Tampere
19 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Taloudellinen TurvallisuusKirjoittanut: Alejandro Ramirez Salinas - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Taloudellinen Turvallisuus

 

Pohdinta

Kirjoitan esseen kirjasta nimeltä The Psychology of Money, kirjan on kirjoittanut Morgan Housel. Tässä kirjassa käsitellään mm. miten ihmisten taustat vaikuttavat heidän rahankäyttöönsä ja mitä raha merkitsee kullekin. Housel on palkittu kirjailija, joka osasi taitavasti tuoda kirjassaan erilaisia näkökulmia rahankäyttöön liittyen. Meillä jokaisella on oma tapamme kuluttaa rahaa ja vapaus valita mitä raha merkitsee meille jokaiselle. Lisäksi avaan hieman mitä taloudellinen turvallisuus tarkoittaa ja miten sitä luodaan omaan talouteen. Kirjan luettuani ymmärrän, että ei ole olemassa oikeaa eikä väärää tapaa omien rahojensa kuluttamiseen.

 

Taustamme Määrittelevät Miten Käytämme Rahaa

Meidän on ymmärrettävä, että meillä jokaisella on erilainen ymmärrys rahan ja sen kulutuksen suhteen. Jokainen meistä tulee eri taustoista, jotka ovat opettaneet meille rahankäytöstä eri asioita. Rahaa voimme käyttää monella eri tavalla ja niin me myös teemmekin. Köyhyydessä kasvanut ihminen kuluttaa ja suhtautuu rahaan ihan eri tavalla kuin vauraudessa kasvanut ihminen. Se on luonnollista ja ymmärrettävää. Se ei aina kumminkaan tarkoita, etteikö köyhyydessä kasvanut ihminen osaisi käsitellä rahaansa. Kirjassa kerrotaan, että taustamme luovat meille oletuksen siitä mitä raha merkitsee meidän omassa arjessamme. Lisäksi meidän taustamme on luonut ajatuksen siihen, miten suhtaudumme riskeihin. Muut asiat, jotka määrittelevät miten suhtaudumme rahaan ovat arvomaailmamme, mille aikakaudelle olemme syntyneet, millä mantereella olemme kasvaneet, ja mitä kokemuksia meillä on ollut rahankäytön suhteen.

 

 

 

 Sijoittaminen eri keinoin

Sijoittamisen ei aina tarvitse olla rahan tallettamista rahastoisin. Kirjassa kerrotaan, että on tärkeää sijoitta välillä itseensä ja omien tavoitteiden saavuttamiseen. Esimerkiksi niin, että jokainen ostos mikä edesauttaa tavoitteen pääsemistä voi olla todella ratkaiseva sijoitus sinun taloutesi tai mielenterveytesi kannalta. Hyvä sijoitus ei aina tarkoita sitä, että tulet samaan sijoitetun rahan takaisin rahana, se voi myös mm. tarkoittaa sitä, että saat tehtyä itsellesi lisää aikaa tai parannettua elämänlaatuasi sen verran, että olet tulevaisuudessa paljon produktiivisempi.

Kirjassa kerrotaan hyvin, että joillekin ihmisille on tärkeämpää saada vapautta ja aikaa tehdä asioita, joista tykkää. Tämä tarkoittaa heille sijoituksien suhteen, että he ovat valmiita sijoittamaan asioihin, jotka tuovat aikaa ja vapauttaa arkeen. Yksi tällainen investointi voisi olla auto, loogisesti se vie rahaa enempi kuin tuo, mutta se tuo kuluttajalle aikaa vapauden liikkua nopeammin ja riippumattomasti. Tässäkin investoinnissa kolikon kääntöpuolena voidaan todeta, että pidemmällä aikavälillä se tuo laajasti aikaa, vapautta ja ehkä uusia mahdollisuuksia. On kumminkin muistettava, että tämän investoinnin tekemiseen vaaditaan säännöllisiä tuloja, jotta auto olisi järkevä sijoitus.

 

Paljonko rahaa tarvitsemme?

Me kaikki tarvitsemme rahaa elämiseen ja unelmiemme toteuttamiseen. Me kumminkin itse päätämme mitä haluamme saavuttaa ja mitkä meidän tavoitteemme ovat elämän suhteen. Kumminkin jotta voimme tehdä asioita mistä tykkäämme meidän pyrittävä saavuttamaan taloudellista turvallisuutta.

