Tampere
21 May, Tuesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Sober curiousKirjoittanut: Kukka-Maaria Halme - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

177. Näin monta päivää olin juomatta alkoholia. Elämässäni on aikaisemminkin ollut pitkiä alkoholittomia jaksoja. Usein ne ovat päättyneet osaksi tahtomattani painostuksen alaisena. Joskus on vain helpompi juoda.

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuu, kun sinua painostetaan johonkin mitä et oikeasti haluaisi tehdä? Johonkin, joka fyysisesti vaurioittaa kehoasi, aiheuttaa fyysistä ja henkistä pahoinvointia ja mahdollisesti erilaisia ahdistustiloja?  

Olin kirjoittamassa lyhyttä tekstiä instagramiin aiheesta vapaaehtoinen alkoholittomuus tai sobercuriousity. Halusin kuitenkin perehtyä aiheeseen paremmin. Suhteeni alkoholiin on aina ollut erilainen ja poikennut paljon ystävistäni. Olen nähnyt mitä alkoholi ja päihteet voivat tehdä ihmisille ja perheille ja siitä syystä olin vielä pitkään 18 vuotta täytettyäni ilman alkoholia. Toki olen viimevuosina juhlinut kesäisin ja nauttinut lasillisen viiniä silloin tällöin. Viime syksynä aloin kuitenkin miettimään uudelleen miksi haluan juoda alkoholia. Alun perin alkoholittomuuteni johtui siitä, etten keksinyt syytä miksi joisin. Mielestäni tunteiden tukahduttaminen tai niiden vahvistaminen, iloitseminen tai sureminen eivät olleet terveitä syitä juoda. Tunteita pitää pysyä käsittelemään muilla tavoin ja elämästä nauttimaan ja juhlistamaan sitä selvinkin päin. Näiden vuosien aikana en myöskään ole oppinut pitämään juuri minkään alkoholijuoman mausta. Päätin siis viime syksynä syntymäpäivilläni yhden viinilasin jälkeen, etten halua enää juoda. Tämän jälkeen olen juonut vain painostuksen alaisena, koska olen kokenut sen helpommaksi. Harmittaan, etten aina ole niin vahva, että osaisin pitää puoleni. Varsinkin, kun alkoholittomuuteni takia ole jäänyt mistään paitsi. Haluaisin ihmisten ymmärtävän, ettei juomatta jättäminen tarkoita, ettenkö nauttisi tilanteesta tai tahtoisia juhlia heidän kanssaan.  

Sober curious tarkoittaa vapaaehtoista kiinnostusta päihteettömään elämään. Aihe on viime aikoina nostanut päätään nuorten keskuudessa ja Helsinkiin on jo perustettu alkoholiton yökerho. Yökerhon perustajina toimivat Darravapaa –podcastin sekä someyhteisön perustajat Katri Ylinen sekä Laura Wathen (city.fi). Sober curious termin on alunperin kehittänyt Ruby Warrington ja hänen samannimisessä kirjassaan käsitellään aihetta tarkemmin. Yhtenä pääponttina ilmiössä on se, ettei raitistumisen syy tarvitse olla lähtökohtaisesti ongelmallinen alkoholinkäyttö eli ‘’You don’t have to hit rock bottom to quit’’ (sobermimmi.com). Tämä on mietityttänyt myös itseäni. Mikäli kerron ihmisille, etten käytä alkoholia, mietin ajattelevatko he, että minulla on ollut jokin painava syy lopettaa. On hyväksyttävämpää lopettaa tupakointi tai karkin syönti ja aloittaa elämäntapamuutos, vaikka olisikin jo hyvässä kunnossa. Alkoholittomuutta pidetään edelleen hyvin vieraana ja sitä kummastellaan. Mielestäni on outoa, kuinka suoraan puhutaan toisten juomistottumuksista ja esimerkiksi naisilla kysellään heti raskaudesta, mikäli alkoholista kieltäytyy.  

