Tampere
02 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Suomalaiset ovat veikkaus- ja lottokansaa



Kirjoittanut: Tuomas Santala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Veikkauskratia
Senja Larsen
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Suomalaiset ovat veikkaus- ja lottokansaa

 

Akateeminen essee – 3ep

 

Johdanto

”Suomalainen voittaa aina” ja ”unelmointi on puoli voittoa” ovat tuttuja Veikkauksen käyttämiä mainoslauseita. Jokainen suomalainen tietää mikä on Veikkaus ja mitä palveluita Veikkaus tarjoaa. Kaikki ovat nähneet pelikoneita kauppojen eteisissä ja saaneet joskus Veikkauksen arvan lahjaksi. Suurin osa suomalaisista on joskus kokeillut onneaan lottoamalla ja yrittänyt ennustaa urheilutapahtuman tuloksia lyömällä niistä vetoa. Moni juuri 18-vuotta täyttänyt tekee ensimmäisenä oman veikkaustilin ja haluaa yrittää rikastumista Veikkauksen arpapelien avulla. Suurin osa 18-vuotiaista Veikkauksen asiakkaista on jo alaikäisenä pelannut Veikkauksen pelikoneita tai lyönyt vanhempiensa kanssa yhdessä lottoa. Veikkauksen tarjoamat palvelut sekä niiden mukana tulevat ongelmat on onnistuttu istuttamaan syvälle suomalaiseen kulttuuriin.

”Uhkapelaaminen on armotonta kapitalismia. Valtionyrityksen harjoittamana se on erityisesti köyhiin osuva regressiivisen verotuksen muoto. Mitä vähemmän tienaat, sitä enemmän pelaat ja maksat.” (Larsen, 2021, s. 18) Uhkapelaamisen ja Veikkauksen tarjoamien haitallisten palveluiden tuomat rahapeliongelmat kohdistuvat lähinnä köyhiin suomalaisiin, joiden unelma on voittaa lotossa suuri määrä rahaa, jotta oma elämänlaatu paranee. Myös jo nuorena pelikoneita pelaamalla aloittaneilla suomalaisilla on vuosia, tai kymmeniä vuosia kestänyt peliongelma, josta irti pääseminen vaatii paljon peliongelmaiselta. Uhkapeliaddiktio on addiktio muiden seassa ja toimii samalla tavalla. Addiktoituneen elämä pyörii addiktion ympärillä ja muut asiat ovat toissijaisia. Vaikka addiktion tiedostaisi ja haluaisi siitä eroon, on se helpommin sanottu kuin tehty.

 

Suomalaisten peliongelmat

THL:n verkkosivuilta löytyvän rahapeliongelmaosion mukaan vuonna 2019 noin 112 000 suomalaisella on peliongelma. Luku on saatu väestökyselyn perusteella. Suurella todennäköisyydellä peliongelmaisten määrä on siis suurempi. Samassa THL:n rahapeliongelmaosiossa kerrotaan, että noin puolella rahapeliongelmaisista on rahapeliriippuvuus. (THL, 2020)

THL:n verkkosivuilla rahapelit -osiossa kerrotaan, että Suomalaisten rahapelaaminen 2019-tutkimuksen mukaan Manner-Suomessa rahapelien pelaajia oli 2 917 000. Tilastokeskuksen sivuilta nopeasti laskinta apuna käyttämällä selviää, että Suomessa on 4 620 000 yli 14-vuotiasta. Otetaan huomioon, että 14–17-vuotiaat eivät saa lain mukaan pelata uhkapelejä. Täysi-ikäisten suomalaisten määrä on siis pienempi. 63 prosenttia yli 14-vuotiaista suomalaisista pelasi rahapelejä vuonna 2019. Luku on järjettömän suuri. Ei siis ole vääryys sanoa, että suomalaiset ovat lottokansaa. Data on sen osalta selvää. (THL, 2021), (Tilastokeskus, 2021)

