Tampere
17 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Soluessee: Tärkeät opit jokaiselle ihmiselle



Kirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Munkki, joka myi ferrarinsa
Robin Sharma
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Soluessee: Irina Klimova ja Svetlana Staaf

 

Robin Sharman myydyin kirja kertoo hämmästyttävän tarinan menestyneestä juristista Julian Mantlesta, joka koki hengellisen kriisin ja selvisi siitä.  Uppoutuminen antiikin kulttuuriin muuttaa hänen elämäänsä. Hän löytää tehokkaita ja viisaita käytännön ohjeita, jotka opettavat meitä ajattelemaan positiivisesti, elää tarkoitusmukaisesti, oppia käyttämään omaa älykkyyttä, säästää aikaa, joka on meidän suurin voimavaramme, arvostaa ihmissuhteita ja elää nykyhetkessä.

Alun perin Robin Sharma, kuten hänen pääkirjansa hahmo, oli asianajaja, joka pyrki vaurauteen ja arvostukseen. Jossain vaiheessa elämässään hän tajusi, että hänen tavoitetut ihanteet, hyvä aineellinen rikkaus, jonka hän onnistui saavuttamaan, eivät tuottaneet hänelle onnea ja tyydytystä. Sitten hän luopui toiminnastaan ​​ja alkoi matkustaa ympäri Intiaa, jotta ymmärtäisi itämaista viisautta ja uppoutui itsensä pohdiskeluun.

Tuloksena hän kirjoitti kirjan “Munkki, joka myi Ferrarinsa”, joka itse asiassa osoittautui omaelämäkerralliseksi ja toi hänelle myöhemmin maailmankuulun.

Tässä kirjassa Robin Sharma on yhdistänyt erilaisia länsimäisiä menestyksen teknikoita maksimaalisen tehokkuuden saavuttamiseksi sekä käyttämällä itäisiä viisasoppeja hän kasvattaa ihmisiä henkisesti ja parantaa niiden elämänlaatua. Kirja on täynnä erilaisia hyviä ajatuksia ja menetelmiä, joita voi käyttää sekä omassa elämässä, että yrittäjyydessä.

Kaikki opit ja tehtävät, joista kerrotaan tässä kirjassa ovat todella helppoja ja ikuisesti ajankohtaisia. Sharma väittää, että harjoittelemalla niitä joka päivä elämäsi muuttuu paremmaksi: terveys, taloudellinen tilanne, ihmissuhteet ja paljon muuta. Hän lupaa, että niiden avulla voi saada todella voimakasta sisäistä voimaa, jonka avulla me pystymme tuoda elämäämme suuria muutoksia. Tässä esseessä me haluaisimme käydä läpi muutama elämänohje ja miettiä, että miksi nämä opit ovat niin tehokkaita.

 

Mieli on hieno ”puutarha”.

Meidän mielemme on hieno ”puutarha”, jonka täytyy suojella erilaisista tuholaisista kuten negatiivisesta ajatuksista, stressistä, kokoaikaisesta ahdistuksesta, peloista jne. Nämä kaikki myrkyttävät ”puutarhaa”, jossa kuolee ihmisen luovuus ja henkinen energia. Siksi me emme voi päästä sisään yhtäkään negatiivistä ajatusta vaan ajatella pelkästään niitä ajatuksia, joita me tarvitsemme. (Sharma, 1996)

Tämän kirjan jälkeen olen kokeillut poistamaan mielestä melkein pakottamalla huonoja ajatuksia, silloin kun ne yrittävät hyökätä minua ja yritän tehdä niin aina kun pystyn ja edelleen. Se on todella vaikea mutta mahdollista. Täytyy myös muistaa, ettei voi poistaa ongelmia, jotka tulevat meitä vastaan, vaan niitä täytyy tunnistaa ja ratkaista. Stressi on luonnollinen tunne, joka on myös todella tärkeä meille ja auttaa meitä ajattelemaan kriittisesti. Ilman sitä ei voi löytää ratkaisua, koska muuten kaikki tuntuu oikealta. Nykyään olen oppinut käsittelemään asioita ilman stressiä vaan enemmän ratkaisukeskeisesti, ja miettiä miksi nämä asiat tulivat omaan ”puutarhaan” ja mikä on niiden tarkoitus. Olen huomannut, että jos enemmän hyväksyn asioita, enkä taistele, olen paljon onnellisempi ja positiivisempi.

