Tampere
25 May, Saturday
24° C

Proakatemian esseepankki

Sijoittamisen noviisiKirjoittanut: Rosa Salminen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sijoittamisen käsikirja- aloita sijoitusmatkasi vain 45 minuutissa
Jeremias Makkonen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.
Johdanto

Voinko minä olla sijoittaja? Aiemmin ajattelin, että sijoittaminen on ainoastaan rikkaiden ja viisasten puuhaa. Ajattelin, että sijoittajat voivat ainoastaan olla henkilöitä, joilla on paljon rahaa ja ymmärtävät kaiken taloudesta. 

Sijoittaminen on viime vuosina noussut eräänlaiseksi muoti-ilmiöksi. Sijoittamisesta on alettu puhumaan paljon enemmän ja sen suosio on valtavassa kasvussa.  

Oma taipaleeni sijoittajana alkoi kuitenkin puoliksi vahingossa. Muutama vuosi sitten, ostin ensiasuntoni. Vasta pankissa, papereita allekirjoittaessa, ymmärsin ensimmäistä kertaa säästämisen ja sijoittamisen konkreettiset hyödyt. Aiemmin käsitteet olivat tuntuneet minulle vierailta ja kaukaisilta. Lainapapereita allekirjoitettaessa, pankkivirkailija tokaisi minulle, kuinka on viisaampaa ennemmin lyhentää omaa lainaa pois, sen sijaan, että maksaa toisen lainaa vuokran muodossa. Olin kerryttänyt vuosien saatossa pientä säästöä itselleni, ajattelematta sen syvällisemmin mihin aioin rahani käyttää. Kotona oli opetettu, että pieni säästäminen esimerkiksi pahan päivän varalle, on fiksua. Nämä säästöt riittivät oman asunnon käsirahaksi ja täten yksi unelmistani kävi toteen. 

Asunnon ostaminen sai minut kiinnostumaan muistakin tavoista sijoittaa ja halusin oppia lisää. Käsitykseni sijoittamisesta oli kutakuinkin, että siihen tarvitaan rahaa, ymmärrystä osakkeista, taloudesta ja markkinoista. Etsiessäni tietoa en kuitenkaan saanut selvää, että mistä kuuluu aloittaa ja missä sitä sijoittamista kuuluu tehdä. Onnekseni lähipiiristäni löytyi ihmisiä, jotka auttoivat minut alkuun, vaikka en ymmärtänyt asiasta paljon mitään. Tämä myös auttoi minua ymmärtämään, etten halunnut sijoittamisesta täyspäivästä harrastustani, vaan sijoittaa johonkin, mitä minun ei tarvitse tarkkailla koko aikaa. Siksi koin rahastoihin sijoittamisen henkilökohtaisesti itselleni parhaaksi vaihtoehdoksi näin alkuun. Tärkeintä on, että ylipäätänsä aloittaa jostain ja nälkä useimmiten kasvaa syödessä.  

Löysin Nordnetin julkaiseman oppaan Sijoittamisen käsikirja- aloita sijoitusmatkasi vain 45 minuutissa (2021). Tämä käsikirja on kompakti katsaus siitä, mitä sijoittaminen on ja miten jokainen meistä voi sen aloittaa. Ilman läheisiäni en olisi osannut aloittaa omaa sijoitusmatkaani ja olisin silloin tarvinnut tämän kaltaisen oppimateriaalin alkuun pääsemiseen. 

Miksi sijoittaminen kannattaa?  

Ensimmäisiä oppeja oli ehdottomasti sijoittamisen helppous. Osakemarkkinat tekevät puolestani työtä, jopa silloinkin, kun itse olen nukkumassa. Sijoittamani rahat kasvattavat arvoa, vaikka itse en tekisi mitään. Asia ei ole tietenkään näin mustavalkoista, koska osakkeiden arvot nousevat ja laskevat, mutta hypoteettisesti tämä pitää paikkansa. Yksinkertaistettuna, sijoittamalla ylimääräiset rahani, voin laittaa ne töihin tuottamaan lisää. (Makkonen 2021, luku 1.) 

Mitä aiemmin aloitan sen parempi. Sijoittajan suurin liittolainen (ja pahin vihollinen) on aika. Mitä enemmän aikaa sijoittajalla on, sitä enemmän aikaa sijoituksilla on kasvaa korkoa. Yksinkertaistettuna, suurin yksittäinen virhe, jonka aloitteleva sijoittaja voi tehdä, onkin jättää sijoittaminen myöhemmäksi. 

Yksi yleinen harhaluulo, johon itsekin sorruin, liittyi sijoittamiseen tarvittaviin summiin. Vanhan kansan viisaus “pienistä puroista syntyy suuri joki” pitää hyvin paikkansa sijoittamisesta puhuttaessa. Samalla kun sijoittamisen suosio on kasvanut, on myöskin transaktioiden sivukulut pienentyneet. Nykyaikaisilla verkon markkinapaikoilla, suuret volyymit tarkoittavat, että kulut voidaan pitää pieninä ja täten rajaton määrä eri sijoitustuotteita on käytännössä kaikkien ihmisten ulottuvilla. (Makkonen 2021, luku 1.) 

