Tampere
02 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Stressin hallinta



Kirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
hallitse stressiä
Tarja Nummelin
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jos olisin kolme vuotta sitten Proakatemialle hakiessani tiennyt millainen mylly edessäni tulee olemaan, en tiedä olisinko ollut valmis ottamaan haastetta vastaan. Ei sen takia, ettenkö olisi tätä jaksanut, sillä olen jaksanut oikein hyvin eikä totaalisia burnoutteja ole tullut, vaan sen takia, että mitään tällaista en ollut aikaisemmassa elämässäni kokenut. Kaikki se stressi ja paine mitä olen menneen kolmen vuoden aikana kokenut, olisi etukäteen kuultuna ollut melkoinen shokki. Eikä stressin aiheet suinkaan ole vielä ohitse. Pahoin pelkään, että ensi syksystä on tulossa melkoinen haaste, sillä silloin aion yhdistää täysi tuntisen palkkatyön sekä koulun.

Stressihän ei ole itsessään mitenkään huono asia. Päinvastoin, hallittuna se auttaa meitä ylittämään itsemme, pitämään työmme aikataulussa ja auttaa kehoamme selviytymään kaikista arkipäivän haasteista. Pitkäkestoinen hallitsematon stressi taas lähtee polkemaan meitä isännän tavoin. Myönteiset tunnekokemukset vähenevät, emme palaudu enää ja pääkoppa ja kroppa väsyy. Pahimmillaan pitkittynyt stressi aiheuttaa masennusta ja sairaslomaa. Nykyään myöskään pitkittyneen stressin aiheuttamat sairaseläkkeetkään eivät ole poikkeuksellisia.

Miten tunnistaa stressi

Itse olen persoonaltani semmoinen, että stressaan pääni sisällä asioita. Jos minulla on joitain tehtäviä tekemättä, kuten esimerkiksi tällä hetkellä kirjapisteet, alan pohtimaan näitä hoitamattomia asioita päässäni. Alan yhdistämään siihen muita juttuja mitä minun tulisi tehdä ja loppujen lopuksi ajatukseni ovat eskaloituneet todella pitkälle ja tunnen ahdistusta tehtäviä kohtaan. On myös sellaisia ihmisiä, jotka stressaavat päinvastoin omalla kehollaan. He alkavat tuntea päänsärkyä, väsymystä tai vaikka vatsavaivoja. Stressin merkeillä ei sinällään ole merkitystä, kunhan vain tunnistamme ne. Tiedostettu stressi on helpompi saada kuriin ja päästä takaisin hallittuun tilanteeseen.

Tämä kevät oli itselle todella raju setti. Teimme keväällä todella intensiivisesti Sport & Business Seminaria, sekä toimin tiimimme BL:inä. BL:n työtehtävä oli koko ajan yhtä muutosta, missä ei moniakaan asioita osannut hahmottaa, mitä tapahtuu. Lisäksi otin monesta tehtävästä tiimissämme vastuuta niin työtaakkaa oli ihan riittävästi yhdelle ihmiselle. Siihen kun lisäsi Sport & Business Seminarin työtehtävät sekä koronan niin oli jo melkoinen paketti kasassa. SBS -tiimin kanssa myimme paljon ja se oli todella epämukavaa puuhaa. Kylmämyyntiä päivästä toiseen ja varsinkin kun se ei sujunut, lisäsi se itsessään stressiä, koska ei pystynyt täyttämään omaa tonttia. Tunnistin oireet stressistä jo tammikuussa, mutta en oikein pystynyt asialle tekemään mitään. Paine joka suunnasta oli kova. Tai olisin pystynyt, jos olisin pyytänyt apua, mutta se tuntui luovuttamiselta. Onneksi minulla on todella rakas harrastus, jonka parissa saan lähes päivittäin muuta ajateltavaa. Se on crossfit. Harjoitukset itsessään ovat yhdenlainen stressireaktio kehossa, mutta se ei vaadi aivoilta niin valtavaa työtä vaan siinä keskityn tasan yhteen asiaan todella intensiivisesti. Se oli keino, jolla jaksoin kevään rypistää lävitse. Lisäksi olin yksin matkalla Teneriffalla, mikä auttoi minua nollaamaan päätäni ja kehoani pitkältä rasitukselta. Eli toisin sanoen olin koko kevään aivan äärirajoilla jaksamisen kanssa, mutta pienillä teoilla, joilla sain ajatukset hetkeksi aina muualle, auttoi minua hallitsemaan stressiä sen verran, että paketti pysyi kasassa. En kuitenkaan suosittele kahden ison roolin yhdistämistä, tai ainakin toivon, että ymmärrät pyytää paremmin apua verrattuna minuun.

Luottamus

Itselleni on ihan äärimmäisen tärkeää, että ympärilläni on ihmisiä, kenelle pystyn juttelemaan asioistani. Olen todella avoin ja rohkea ihminen akatemialla, mutta minulle läheisimmät ihmiset tietävät kuinka herkkä olen ja kuinka tärkeää minun psyykkeelleni on yksinään olo ja urheilu. Mutta se mikä on tärkeintä, on se että pääsen avautumaan ja jakamaan tuntemuksiani ystävien kanssa, jotka taas auttavat ajattelemaan uudelta kantilta asioita. Luottamus ja turvallisuus ovat avaintekijöitä stressin hallinnassa. Siksi kannattaa aina pitää lähimmistä ystävistä kiinni, vaikka tulisi millainen tilanne. Heidän apunsa ja tukensa ovat todella tärkeitä.

Tästä syystä myös työyhteisöjen luottamuksesta ja turvallisuudentunteesta on tärkeä pitää kiinni. Mitä avoimemmin työntekijät pystyvät omista asioistaan puhumaan, sitä tehokkaampaa myös työnteko on. Jos ihminen luottaa ympärillä oleviin ihmisiin, on tehokkuus siinä ympäristössä myös täysin omaa luokkaansa ja ongelmat havaitaan aikaisemmin.

Loppukoonti stressin hallintaan

– Stressin hallintaan auttaa, kun tiedät mitä teet ja mitä on tekemättä
– Pidä huolta taloudesta. Opiskelijoilla on tiukkaa ja maksuja maksamatta, mutta jos teet itsellesi suunnitelman, miten kuluista selviät, niin sekin on jo lieventävä keino stressille. Pahinta on epävarmuus ja tietämättömyys.
– Myös arjelle on oltava vastapaino. Etsi jokin harrastus missä pystyt nollaamaan ajatukset arjen kiireistä
– Ystävät ja läheiset. Näitä on oltava, jotta pystyt purkamaan jollekin tuntemuksiasi. Taakka kahdelle jaettuna on kevyempi kantaa
– Pidä terveydestä huolta. Syö, liiku, lepää. Muista pitää myös hauskaa aika-ajoin ja nauti herkuista.
– Luo tavoite. Jos tiedät että tämä kaikki työtaakka vie sinua kohti tavoitetta, on helpompi asennoitua hyvin paskaduuniin.

Kommentoi