Vaikka Luku on järjettömän suuri, on THL:n edellä mainitulla verkkosivuilla vieläkin järjettömämpää dataa. Verkkosivuilta selviää, että suomalaiset hävisivät vuonna 2019 Veikkauksen rahapeleihin 1,69 miljardia euroa. Tämä on noin 1,7 prosenttia koko Suomen bruttokansantuotteesta. Samalla selviää, että 2,5 prosenttia vuoden 2019 rahapelaajista kerrytti puolet kaikista Veikkaukselle hävityistä rahoista. Eli 72 000 suomalaista hävisi Veikkaukselle yhteensä 845 000 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että jokainen tähän 2,5 prosentin porukkaan kuuluva henkilö hävisi vuonna 2019 keskimäärin 11 736 euroa. (THL, 2021)

 

 

Veikkauksen ansaintalogiikka ja moraalittomuus

Voiko Veikkauksen toiminta olla moraalisesti oikein, jos 2,5 prosenttia asiakkaista tuo puolet kaikesta Suomen kansalaisilta hävitystä rahasta? Se on sanomattakin selvää. Ei ole. Jokainen tähän 2,5 prosenttiin kuuluvasta henkilöstä on pahasti rahapeliongelmainen. Peliongelmaisten määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti. Rahapelaamisesta on tehty niin helppoa, että sen eteen ei tarvitse nähdä minkäänlaista vaivaa. Veikkauksen asiakkaalla menee alle 5 minuuttia laittaa puhelimella lottorivit vetämään. Tämä ei auta peliongelmien vähentämistä. Noin 12 000 euron häviäminen rahapeleihin vuodessa on täysin järjetöntä. Totuus on se, että suurin osa 2,5 prosenttiin kuuluvista henkilöistä ei ole rikkaita, joille 12 000 euroa on taskuraha. Suurimmalle osalle rahapeliongelmaisista 12 000 on valtava määrä rahaa.

Veikkauksen ansaintalogiikka on käyttää hyväksi peliongelmaisia suomalaisia ja lypsää heiltä entistä enemmän rahaa. Veikkauksen etuasiakkuus on tullut sitomaan suomalaisia entistä vahvemmin Veikkauksen rahamonopolin haittoihin. Etuasiakkuudella pyritään sitouttamaan asiakkaita käyttämällä kohdistettua mainontaan ja erilaisia mainoskampanjoita. Nyt Veikkauksen pelikoneet on muuttunut niin, että pelikoneiden pelaamiseen vaaditaan tunnistautuminen. Jokaisen pelikoneen pelaajan on siis rekisteröidyttävä Veikkauksen järjestelmään hankkiakseen itselleen oman veikkaustunnuksen, jonka avulla Veikkauksen palveluita pystyy käyttämään. Tunnistautumisen avulla kerätään asiakasdataa kaikista Veikkauksen asiakkaista, eli yli 60 prosentista kaikista suomalaista ja heihin pyritään käyttämään kohdistettua mainontaa, jotta Veikkaukselle tulisi lisäeuroja.

Mitä enemmän suomalaisten rahapeliongelmaisten määrä kasvaa, sitä enemmän Veikkaus hyötyy. Vaikka Veikkauksen uudet mainoskampanjat mainostavat vastuullista pelaamista ja pelihaittojen vähentämistä, todellisuus on, että peliongelmaisten määrä kasvaa kasvamistaan.

Kuva 1. (Veikkaus, 2021)

 

Veikkauksen vuosi- ja vastuullisuusraportista selviää, että Veikkauksen mukaan heidän tarkoituksensa on tuottaa peleillä iloa. Vuosi- ja vastuullisuusraportista selviää myös Veikkauksen tavoite peliongelmien väestötason esiintyvyyteen. On täysin moraalitonta, että 72 000 henkilön häviäminen 850 000 000 euroa vuodessa on tavoitteissa pysymistä. (Veikkaus, 2021)

Veikkaus on yritys, jonka tavoitteena on tehdä voittoa. Voiton tekeminen kaikista köyhimpien ja epätoivoisimpien ihmisten kustannuksella on kuitenkin väärin.

