Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Sisäisen puheen merkitys



Kirjoittanut: Johannes Mäkinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtava mieli
Arto Pietikäinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tuhat asiaa rästissä, deadlinet paukkuu ja stressi painaa päälle. Koen itse olevani toisinaan todella saamaton yksilö. Kun pääsen flow-tilaan, työskentely on saumatonta, mutta toisinaan asioihin ryhtyminen on todella vaikeaa. Tunnistan piiskaavani itseäni melko rankallakin otteella epäonnistuttuani. Ihmisen on vaikea ryhtyä työtehtäviin jotka eivät motivoi häntä. Tekemiselle täytyy löytyä selkeä merkitys ja arvo, jotta se tuntuu itselle tärkeältä. Jotta näiden esseiden kirjoittamisesta tulee helppoa ja tärkeää opiskelijalle, hänen täytyy ymmärtää ja tiedostaa sen todellinen merkitys. Kun jaksan perehtyä ja syventyä lukemaani ja reflektoida sen omaan toimintaani, mahdollisuuteni uuden oppimiseen kaksinkertaistuvat.

 

Koska meillä on taipumus uskoa omia ajatuksiamme, siitä, mitä ajattelemme, tulee helposti meille todellisuutta. Hankalimpia ovat usein tuomitsevat ja arvostelevat ajatukset, koska juuri ne vaikuttavat tunteisiin ja käyttäytymiseemme eniten. Haitalliset säännöt ja selitykset saavat pahimmillaan sinut luopumaan arvojesi mukaisesta ja onnistumisen kokemuksia tuottavasta tekemisestä ja toiminnasta. Et lähtenyt lenkille, koska olit liian väsynyt. Et tehnyt annettuja tehtäviä aikaisemmin, koska et jaksanut.

 

Jos haluat ymmärtää omaa suhdettasi epämiellyttäviin tunteisiin ja ajatuksiin, pohdi seuraavia kysymyksiä hetki kaikessa rauhassa:

Kun olit pieni, millaiset tunteet olivat hyväksyttyjä ja mitkä eivät? Mitä sinulle opetettiin tunteiden kontrolloimisesta? Mitä tunteita kotonasi ilmaistiin vapaasti? Mitä tunteita perheessäsi ei sallittu eikä ilmaistu? Miten perheesi aikuiset käsittelivät omia negatiivisia tunteitaan ja millaisia kontrollikeinoja he käyttivät? Muistele myös, miten aikuiset perheessäsi reagoivat sinun negatiivisiin tunteisiisi? Tunteiden käsittely on opittua käyttäytymistä.

 

On arvioitu, että kaikista ajatuksistamme noin 80% on arvostelevia ja negatiivisia. Ei ihme, että itsetunto-ongelmia pidetään niin yleisinä. Meidän on vaikea hyväksyä itsemme sellaisenaan. Media, mainokset ja some tuputtavat meille jatkuvasti raameja ja normeja jotka meidän tulisi täyttää.

Itsen hyväksyminen on eri asia kuin hyvä itsetunto. Se tarkoittaa, että hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet ja kohtelet itseäsi lempeästi ja välittävästi kuin parasta ystävää. Näet itsesi erillisenä niistä arvioinneista, joita mieli tuottaa.

 

Jotta voimme vapautua stressin ja uupumuksen kierteestä tulee meidän selkeyttää itsellemme seuraavat asiat:

 

1. Tunnista omat arvosi: arvot ovat asioita, joita pidät tärkeinä. Ne antavat suunnan elämällesi.

2. Aseta tavoitteita, jotka ovat saavutettavia ja konkreettisia. Voit asettaa vaikka joka päivä itsellesi tavoitteita, jotka vievät sinua arvojesi suuntaan. Voit saavuttaa osan tavoitteistasi, ja toisia et saavuta.

3. Kun etenet tavoitteidesi suuntaan, on luonnollista tuntea stressiä, alakuloa ja välillä matkanteko uuvuttaa. Epämiellyttävät tunteet kuuluvat matkaasi. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, alatko kamppailla stressin kanssa niin, että se vie päähuomiosi ja samalla sinua pois arvojesi suunnasta.

4. Sitoudu tekemään tarvittaessa vaikka joka päivä valintoja, jotka tukevat hyvinvointiasi ja auttavat sinua saavuttamaan tavoitteitasi.

5. Aseta tavoitteita ja elä nykyhetkessä. Siitä on hyvä aloittaa.

 

Meillä Wauressa pidettiin erillinen paja positiivisesta sisäisestä puheesta. Jos toistuvasti kerrot itsellesi ääneen pystyväsi johonkin, niin tulet ennen pitkää siinä myös onnistumaan. Omia aivojaan voi huijata tehokkaasti, mutta se vaatii sinnikkyyttä. Kaikki edellytykset kehitykseen lähtevät kuitenkin siitä, että löydät toiminnalle ja tekemiselle merkityksen. Näin pystyt asettamaan itsellesi tavotteita, jotka auttavat motivoimaan sinua eteenpäin.

Kommentoi