Mielenkiintoinen fakta: vuorokauden aikana meidän mieleemme tulee noin 60 000 ajatusta, joista vain 5% ovat uusia ja loput vanhoja, eli 95% ajatuksia ovat niitä samoja, joita ajattelimme eilen, viikko sitten jne.

Jokaisen yrittäjän täytyy suojella omaa ”puutarhaa”, koska siitä riippuu kuinka pitkälle voi päästä eteenpäin. Negatiiviset ajatukset, masennus ja ulkopuoliset tekijät voivat vaikuttaa todella negatiivisesti prosessiin ja menestykseen ylipäätään, siksi täytyy pitää fokusta yllä eikä päästä ketään tuhomaan meidän luovuuden. (https://prevenia.fi/ajattelemisen-taito-ongelmista-ratkaisuihin/)

 

Keskittymiskyky

Sharma opettaa meitä harjoittelemaan päivittäin keskittymiskykyä. Jokaisessa ”isossa” kirjassa, jossa paljastetaan menestyneiden ihmisten salaisuuksia puhutaan siitä, että tärkein asia, joka on auttanut, on tarkka fokus, siksi hyvä keskittymiskyky on olennainen tässä.

Sitä voi harjoitella yksin jossain huoneessa esimerkiksi katsomalla vaikka ruusuun ja ajattelemalla pelkästään siitä ruususta pidempi aikaa, mutta vähintään 20 minuuttia. Ensin huomaat, että ajatukset helposti lähtevät karkuun, mutta harjoittelemalla tarpeeksi usein opit keskittymään yhteen asiaan pitkään, rauhoitut ja hallitset itseäsi paremmin.

Nykyään keskittyminen ihmiselle on entistä vaikeampaa siitä syystä, että saamme koko ajan tulvan uutta informaatiota ilman mitään ”filtteriä”.

Se tarkoittaa sitä, että meidän nykyinen informaation defokusoitu kulutus on niin laaja, että on todella vaikea sitä hallita. Skrollaamme kännykkää huomaamatta, kuinka paljon turhaa imeytyy meidän mieleemme. Esimerkiksi sosiaalisen median kokoaikainen käyttö voi negatiivisesti vaikuttaa keskittymiseen.

 

Visualisointi

Seuraava oppi on mielestäni todella tärkeä yrittäjyydessä, koska itse yrittäjyys on jollain tavalla luova prosessi ja visualisoinnin avulla näemme millaisen tulevaisuutemme me haluamme. Se automaattisesti edellyttää meitä tekemään oikeita askeleita ja päätöksiä, ja nopeammin lähestyä omaa unelmaa. Sharma suosittelee toistamaan visualisoinnin treenaamista lähes päivittäin. (Sharma, 1996)

Mielestäni tämän kirjan jokaiselta sivulta löytyy tärkeitä oivalluksia ja viisaita ajatuksia. Siinä ei mainita mihin kaikki nämä opit perustuu, onko takana mitään tieteellistä faktaa tai tutkimusta, mutta silti nämä asiat tuntuivat niin oikealta ja jopa luonnollisilta, että en voi sanoa, ettei nämä kaikki ole totta.

