Tampere
17 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Strong beliefs, loosely held



Kirjoittanut: Tony Kalliala - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vahvat mielipiteet, löyhästi pidettynä. Kuuntelin jakson yhdestä suosikkipodcasteistäni eli Jesse Kinnusen Motivaatiomiehen podcastista. Jesse käsitteli podcastissaan ihmissuhde- ja keskustelutaitoihin liittyvää quotea “Strong beliefs, loosely held”. Kuunneltuani podcastin totesin, että voisimme osuuskuntamme kanssa hyötyä kyseisen castin opeista.

 

Kun alamme muodostamaan näkemystämme erinäisiin asioihin, monesti prosessi alkaa intuitiosta, jonka taakse me yleensä jäämme vankasti seisomaan. Tätä intuitiota olemme myös usein valmiita puolustamaan voimakkaastikin.

Miksi tulisi seisoa vahvasti oman näkemyksen takana, mutta kuitenkin olla avoin ja valmis muuttamaan sitä tarvittaessa? Jesse kertoo podcastissaan omasta kokemuksestaan ja tilanteesta, jossa olivat rekrytoimassa uutta työntekijää yritykseen. Jessellä oli hakijasta, jostain syystä huonot fiilikset ja oli ehdottomasti sitä mieltä, että hakijaa ei työhön valittaisi. Kuitenkin Jessen kollega, joka oli mukana rekrytoinnissa, sai aikaisemman kokemuksensa ja näyttönsä perusteella perusteltua Jesselle riittävän hyvät syyt, että he päätyivät palkkaamaan kyseisen työntekijän. Jälkeenpäin katsottuna palkkaus oli kuin olikin onnistunut rekrytointi. Mitä jos Jesse olisi torpannut kollegansa idean ja jatkanut rekrytointia? Ei olisi ollut poissuljettua, että prosessi olisi voinut kestää vaikka useamman kuukauden ja yritys näin ollen menettänyt suuria summia. Voimme siis välttää suuriakin sudenkuoppia vain sillä, että annamme muille mahdollisuuden kääntää omia voimakkaitakin mielipiteitämme. Se ei aina ole helppoa.

Tähän pätee kreikkalaisen filosofin Sokrateen filosofia “Tiedän, että en tiedä mitään”. Tämän filosofian perustana on se, että yksilön ei tulisi väittää tietävänsä, vaan mieluummin tietää sen, että ei tiedä mitään. Oma mielipiteeni on, että tässä mennään hieman liian pitkälle, mutta se havainnollistaa hyvin ajatuksen, että esimerkiksi väittelyssä kannattaa muistaa, ettei oma näkemys aina poikkeuksetta ole se hedelmällisin.

Paras oppi ja koppi, jota voimme osuuskuntatoiminnassa hyödyntää oli minusta se, millainen henkilökohtainen tavoitteemme on dialogin lopputuleman suhteen. Haluammeko voittaa dialogin omalla näkemyksellämme vai onko tavoitteemme yhdessä löytää paras näkemys? Hyödyttääkö hetkellinen voittajafiilis dialogin voittamisesta, jos menemme sen jälkeen porukalla ryteikköön? Kuunnelkaamme toisiamme vastaanottavaisesti, vaikka olisimmekin täysin eri mieltä. Tuokaamme omat näkemyksemme rohkeasti vahvoina pöytään, mutta olkaamme valmiina tarvittaessa luopumaan niistä.

 

LÄHDE

 

Kommentoi