 

Mistä pelikatteet tulevat

Veikkauksen omilta sivuilta löytyy dataa pelikatteen lähteistä. Datan mukaan vuonna 2020 56,6 prosenttia pelikatteesta tuli fyysisistä myyntipaikoista ja 43,4 prosenttia digitaalisesta kanavasta. Hienoilla valoilla koukuttaviksi tehdyt pelikoneet muiden myyntipisteiden kanssa siis houkuttelevat edelleen paljon ihmisiä paikanpäälle. Voisi kuvitella, että digitalisaatio ja Veikkauksen verkkosivut vetäisivät suurimman joukon pelaajia verkkoon mutta näin ei ole. Veikkauksen vuoden 2020 taseesta selviää, että toiseksi suurin pelikate syntyy perinteisistä peliautomaateista. Tämä johtuu Veikkauksen peliautomaattien ja myyntipisteiden sijainneista. Peliautomaatit on sijoitettu kaikkien näkyville ohikäveltäviksi kauppojen eteiseen. Myyntipisteet ovat jokaisen ison kaupan infopisteellä ja pienemmissä kaupoissa kassalla. Veikkauksen tarjoamien palveluiden esittelyltä ja mainonnalta on mahdoton välttyä arkielämässä. Tämä on nerokasta ja armotonta strategiointia. Pienet lapset näkevät hienoja välkkyviä peliautomaatteja ja huomaavat Veikkauksen peliautomaattien peleihin luodut lapsien sarjakuvahahmojen kaltaiset hahmot. Alitajuntainen halu kokeilla peliautomaatteja syntyy heti pienestä pitäen.

Kuva 2 (Veikkaus, 2020)

Veikkauksen ja valtion strategia on saada rahapelien kautta tulonsiirtoja köyhiltä ja peliongelmaisilta valtion, kaupunkien ja kuntien järjestöille, yhdistyksille ja muille toimijoille.

 

Toimia rahapeliongelmien vähentämiseksi

Ensimmäisiä rahapeliongelmien välttämiseen auttavia toimia olisi vastuullinen mainostaminen ja peliautomaattien sekä Veikkauksen myyntipisteiden siirtäminen pois jokapäiväisistä paikoista, niille tarkoitettuun erilliseen tilaan.

Helpoin ja ensimmäinen asia, joka täytyisi saada aikaiseksi olisi siirtää Veikkauksen peliautomaatit ja myyntipisteet niille tarkoitettuun erilliseen paikkaan. Suomessa olevien kauppaketjujen rahapelihaittojen ehkäisyn edelläkävijä Lidl on vuonna 2021 päättänyt poistaa kaikki peliautomaatit myymälöistään. Kesko ja S-ryhmä eivät ole kansan painostuksesta huolimatta vielä ryhtynyt toimenpiteisiin. Kun peliautomaatit ja myyntipisteet viedään pois kauppojen käytäviltä kaikkien silmistä, on kynnys niiden käyttämiseen paljon suurempi. Samalla ihmisiin vaikuttava passiivinen mainonta lähtee pois.

Jos rahapeliongelmaisuutta verrataan esimerkiksi nikotiiniaddiktioon, on niiden sääntely täysin erilaista, vaikka molempien tiedetään aiheuttavan suurta haittaa niiden käyttäjille. Suomessa tupakanmyynnin ja siitä aiheutuvien haittatekijöiden vähentämisen eteen on tehty paljon työtä ja sääntelyä. Miksi tätä yhtä vakavaa ongelmaa ei saada ehkäistyä ja säänneltyä. Vastaus on todennäköisesti se, että valtio ei halua säännellä ja rajoittaa oman yhtiönsä toimintaa. Suomessa on väärin pilata keuhkonsa ja menettää rahansa tupakkaan mutta oman elämän pilaamisesta rahapeleillä ja pikavipeillä velkaantumisesta ei puhuta.

 

Lottokansasta sijoituskansa?

