Tampere
24 May, Friday
19° C

Proakatemian esseepankki

Tasapainoinen arkiKirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tästä kirjasta on kohistu paljon. Olen kuullut paljon mielipiteitä ja puheita niin Tiimimestarit ryhmässäni, kuin akatemiallakin. Pitihän se kirja ottaa itsellekin kuunneltavaksi. Kuuntelimme mieheni kanssa kirjan yhdessä, kun ajelimme pitkin jylhiä Norjan vuonoja. Odotimme kirjalta enemmän Formula 1 maailmaa ja sen tuomia oppeja Aki Hintsa elämään, mutta se olikin paljon syvällisempää. Olin ymmärtänyt muiden puheista, että kirja voi antaa juuri niin paljon kuin on itse valmis oivaltamaan. Minä lähdin kuuntelemaan kirjaa johtajuuden näkökulmasta. Kirjan jälkeen tuntuikin, että olimme kuunnelleen täysin eri kirjat mieheni kanssa.

 

Kirjassa esiintyi muutama keskeinen teema koko ajan. Hintsa oli luonut itselleen muutaman tärkeän ajatuksen ja sen ympärille toimintamallin, jota hän opetti valmennettavilleen. Lääkäri hän oli ammatiltaan ja sitä työtä harjoitti loppuun saakka, mutta tällä lääkärillä oli muutakin sanottavaa, kuin ”Burana kuuri riittää!” Kuinka inspiroivaa!

 

Yksi kirjan teemoista oli ajatus: Kuka olet? Mikä on sinulle tärkeää? Kuka on sinulle tärkeä, miksi?

Hintsa piti tärkeänä, että jokainen miettii näihin kysymyksiin itselleen vastauksen, jotta voi lähteä tekemään itselleen tärkeitä asioita. Mielestäni nämä ovat kysymyksiä, joihin saa etsiä vastauksia koko elämänsä ajan. Luulen tietäväni tällä hetkellä mikä on minulle tärkeää ja osaan laittaa asiat jonkinmoiseen järjestykseen, mutta tiedän järjestyksen olevan täysin erilainen 10-15 vuoden kuluttua. Vaikka ajatukseni tärkeistä asioista tulee muuttumaan, tulen silti aina tietämään kuka olen. Mielestäni se on rikkautta, että tietää omat juuret, suvun historian ja mistä on tullut. Uskon, että tämä kaikki on muokannut minua juuri sellaiseksi kuin nyt olen. Kaikkia ominaisuuksia ja taitoja pystyy aina muuttamaan ja hallitsemaan, mutta pohjimmiltaan ihminen on juuri sellainen omien juuriensa vuoksi. Olen Hintsa kanssa samaa mieltä, että jokaisen täytyy ymmärtää mitkä asiat ovat itselle tärkeitä. Tämä määrittelee arjen valintoja ja tällä tavoin pystyy tekemään itsensä onnelliseksi. Uskon, että kukaan ei tule onnelliseksi asioista, jotka eivät merkkaa itselleen yhtään mitään. Kun asiat ovat mielekkäitä, niitä tekee mielellään ja niistä saa hyvää energiaa, joka taas vie arjessa pidemmälle! Hintsa olennaisiin asioihin kuului myös miettiä, että ketkä ihmiset ovat juuri minulle tärkeitä. Jokaisella on varmasti lista lähimmäisistä perheen ja suvun, sekä ystäväpiirin ihmisistä, jotka tekevät minut onnelliseksi. Tässä on vieläkin tärkeämpää miettiä, että miksi listan ihmiset tekevät onnelliseksi. Ainakin minun listassani esiintyi ihmisiä, joista huomasin, että ehkä he enemmän ottavat kuin antavat. Oli jopa pelottava huomata, että joku olikin pohjimmiltaan sellainen, joka ei tuo minulle mitään hyvää vaan pikemminkin päinvastoin. Siitäkin huolimatta haluan kovasti saada suhteen toimimaan, mutta meidän suhteen kemiat eivät vain kolahda. Näistä kolahduksista en sitten taas osaa sanoa, että miksi henkimaailman jutut eivät aina osu kohdilleen.

 

Hintsa sanoo kirjassaan, että se kenellä on eniten energiaa voittaa.