Jokaisella on vapaus asettaa rimansa rahalleen ja unelmilleen. On tärkeää tietää mitkä ovat tavoitteesi rahan suhteen, jotta pystyt rakentamaan arkesi sen mukaisesti, että unelmasi ovat saavutettavissa. Niin kuin liiketoiminnassakin yrityksen talous määrittelee sen, miten meillä menee ja mitä meidän on tehtävä, jotta tavoitteet ovat saavutettavissa. Se on sanomattakin selvää, että ihminen tarvitsee rahaa elämiseen. Se paljonko tarvitsemme sitä on täysin meidän oma valintamme. Lopulta ihminen ei tarvitse paljoa selviytymiseen. Pitää muistaa, että nykypäiväisessä arjessa meillä on paljon asioita, joita emme todella tarvitse arjessamme.

 

Miten luoda taloudellista turvallisuutta?

Taloudellisen turvallisuuden luomiseen on vain yksi asia, jonka sen tekee ja se on säästäminen. Rakenna arjestasi sellainen, että sinulla on aina tuloja enemmän kuin menoja. Ole tietoinen mitä kuluja sinulla ja onko sinulla turhia kuluja. Minimoi turhat kulut ja esineet, joita et todella tarvitsen.  On myös tärkeää pitää riskit matalina, eli ei kannata pitää rahojansa riskialttiissa sijoituksissa tai pelata usein raha pelejä. Hallitse riskit ja pyri pitämään ne mahdollisimman matalina, näin ollen olet itse riippuvainen taloudellisesta turvallisuudestasi. Lisäksi on hyvä muistaa, että sinun ei tarvitse verrata omaa talouttasi keneenkään muun talouteen. Heillä on omat taustat ja tavoitteet rahan suhteen.

 

Miksi taloudellinen turvallisuus?

Taloudellinen turvallisuus luo sinulle vankan pohjan sille, että voit tavoitella unelmaisia ja elää oman näköistä elämääsi. Lisäksi se antaa sinulle vapautta tehdä rohkeita päätöksiä ja olla riippumaton asioista. Hyvä talous mahdollistaa myös sen, että voit tehdä tarpeellisia investointeja. Ihmisillä, joilla ei ole taloudellista turvaa on vaikea tehdä isoja päätöksillä, sillä he ovat hyvin riippuvaisia omista rahoistaan. Lisäksi taloudellinen turvallisuus antaa meille tietämättömästi tilaa ja aikaa reagoida tarpeen tullen. Kirjassa kerrotaan myös, että jos sinulla on taloudellista turvaa niin sinulla on joustonvaraa ja aikaa odottaa mahdollisuuksia ja löytää todellinen intohimosi.

 

 

 

Tuuri kuuluu rikastumiseen

On muistettava, että tuurilla on iso vaikutus rikastumiselle. Kirjassa kerrottaan esimerkeillä avattuna miten suuri vaikutus tuurilla on rikastumisen kannalta. Voimme myös todeta, että tuuri kulkee hyvin rahan kanssa yhteydessä. Sillä usein jos meille tapahtuu munaus niin silloin todetusti rahapussimme kärsii. Kolikon vastapuolena saatamme voittaa arvonnassa uuden telkkarin, joka taas rahalla mitattuna tuo voittoa talouteemme. Jotta voisimme ymmärtää tuuria ja sen merkitystä meidän on ymmärrettävä, että se tarkoittaa asioita, joita emme pysty hallitsemaan. On tärkeää ymmärtää ja hyväksyä, että joskus meille käy huono tuuri ja joskus meille käy hyvin. Tärkeintä on ymmärtää että nämä asiat tapahtuvat aika ajoin, mutta niiden varaan ei saa rakentaa omaa taloutta. Pitää muistaa, että lopulta taloudelliseen riippumattomuuteen pääsee pitkäjänteisellä työllä, jossa pienillä teoilla on suuri merkitys.

 

Pohdinta

Mielestäni kirja oli todella silmiä avaava ja mielenkiintoinen. Mielestäni jokaisen tiimiläiseni olisi hyvä löytää heidän oma tapansa käyttää rahaa siten, että se luo heille taloudellista mielenrauhaa. Tämä voi usein yrittäjä olla hyvin haastava ja stressaava aihe, sillä yrittäjinä olemme täysin riippuvaisia toiminamme menestyksestä. Mutta rakentamalla kannattavat rutiinit voimme pitkällä aikavälillä rakentaa taloudellista turvallisuutta, vaikka meillä olisi pienet tulot. Lisäksi käytäntöön vien kirjasta sen, että jatkossa pohdin viekö kyseinen tuote minua kohti tavoitteitani.

 

 

Lähteet:

 

Housel,M. The psychology of money. (2020). Morgan Housel. E-kirja. Viitattu 29.08.2023

Kommentoi