Tampere
23 May, Thursday
23° C

Proakatemian esseepankki

Talousmallin uudistusKirjoittanut: Kasper Sinkkonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

 

Roima on ollut nyt reilu puoli vuotta olemassa. Keväällä kävimme keskustelua siitä, kuinka Roimassa tullaan toimimaan talousasioiden suhteen. Tulimme silloin yhteiseen lopputulokseen, että ainakin alussa rahat ovat niin sanotusti korvamerkattuja. Roimalla siis on tietty summa rahaa, mutta olemme pitäneet kirjaa siitä, kuinka suuri osuus on niin sanotusti kenellekin kuuluvaa. Alussa tämä malli toimi ihan hyvin, kunnes kävi ilmi, että joitakin tiimiläisiä tämä malli ei motivoi työntekoon tai yrittämiseen. Päätimme nyt syksyllä, että uudistetaan mallia ja nyt alamme työstämään sitä, että se toimii käytännössä. Uudessa mallissa Roiman rahat niin sanotusti vapautetaan tiimin käyttöön.  

 

 

Esimerkki vanhasta mallista: 

 

Roimalla on pankkitilillä rahaa 30 000 euroa. Tämä summa on jaettu suoraan tiimiläisille sen perustella, paljonko hän tästä summasta on rahaa tuonut tilille. Tämä summa on jokaisen henkilön nostettavissa esimerkiksi palkkana, milloin hän itse haluaa.  

Lopputulos: Roimalla on tilillä rahaa, mitä kukaan ei nosta, eikä käytä. Samalla, kun tiimiläisillä on kertynyt rahaa, itse tiimin yhteiskäytössä olevaa rahaa ei ole tarpeeksi. 

 

Esimerkki uudesta mallista: 

 

Roimalla on pankkitilillä rahaa 30 000 euroa. Tämä summa voidaan jaotella samalla tavalla kuin aikaisemmassakin mallissa, mutta erona on se, että tätä rahaa voidaan käyttää uusien projektien käynnistämiseen tai esimerkiksi nykyisen liiketoiminnan kasvattamiseen. Tämä on mahdollista, sillä todennäköisyys, että jokainen tiimiläinen nostaisi oman palkkionsa eli hänelle kuuluvan osuuden rahoista yhtäaikaisesti on epätodennäköinen. 

Hypoteettinen lopputulos: 

Roima pystyy käynnistämään haluamiaan projekteja saman tien, kun rahaa ei tarvitse käydä ensiksi tekemässä jossain muualla. Nykyiset projektit pystyvät kasvattamaan toimintaa, kun rahaa on käytettävissä enemmän. Kun projekteja syntyy enemmän, sekä nykyiset projektit saadaan tuottamaan enemmän, pystyy roimalaiset myös nostamaan heille kuuluvia palkkioita tai palkkoja. Tämä malli voi mahdollistaa myös isompien palkkioiden nostamisen, kun entinen malli.  

 

Uudessa mallissa mahdollistettaisiin siis nopeampi projektien aloitus ja sitä kautta roiman liiketoiminnan jatkumo. Itse näen tässä uudessa mallissa erityisen hyvänä myöskin sen, että jo olemassa olevat projektit voivat saada rahaa käyttöönsä ja näin edistää liiketoiminnan kasvua. Uudessa mallissa rahaa voi saada käyttöön, mutta siitä tullaan yhdessä tiiminä päättämään, “sijoitetaanko” vai eikö. Tiiminä tullaan vaatimaan tarkat laskelmat ja perustelut siitä, miksi rahaa tiettyyn asiaan tarvittaisiin. Tällöin täytyy olla valmis projektisuunnitelma ja myöskin suunnitelma siitä, kuinka tämä projekti tulee maksamaan takaisin Roimalta lainatun rahan ja mikä on takaisinmaksuaika. Tämä lisää suunnitelmallisuutta, sekä antaa pienen paineen tekemiselle, kun et olekaan niin sanotusti tilivelvollinen vain itsellesi. Uskon, että tämä malli yhdistää entistä enemmän projektit kohti Roimaa. Paljon on vielä mietittävää, miten tämä tullaan käytännössä toteuttamaan, mutta mielestäni jo isoin askel, eli ajattelun muutos on jo tapahtunut. Innolla jään odottamaan, mitä kaikkea tämä talousmallin uudistus tulee mahdollistamaan ja mitä kaikkea hienoa tämän avulla tullaan vielä jatkossa tekemään ja saavuttamaan. 

Kommentoi