‘’Koska ihailemaamme alkoholia ei haluta syyttää ongelmista, löydämme ongelmien syyn juojasta. Sen takia alkoholia vähentänyt saattaa joutua perustelemaan muille valintaansa, jolloin muut ajattelevat, että alkoholista pidättäytymisellä on oltava jokin erityinen syy. Alkoholin vähentämisellä halutaan juurikin voida paremmin.’’ (sobermimmi.com) 

Monesti kiinnostus päihteettömään elämään on lähtöisin terveyssyistä. Jokainen on kuullut peruskoulussa terveystiedon tunnilla mitä alkoholismi aiheuttaa elimistölle, mutta myös kohtuullisella alkoholinkäytöllä voi olla haitallisia terveysvaikutuksia. Fyysisen riippuvuuden lisäksi alkoholi voi aiheuttaa sosiaalista ja psyykkistä riippuvuutta. Nämä ovat seurausta ehdollistumisesta, uskomusista ja jo varhaisessa iässä opituista malleista (sobermimmi.com). Monet pienetkin lapset odottavat, että pääsevät juomaan tuota ‘’aikuisten juomaa’’, josta kaikki puhuvat. 

On mahdotonta elää täysin terveellisesti, riskitekijöitä eri sairauksiin on jatkuvasti ympärillämme. Yhteiskunta ja media kuitenkin nostavat tiettyjä riskitekijöitä huomattavasti muita korkeammalle. Monesti alkoholia jopa romantisoidaan, vaikka se on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä riskitekijöistä Suomessa (ilmansyöpää.fi). Ylilääkäri Margareetta Häkkinen muistuttaa, ettei alkoholista saa sellaisia terveydellisiä hyötyjä, mitä ei voi saada terveillä elämäntavoilla, joten sen käyttöä ei kannatta perustella terveyssyillä. Ehyt.fi:n mukaan Länsimaat kuluttavat koko maailman väestön tasolla selkeästi eniten alkoholia, enkä ihmettele tätä lainkaan sillä edelleenkin Suomessa ihaillaan sitä, joka ‘pystyy vetään eniten’’. 

Tämän esseen tarkoituksena ei ole saada lukijaa lopettamaan alkoholin käyttöä, vaan avaamaan niitä syitä miksi kuka tahansa meistä elää tai haluaisi elää päihteetöntä elämää. Sober curious ajatteluun kuuluu se, ettei alkoholista tai alkoholittomuudesta tehdä identiteettikysymystä. Tämä ajattelumalli antaa ikään kuin luvan testata alkoholittomuutta silloin tällöin ja kyseenalaistaa normaaliksi opittuja alkoholikäytänteitä (mocktailseura.fi). Haluan itsekin omaksua tämän ajatusmallin, ja hyväksyä itselleni sen, jos joskus en syystä tai toisesta osaakaan sanoa ei ja juon lasin kuohuvaa, vaikka muuten en alkoholia käyttäisikään.  

 

Lähteet:  

Caselius, A. 28.1.2022. Yle.fiKolme vuotta sitten raitistunut Katri Ylinen suunnittelee nyt alkoholittomia yökerhotapahtumia: “Saatoin ennen olla se tyyppi, joka painosti muita juomaan”. Viitattu 3.5.2022. https://yle.fi/uutiset/3-12292783 

City.fi. 20.2.2022. Bileet ilman promilleja? Uusi alkoholiton klubi on pian täällä: “Ainoa stimulantti tulee olemaan…” Viitattu 3.5.2022. https://www.city.fi/opas/bileet+ilman+promilleja+uusi+alkoholiton+klubi+on+pian+taalla+ainoa+stimulantti+tulee+olemaan/13109 

Tuominen, W. 18.4.2020. Mikä on sober curious -ilmiö ja miksi alkoholittomuus kiinnostaa?Viitattu 3.5.2022. https://www.sobermimmi.com/post/mik%C3%A4-on-sober-curious-ilmi%C3%B6-ja-miksi-alkoholittomuus-kiinnostaa 

Ilmansyopaa.fi. Viitattu 3.5.2022. https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/alkoholi/?gclid=Cj0KCQjw3v6SBhCsARIsACyrRAn65y5np5HOjg-XjnslB1JWNh9YlnpQgnciMn-cWML1ja47X_Nj5eoaAumkEALw_wcB 

Mocktailseura.fi. Viitattu 3.5.2022. https://www.mocktailseura.fi/sobercurious/ 

Ehyt.fi. Viitattu 3.5.2022 https://ehyt.fi/paihde-peli-info/alkoholi/ 

Kommentoi