uskon, että minulla on antaa vinkkejä siihen kuinka tilanteessa kuin tilanteessa verkostoja voi kasvattaa ja vahvistaa.

 

 

Oma asiantuntijuus?

Yllä kuvasin ja reflektoin jonkin verran vahvuuksiani, heikkouksiani ja suhtautumistani innovointiin. Yhden puolen haluan kuitenkin erikseen nostaa esille tässä osiossa.

Rohkenen sanoa, että minulla on osaamista ja asiantuntijuutta esiintymiseen liittyen. Mainos- ja draamanäyttelijän työn puolesta sekä myynti-, markkinointi- ja promootiotyön puolesta.

Mielestäni ymmärrän, kuinka asioita ympäröivässä maailmassamme myydään, markkinoidaan ja mainostetaan. Olen näitä kaikkia asioita ollut tekemässä hieman eri tavoin. B2C ja B2B myyntityötä naamatusten ja puhelimessa, somemarkkinointia työnvuokrausfirmalle yrittäjäkonsulttina sekä näyttelijän ja mallin linssien läpi nähnyt, kuinka mainoksia tuotetaan. (mitä nyansseja valmiin mainoksen taustalla pohditaan)

Uskon, että esiintyminen on jossain määrin veressäni ja kykenen herättämään tunteita esiintymällä. Ajatus 24h:n pitchaamisesta jännittää jonkun verran, mutta sitäkin enemmän kiinnostaa. Olen Proakatemialla opiskellut esiintymistä hieman myös kirjallisuuden kautta. Ymmärrän mielestäni kehonkielen, vuorovaikutuksen sekä eri esiintymistilanteiden päälle. Näitä tuleekin pitchaamisessa oivaltaa.

Tiedän toki, että tiimissämme on paljon todella hyviä tyyppejä pitchaamaan.

Kommentoi