Nämä opit ovat ihmiselle niin yksinkertaisia, että vain harva meistä ajattelee niistä näin syvällisesti. Myös kirjassa nousivat tällaiset ajatukset, joita jokaisen meistä olisi hyvä pohdiskella:

 

Älä kiirehdi seuraamaan väkijoukkoa – se voi olla hautajaiskulkue

Robin Sharma neuvoo miettimään tavoitteittasi, toiveitasi ja ihanteitasi. Ovatko ne todella sinun? Vai kopioitko vain jonkun toisen? Tässä tapauksessa tavoitteidesi saavuttaminen ei tee sinusta onnellista.

Yleinen mielipide on usein paitsi hyödytöntä myös haitallista. Jos suurin osa ihmisistä on yhtä mieltä jostakin asiasta, se ei tarkoita, että heidän mielipiteensä olisi oikea. On syytä kuunnella sydämesi ja mielesi ääntä, ei väkijoukon. (Sharma, 1996)

 

Elämä ei ole sarja virheitä, vaan sarja oppitunteja

Robin Sharma uskoo, että negatiivisia kokemuksia ei ole olemassa. Mahdolliset virheet, joita henkilö tekee, ovat itse asiassa kokemuksia, joista voi oppia. Meidän on pidettävä ne mahdollisuutena kehitykseen, parantamiseen ja etenemiseen. (Sharma, 1996)

 

Sinun ei tarvitse elää muistojen, vaan unelmien perusteella. Ihminen luo kaiken kahdesti: ensin unelmissa ja sitten todellisuudessa.

Sinun ei pitäisi vaivautua ajattelemaan menneisyyttä. Saamme kokemusta, analysoimme sitä, teemme johtopäätöksiä ja jatkamme eteenpäin. Unelmat ja tulevaisuus pitäisi olla avainasemassa ihmisen päässä.

Tulevaisuudesta ajattelu on ensimmäinen askel kohti tavoitteiden asettamista ja mekanismin käynnistämistä niiden toteuttamiseksi. Robin Sharma opettaa kirjassaan ajattelemaan tulevaisuutta ja toteuttamaan unelmamme.

 

Sinun on poistuttava mukavuusalueeltasi niin usein kuin mahdollista.

Ihminen luo itselleen kaikki elämän rajoitukset. Hän itse ajaa itsensä johonkin kehykseen, josta hän itse pelkää jättää. Mukavuusalueelta poistuminen on tehokkain tie itsensä kehittämiseen. Jos aloitat tekemään jotain, mitä et ole koskaan ennen tehnyt, se mahdollisesti johtaa sinut valtavaan menestykseen.

 

Miksi sitten munkki myi oman Ferrarinsa?

Tähän lopuksi haluaisin antaa vastauksen kysymykseen, joka useimmille ihmisille luonnollisesti herää nähdessään kirjan otsikon: miksi munkki myi Ferrarinsa? Tämä vastaus on melko yksinkertainen. Alun perin kirjan sankari alistui kulutuksen ja varallisuuden kulttiin, johon meitä pakotetaan aktiivisesti kaikilta puolilta. Sitten hän tajusi, että nämä kaikki olivat vieraita, eivätkä hänen omia halujaan. Hän kyllästyi loputtomaan vaurauden tavoitteluun ja hylkäsi sen.

Tarkoittaako tämä, että kirja opettaa meitä luopumaan materialistisista hyödykkeistä hengellisten hyödykkeiden vuoksi? Heittää kaikki pois ja mennä luostariin? Ei tietenkään. Kirja opettaa seuraamaan omia eikä jonkun toisen tavoitteita. Se on ainoa tapa, jolla voit tuntea itsesi onnelliseksi ja elää sopusoinnussa itsesi ja ympäröivän maailman kanssa. No, kirjassa kuvatut rituaalit auttavat sinua tulemaan nopeasti tähän tilaan.

 

Lähteet:

Robin Sharma ”Munkki, joka myi Ferrarinsa”, 1996

Sari, 2021 (https://prevenia.fi/ajattelemisen-taito-ongelmista-ratkaisuihin/)

Kommentoi