Tampere
19 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Sodankäynnin taito.Kirjoittanut: Elias Hämäläinen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Art of War
Sun Tzu
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mielenkiintoista pyrkiä sukeltamaan tämän klassikkoteoksen kautta sotilasjohtajan ajatteluun ja pyrkiä miettimään, mitä siitä voi viedä käytäntöön omassa arjessaan. Tämän esseen ajaksi kutsun sinut mukaan ajatusleikkiin siitä, kuinka voittaa vihollinen.

 

”Älä anna miestesi häiritä mietiskelyhetkiäsi, heidän keskeytyksensä sotkee ajattelusi ja aiheuttaa fokuksen häiriintymistä pois tavoitteestasi.” Ajattelu ja meditointi on viisaalle johtajalle elintärkeää. On ajateltava ja suunniteltava punniten kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja. Tämä on tärkeää eritoten arjessa, jossa naapurivaltojen propagandakoneistot syöksevät ajattelun ja työskentelyn hetkiisi jatkuvia hyökkäyksiä pop-up -ilmoitusten ja mainossähköpostien muodossa. Ajattelusi ja työskentelysi kimppuun käydään antamatta armoa kaikkina hetkinä, kun herkeät vartioimasta aluettasi. Hyökkäykset naamioidaan söpöiksi kissavideoiksi tai hupaisiksi tiktokeiksi, mutta ei tule unohtaa sitä valtavaa hävitystä, jota nämä aseet kantamallaan tuhovoimalla kylvävät väsymättä maahasi ja taistelijoidesi joukkoon. Tarkoitettakoon tällä vaikka ajatteluasi, energiaasi tai kalenteriasi.

Ilman jatkuvaa ja toistuvaa määrätietoista ajattelua ja pysähtymistä peität näkökenttäsi ja taistelun hetkellä ryntäät sotatantereelle ilman ymmärrystä vihollisesta, hänen vahvuudestaan tai mahdollisista ansoista, joita hän on tiellesi kasannut. Et ole valmistellut strategisesti viisasta kenttää, jossa kohdata vastustajasi, vaan kuljet suin päin hänen kotikentälleen.

 

Viisas taistelija ymmärtää maaperän olevan elintärkeää joukkojen liikkumisen kannalta, joten alue on tutkittava tarkoin. Jotta voi saada käsityksen maaperästä, on taustatyö tehtävä huolellisesti ja selvitettävä vihollisen heikot kohdat (tarpeet ja kiinnostuksen kohteet). Näiden vaiheiden huolellinen kartoittaminen on tärkeää, jotta tilanteen koittaessa pystytään tarjoamaan tarpeisiin sopivaa palvelua tai tarjousta. Mikäli haastatteluihin, neuvotteluihin tai päivään ei orientoidu millään tavalla voi odottaa sen liukuvan ohi ilman saavutettuja tavoitteita. Niitä kun ei edes tullut asetettua.

 

Viisas taistelija ymmärtää myös, että syöksyminen taisteluun ilman voittamisen asennetta ja halua on hulluutta. Ilman uskoa tuotteeseesi ja palveluusi tai itseesi et tule menestymään. Kuinka luulet vakuuttavasi ketään tuotteesta, johon et itse usko? Tuote on tunnettava ja sen takana on pystyttävä seisomaan ja tämän lisäksi on löydettävä itsestään halu voittaa. Halu voittaa kilpailu, jossa palvellaan asiakasta parhaimmalla mahdollisella tavalla. Halu saada neuvoteltua sopimus, joka palvelee hyvin molempia osapuolia. Jotta tämä olisi mahdollista, on myös osattava löytää oikeat asiakkaat ja yhteistyökumppanit. Kaikkien kanssa ei ole mahdollista päästä tämänkaltaiseen lopputulokseen. Esimerkiksi valmennuksesta oli se sitten miten hyvä tahansa, ei ole hyötyä asiakkaalle, joka ei ole halukas tai valmis kasvamaan tai ottamaan prosessin kannalta tarvittavia askeleita.

 

On tärkeää myös rakentaa kulttuuria, joissa palkitaan tehdystä töistä. Palkitse niitä sotureita, jotka ovat toimineet tavalla, jota haluat nähdä kulttuurissasi. On tärkeä palkita heitä viisaasti, sekä muistaa kohdella kaikkia tasavertaisesti. Tällä tavoin pääset rakentamaan yritykseesi kulttuuria, joka nostaa moraalia sekä kannustaa tarttumaan toimeen. On myös hyvä pysähtyä miettimään, palkitseeko aloitteiden tekemisestä, prosessista vai onnistumisesta. Pelkästään onnistumisesta palkitseminen rakentaa riksiä siitä, että työntekijät eivät uskalla yrittää uusia asioita, joissa he mahdollisesti epäonnistuvat. Tällä tavoin saatat menettää mahdollisuuden luoda uusia innovaatioita ennen kilpailijoita, joiden avulla saisit haltuusi suuren strategisen edun.

 

Jotta joukkosi toimisivat, on tärkeä pitää huoli hyvästä viestinnästä. Tiimin toiminta heikkenee huomattavasti, mikäli tärkeät viestit eivät kulje, tai jos niitä peitellään. Olematta avoin viestinnässä asetat itsesi alttiiksi epäonnistumiselle. On myös viisasta miettiä logistisesti sopivimmat ratkaisut. Kalustosta ei ole hyötyä, mikäli se ei ole käytettävissä, kun sitä kipeästi tarvitaan. Työhön tarvittavien varusteiden tulee olla nopeasti saavutettavissa tarpeen tullessa.

 

Mikäli löydät itsesi tilanteesta, jossa et mitenkään voi voittaa on sinun vetäydyttävä välittömästi ja kannettava seuraamukset.

Kommentoi