Tampere
18 May, Saturday
15° C

Proakatemian esseepankki

Somemarkkinointi on tärkeä osataKirjoittanut: Lauri Lähteenmäki - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Somemarkkinoinnin työkirja
Salla Virtanen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Somemarkkinointi on tärkeä osata

 

 

 

Markkinointi on liiketoiminnan keskeisiä osa-alueita, jonka tarkoituksena on tuoda esille yrityksen tarjoamaa arvoa asiakkaille ja kannustaa heitä ostamaan tuotteita tai palveluita. Markkinointi on myös tapa luoda yhteys yrityksen ja sen kohderyhmän välille, joka voi johtaa pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin ja liiketoiminnan kasvuun. Olen markkinoinnissa aloittelija ja haluan oppia siitä paljon lisää. Koska maailma on menossa kokoaja siihen suuntaan, että sosiaalinen media ottaa isompaa ja isompaa roolia, ajattelin, että ensimmäiseksi olisi hyvä oppia somemarkkinoinnista. Kerron tässä esseessä mitä opin, kun luin Salla Virtasen Somemarkkinoinnin työkirjan, Mikko Raespuron Digimarkkinoijan käsikirjan, sekä tutkin asiaa ChatGPT:n avulla.

 

Sosiaalisen median markkinointi on tapa käyttää sosiaalisen median alustoja, kuten Facebookia, Instagramia, Twitteriä, Tiktokia, LinkedIniä ja muita vastaavia, tavoittamaan asiakkaita ja edistämään yrityksen tuotteita tai palveluita. Somen avulla yritykset voivat luoda yhteyksiä asiakkaisiin, jakaa tietoa tuotteistaan ja palveluistaan sekä luoda brändiä. Somemarkkinointi ei ole pelkästään mainontaa, vaan kaikkea somenäkyvyyteen liittyvää.

 

Somemarkkinointiin pystyy käyttämään rahaa, joka on todella tehokasta. Alustoilta pystyy ostamaan mainoksia, jotka voidaan kohdistaa demografisten tietojen, kiinnostuksen kohteiden, käyttäjän toiminnan ja muiden tekijöiden perusteella. Vaikuttajilla on erittäin iso rooli somemarkkinoinnissa vaikuttajat ovat henkilöitä, joilla on merkittävä seuraajamäärä sosiaalisessa mediassa, ja he voivat auttaa yrityksiä tavoittamaan suuremman yleisön ja rakentamaan brändiä. Vaikuttajat voivat mainostaa tuotteita ja palveluita omalla persoonallisella tavallaan, mikä lisää mainoksen uskottavuutta ja tehokkuutta.

 

Somessa pystyy markkinoimaan myös ilmaiseksi. Tässä isoin ongelma on sen hitaus ja vaikeus. Ilman valmista seuraajakuntaa on vaikea tavoittaa iso määrä oikeanlaisia asiakkaita. Somessa kilpailu on kovaa ja monet yritykset markkinoivat siellä, joten onnistuakseen, on pakko erottua jotenkin joukosta. Yritysten on oltava luovia ja innovatiivisia. Somen avulla yritykset voivat myös tavoittaa suuren yleisön, joka ei välttämättä ole kiinnostunut heidän tuotteistaan tai palveluistaan.

 

Jos yrityksellä on monella eri alustalla markkinointia, pitää näiden olla samankaltaisia. Värit, fontit, jne. pitää olla brändikirjan mukaisia. Myös julkaisut kannattaa pitää yhdenmukaisena. Jos asiakas haluaa etsiä tietoa yrityksestä, on sen Instagram ja Facebook ensimmäisten klikkauksien kohteena. Tällöin on hyvä, että kaikki somet ja nettisivut eivät ole sekavia, ja antavat samanlaisen kuvan.

 

Yritykset voivat hyödyntää somemarkkinointia tehokkaasti muutenkin kuin mainostamalla. Yksi tapa on tarjota arvokasta sisältöä, joka kiinnostaa kohdeyleisöä. Esimerkiksi jakamalla sisältöjä, jotka auttavat asiakkaita ratkaisemaan ongelmiaan tai vastaamaan kysymyksiinsä, yritys voi rakentaa luottamusta ja sitouttaa asiakkaita. Somemarkkinointi tarjoaa myös mahdollisuuden saada arvokasta tietoa kohdeyleisöstä. Sosiaalisen median algoritmit tarjoavat yrityksille runsaasti tietoa siitä, mitä asiakkaat pitävät kiinnostavana ja mitä eivät. Tämä tieto auttaa yrityksiä kehittämään parempia tuotteita ja palveluita ja parantamaan markkinointistrategiaansa.

 

On kuitenkin tärkeää huomata, että somemarkkinointiin liittyy myös riskejä ja haasteita. Yksi merkittävimmistä haasteista on sosiaalisen median nopeus. Virheitä tai negatiivista palautetta voi levitä nopeasti ja vahingoittaa yrityksen mainetta. Siksi on tärkeää olla valppaana ja valmiina vastaamaan nopeasti mahdollisiin ongelmiin tai kysymyksiin.

 

Yhteenvetona voin todeta, että somemarkkinointi on välttämätöntä nykypäivänä, sillä yhä useammat ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa päivittäin. Yrityksen on tärkeää olla läsnä siellä, missä sen kohdeyleisö on, ja tarjota heille arvoa ja palveluita, jotka vastaavat heidän tarpeitaan. Somemarkkinointi tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tavoittaa suuri yleisö nopeasti ja kustannustehokkaasti, mutta sen tehokkuus edellyttää strategista suunnittelua ja jatkuvaa seurantaa.

 

 

Lähteet

 

Virtanen S. Somemarkkinoinnin työkirja. 2020. Kauppakamari.

Raespuro M. Digimarkkinoijan käsikirja. 2019. Books on Demand.

https://chat.openai.com/ Noin, 25% tekstistä tuotettu ChatGPT:llä.

Kommentoi