Suomalaisilla on outo ajatus siitä, että ainoa keino rikastua Suomessa on voittaa lotossa. Tämä johtuu köyhän suomalaisen duunarikansan historiasta. Todellisuus on, että uhkapelaamisen jättämällä ja keskittymällä oman talouden hallintaan sekä oman varallisuuden kasvattamiseen pitkäjänteisellä sijoittamisella, voitot ja rikastuminen on varmaa. Uhkapelaamisessa talo voittaa aina. Pitkäjänteisellä sijoittamisella riskit halliten sijoittaja voittaa aina. Mitä useampi suomalainen tämän ymmärtää, sen parempi.

Jos Suomessa vuonna 2019 Veikkaukselle hävityt 1,7 miljardia euroa olisi sen sijaan sijoitettu vuoden 2019 alussa S&P 500 indeksirahastoon olisi 1,7 miljardia euroa kasvanut tähän päivään mennessä kaksinkertaiseksi. S&P 500 indeksin arvonmuuton on aikavälillä 1.1.2019 – 26.11.2021 ollut +99,97 prosenttia. Jokainen noin 12 000 euroa vuodessa pelannut henkilö olisi tuplannut rahansa ja 2 917 000 suomalaisella olisi yhteensä 3,4 miljardia euroa enemmän rahaa. 3,4 miljardia euroa on 3,4 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Tällaisella määrällä rahaa monen elintaso paranee ja kaikki hyötyvät. (Kauppalehti, 2021)

 

 

Yhteenveto

Veikkaus on moraaliton valtionyhtiömonopoli, jonka ansaintalogiikka perustuu suomalaisten köyhien ja peliongelmaisten hyväksikäyttöön. Tätä vastaan jokaisen suomalaisen tulisi taistella paremman tulevaisuuden toivossa. Toivottavasti joku päivä uhkapelaamista kohdellaan samalla tavalla, kuin tupakan polttamista ja viinan juontia.

Jos jokainen suomalainen rahapelien pelaaja valitsisi rahapelien sijaan pitkäjänteisen sijoittamisen, Veikkauksen mainoslause: ”Suomalainen voittaa aina”, pitäisi paikkaansa. Mitä useampi ihminen tämän tajuaa, sen parempi.

 

Lähteet

Larsen, S. (2021). Veikkauskratia: Kuinka Suomesta tuli riippuvainen peliriippuvuudesta. Senja Larsen 2021

 

THL. (2020). Rahapeliongelma. https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/rahapelit/rahapeliongelma

 

THL. (2021). Rahapelit. https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/rahapelit

 

Tilastokeskus. (2021). Väestö. https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html

 

Veikkaus. (2020). Vuosi- ja vastuullisuusraportti. https://cms.veikkaus.fi/site/binaries/content/assets/dokumentit/vuosikertomus/2020/vuosi_-ja-vastuullisuusraportti_2020.pdf

 

Veikkaus. (2020). Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2020. https://cms.veikkaus.fi/site/binaries/content/assets/dokumentit/vuosikertomus/2020/veikkaus_osavuosikatsaus_tammi_kesakuu_2020.pdf

 

Kauppalehti. (2021). S&P 500 (INX) – Indeksi ja kurssikehitys. https://www.kauppalehti.fi/porssi/indeksit/INX

22-vuotias yrittäjänalku.

Kommentit
  • Krista Tikkanen

    Erittäin kantaa ottava essee!! Asian ytimessä, loistavia pohdintoja ja nerokasta lähteiden käyttöä. Olen usein itse sivusta seuranneena pohtinut sitä, että mitä sillä voitetaan kun ihmisiltä viedään omaisuus ja heidät ajetaan nurkkaan taloudellisesti/ mielenterveydellisesti? Loppujen lopuksi valtio kuitenkin on se, joka viime kädessä vastaa hoidon/elätyksen kuluista, joita nurkkaan ajetuille syntyy. Veikkaus maksaa niin hyvää provikkaa marketteihin asetetuista peleistä kauppiaille, ettei peleistä kannata luopua kuin pakon edessä. Olisi mielenkiintoista nähdä joitakin lukuja ensimmäiseltä korona keväältä, jolloin pelikoneet olivat kiinni lähes puoli vuotta. Kiitos Tuomas, tämä kolahti!

    9.1.2022
Kommentoi