Tämä sai minut miettimään omia energiavarastojani. Viime keväänä laitoin kaiken energian peliin ja kävin läpi lähes mahdotonta aikataulua viikko toisensa jälkeen. En ymmärrä kuinka jaksoin selvitä siitä kaikesta. Näin jälkikäteen voin sanoa oppineeni itsestäni paljon, ja opin myöskin löytämään minun energiavarastoni varatankin. Tästä syksystä lähtien aion ottaa tästä opikseni ja kerätä energiaa aina tulevan varalle. Haluan Hintsan tavoin kuulua voittajiin, jolloin minulla täytyy olla aina energiaa tankissa. Tärkeää on myös jokaisen opetella tiedostamaan, että mitkä asiat vievät omaa energiaa ja mistä sitä saa lisää. Minulla ei ollut kuin muutama hassu vapaapäivä pitkän vuoden aikana. Onneksi olen oppinut muuttamaan tapojani ja jatkossa pidän ainakin yhden vapaapäivän viikossa. Tämä olkoon päivä, jolloin teen asioita joista saan energiaa taas seuraavan viikon askareisiin. Hintsa piti tärkeänä niin omassa työssään kuin valmennuksessaan, että kukaan ei uuvuta itseään liikaa. Silloin kun ihmisellä riittää energiaa hän myös huokuu sitä ulospäin, jaksaa hyvin tehdä työnsä ja innostaa ympärillä olevia samaan. Olisi upea tavoite jokaiselle Proakatemian tiimille, että kukaan jäsenistä ei väsähdä kesken lukukauden. Työaikojen täytyy olla järkeviä, jotta jaksamme arjen kiireet. Emme voi olla innovatiivisia ja energisisä, jos väsymys takaraivossa painaa jatkuvasti. Uskon, että energia tarttuu ja saamme enemmän aikaan heti maanantaiaamusta lähtien kuin väsyneenä. Olisi myös hienoa keksiä joko itselleen oma tapa, tai koko tiimille yhteinen tapa, jolla kerätä energiaa kesken työpäivän.

 

Kiireiset ihmiset menevät paikasta toiseen vauhdilla, eivät ehdi lainkaan miettiä asioita välissä ja ovat koko aika myöhässä. Hintsa opetti yhdelle kiireiselle johtajalle, kuinka lisätä läsnäoloa ja keskittymistä päivään. Yksi tärkeimmistä opeista oli, että ennen jokaista palaveria pitää olla vähintään 10 minuuttia aikaa käsitellä edelliset asiat pois päiväjärjestyksestä ja keskittyä seuraavaan asiaan. Olen huomannut, että akatemialla ihannoidaan kiirettä ja täysiä kalentereita. Minun kalenterini tuppaa olemaan välillä täysin mahdoton ja ulkopuolisen silmin kamalan kaaottinen. Seuraavan lukukauden kalenterini tulee olemaan väljempi. En halua kieltäytyä kaikesta, mutta aion jättää tilaa myös omille ajatuksilleni palavereiden, pajojen, solujen ym. tapaamisien välissä. Haluan näyttää esimerkilläni koko tiimille, että asioita voi saada aikaan, vaikka, eivät juoksekaan seuraavaan paikkaan. Tähän asiaan liittyy toinen oppi, jonka kirjasta sain. Se on läsnäolo. Kaikista Hintsan hyvistä opeista ja huomautuksista läsnäolo oli minulle suurin oivallus. Miten olen ikinä voinut keskittyä kunnolla yhteen asiaan, tai ihmiseen, jos ajatukseni on seuraavassa tai edellisessä asiassa. On eri asia tuijottaa silmiin ja esittää kuuntelevaa kuin sulkea kaikki ajatukset ulkopuolelle ja keskittyä aidosti. Haluan kokeilla, että lisääntyykö läsnäoloni, kun kalenterini on ajatuksella täytetty ja väljempi.

 

Työmme akatemialla on luovaa. Hintsan mielestä luovuuden ehtona on rauhoittuminen, keskittyminen ja läsnäolo. Tiimistämme löytyy monia ihmisiä, jotka juoksevat suin päin tekemään asioita, miettimättä yhtään syyseuraus-suhteita. Myönnän kuuluvani tähän porukkaan. Otankin luovuuden itselleni haasteena tulevaan kevääseen ja annan luovuudelle tilaa. Tiimimme on siinä vaiheessa prosessia, että meidän pitäisi näyttää rohkeutemme ja saada aikaan tuleva, pitkän tähtäimen suunnitelma. Tämä, jos mikä vaatii luovuutta. Onneksemme teimme keväällä muille yrityksille innovaatioprojekteja, joten kyllä meillä jotain ajatusta jo tähän prosessiin löytyy.

 

Parempi elämä. Hintsan mukaan saa paremman elämän, jos elää hänen metodinsa mukaan. Paljon pystyn allekirjoittamaan hänen metodistaan ja varmasti moni asia lukemastani on jatkojalostunut ajatuksissani toiminnaksi. Pakko on myöntää, että tässä vaiheessa opinpolkuani minulta unohtuu usein luovuuden hetket, sekä kymmenen minuutin tauot palaverien välissä. Pitää siis vielä enemmän jalostaa ajatuksia toiminnaksi, ettei hyvät opit mene vallan hukkaan. Mielenkiintoista olisi lukea kirja uudestaan ja oivaltaa uudesta näkökulmasta samat asiat. Ehkä siis jätän tälle lukemiselle aikaa ja annan itseni oivaltaa asioita uudestaan.

Kommentoi