Tampere
22 May, Wednesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Sport and business seminar – Juha Puhtimäki ja Matti IivarinenKirjoittanut: Aleksi Röyhkiö - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Sport and business seminar – Juha Puhtimäki ja Matti Iivarinen

 

Ennakko-odotukset

 

Juha Puhtimäki on minulle kaikista puhujista tuntemattomin. Hän nousi julkisuuteen mielestäni vasta viime vuoden puolella Manse PP:n pelattua Superpesiksen finaaleissa. Finaalien vuoksi pesäpallo lajina nosti todellakin päätään ja johtohahmot kuten Juha Puhtimäki siinä etunenässä. Olen myös innoissani tästä puheenvuorosta, koska pesäpallo lajina on todellakin poikkeava muista, jolloin saamme kuulla asioita varmasti eri kulmalta. On myös mielenkiintoista kuulla tämän urheilijan esiintymistaidot ja anti meille kuuntelijoille, koska kaikkia urheilijoita ei todellakaan ole suunniteltu pitämään puheita suurelle yleisölle.

 

Mitä minulle jäi käteen puheenvuorosta?

 

Molemmat esittelivät itsensä aluksi ja tämä oli ainakin itselle hyvä, koska en henkilökohtaisesti ole seurannut pesäpalloa, enkä tiennyt kumpaakaan. Molemmilla on ollut pitkä historia pesäpallon parista. Aluksi myös historiassaa Puhtimäki kertoi, että oli ollut väärässä roolissa ja pelännyt lähes neljä vuotta sitä, missä hänen piti olla hyvä. Tämän tajuamisen jälkeen hän ei pystynyt katsomaan itseään peiliin ja päätti tehdä muutoksia muuttamalla eri paikkakunnalle. Hänen ensimmäinen vuotensa Tampereella toi kirkkaimman mitalin eli suomenmestaruuden.

 

Matin homma on saada kaikista paras irti. Hänen työnsä pelinjohtajana on myös motivoida pelaajia, kuunnella heitä ja ohjeistaa heitä. Hän on hyvä antamaan palautetta ja erittäin motivoitunut kehittämään pelaajia ja itseään. Hän kertoi paljon sitä, kuinka menestyminen vaatii hyvää tiimityötä. Jos yksi lyö homman niin sanotusti läskiksi, se vaikuttaa negatiivisesti joukkueeseen ja tämän kautta pärjäämiseen. Jokaiseen kauteen mahtuu paljon haasteita, mutta pitää oppia tunnistamaan nämä tilanteet ja nousta niiden kautta voittoon.

 

Joukkueurheilussa on tärkeää, että joukkue on täynnä erilaisia henkilöitä ja persoonia. Joukkueurheilussa jokaiselle on oma paikkansa. Tämä kuitenkin vaatii sen, että kaikki tulevat toimeen keskenään. On ehdottoman tärkeää, että pelaajat luottavat toisiinsa ja tämän pystyy heijastamaan täysin työelämään. Sinun pitää luottaa toiseen työkaveriisi, jonka asiat vaikuttavat myös sinuun. Teidän pitää kuitenkin osata motivoida toisianne ja puskea toisianne eteenpäin. Usein tällaiset henkilöt pääsevät parhaimpiin tuloksiin. Matti kertoi, että hänen elämänsä helpottui huomattavasti, kun hän oppi luottamaan muihin tiimitovereihinsa. Tähän kuuluu myös se, että jonkin on oltava pomo eri tilanteissa. Pomon pitää osata pohjata ja määrätä tietyt henkilöt tekemään

 

He puhuivat myös paljon urheilijan stressistä. Tietysti nämä ovat asioita, mitkä stressaavat myös muitakin, kuin urheilijoita. Työn, perheen ja urheilun yhteensovittaminen on useasti todella vaikeaa. Näistä asioista huomaa hyvin, kuinka paljon jonkin toisen asian stressaaminen vaikuttaa toiseen asiaan. Ongelmat perheessä vaikuttavat myös kaikkeen muuhun elämään, etenkin pelaamiseen. Näistä asioista on tärkeää puhua avoimesti joukkueen ja työyhteisön sisällä, koska silloin saa vertaistukea ja muut ymmärtävät paremmin sinun käyttäytymisesi. mitä enemmän siedät myös kipua ja stressiä, sen paremmin pärjäät. Usein urheilussa voittajat ovat niitä, jotka tekevät vähiten virheitä.

 

Aloin myös näin muutama kuukausi kyseisen seminaarin jälkeen käymään läpi hieman muistiinpanojani näiden kahden herran puheenvuoroista ja ne herättävät yhä uudenlaisia tuntemuksia. Seminaarin aikana on tietynlaisessa keskittymistilassa, eikä ole niin paljoa tilaa omille ajatuksille. Näin jälkikäteen on hauskaa katsoa muistiinpanoja ja oikeasti pysähtyä miettimään sitä, kuinka hereillä olen itse ollut ja kuinka paljon muistan näistä puheenvuoroista. On itselleni hienoa huomata, että muistan lähes kaiken. Tämän kautta tajuan muistiinpanojen ottamisen merkityksen ja sen, kuinka se vaikuttaa asioiden päähän jäämiseen. Jos luet tätä tekstiä vielä, kannustan tekemään samalla tavalla kuin minä. Ota muistiinpanoja, jos siihen on mahdollisuus ja palaa niihin jonkin ajan päästä. Pystyn sanomaan omalta kannaltani, että siitä on oppimisen kannalta suuri hyöty. Ja mielestäni, seminaareilla, koulutunneilla, pajoilla yms tilaisuuksilla on tarkoitus antaa osallistujille oppia omaan elämäänsä, joten miksi sitä ei tekisi tosissaan..

20-vuotias mies kotoisin Ylöjärveltä. Ylioppilas

Kommentoi