Summien ei tarvitse olla sen suurempia, vaan pienilläkin investoinneilla on väliä. Minulle rahan sivuun laittaminen palkasta ei tuntunut vaikealta, koska olin tottunut säästään joka kuukausi tietyn summan omalle säästötililleni. Jos tuntuu, että palkasta ei jää yli yhtään ylimääräistä, kannattaa käydä läpi omaa tiliotetta. (Itse esimerkiksi jätin ruoan kotiin tilaamisen vähemmälle.) Onko jokin asia, mistä voisit tinkiä? Kuukaudessa ei tarvitse sijoittaa valtavia summia, vaan pienikin investointi on osa isompaa kuvaa. Summien suuruus on varmasti yksi isoimmista harhaluuloista, mikä saa useamman unohtamaan sijoittamisen aloittamisen. Pienillä summilla aloittaminen on myös hyvä lähtökohta alkuun. Alussa voi tapahtua virheitä, mutta summien ollessa pieniä, on niiden aiheuttama vahinkokin pienempi. Rahan menettäminen ja riskien ottaminen voi pelottaa alussa, mutta mitä paremmin alkaa hahmottamaan kokonaiskuvaa, sitä paremmin ymmärtää sijoittamisen helppouden ja vaivattomuuden. (Makkonen 2021, luku 1.) 

Sijoittamista on hyvin monenlaista. Onkin jokaisesta itsestään kiinni, miten ja kuinka paljon haluaa sijoittaa. Sijoittamiseen voi panostaa huomattavan määrän aikaa, jolloin siitä tulee kuin harrastus, jotkut jopa sijoittavat työkseen. Tai sijoittamiseen kuluvan ajan voi myös minimoida, tekemällä siitä mahdollisimman vaivatonta. 

Erilaisia sijoitusvaihtoehtoja on monia. Erilaisten yritysten, toimialojen ja megatrendien lisäksi, myös itse sijoitusinstrumentteja on monenlaisia. Aloittelijan alkuun on hyvä tutustua niistä ainakin osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iin. (Makkonen 2021, luku 2.) 

Osakkeet 

Osakkeet ovat suoria omistusosuuksia yrityksissä. Ostamalla osakkeita, sijoittaja ostaa pienen palan yrityksestä. Omistamalla osan yrityksestä on sijoittaja myös oikeutettu osaan sen voitosta. Tätä osaa kutsutaan osingoksi. Mitä suositummaksi kyseinen osake muiden sijoittajien keskuudessa nousee, sitä enemmän sijoittaja hyötyy osakkeen arvonnousun myötä. Vastaavasti jos osakkeen suosio laskee, laskee myös sijoituksen arvo. (Makkonen 2021, luku 3.) 

Rahastot 

Sijoitusrahastot koostuvat erilaisista arvopapereista, kuten osakkeista tai korkoinstrumenteista. Sijoittajat sijoittavat rahastoon ja saavat rahasto-osuuksia. Rahaston varat sijoitetaan sen sijoitusstrategian mukaisesti erilaisiin etuuksiin. Rahastojen etuna perinteisiin osakesijoituksiin verrattuna on, että jo yhteen rahastoon sijoittamalla, voi sijoittaja saada tehokkaan hajautuksen sijoitukselleen. Tämä tarkoittaa, että rahaston varat sijoitetaan esim. eri toimialoille ja eri maissa ja maanosissa toimiviin yrityksiin. Perinteisillä rahastoilla ei käydä kauppaa pörssissä, vaan niiden osuuksia merkitään. Tämä ei tapahdu reaaliajassa, vaan voi vielä tänäkin päivänä kestää useita päiviä. Rahaston hoidosta peritään palkkiona hoitokulu, joka pienentää sijoittajan voittoja. (Makkonen 2021, luku 4.) 

ETF 

Lyhenne ETF muodostuu englannin kielen sanoista Exchange-traded fund, eli pörssinoteerattu rahasto. ETF:ät ovatkin yksinkertaisuudessaan osakkeiden ja rahastojen sekoitus. Tässä sijoitustuotteessa yhdistyvät rahastojen ja osakkeiden parhaat puolet. Yksinkertaistettuna ETF on rahasto, jonka osuuksia voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeita. ETF:t suosio on ollut jatkuvassa kasvussa, pääasiassa niiden niiden alhaisten kulujen ja monipuolisen valikoiman vuoksi. (Makkonen 2021, luku 5.) 

Ei kuitenkaan tarvitse valita ainoastaan yhtä tapaa, vaan voit kokeilla vaikka kaikkia kolmea. Kun kokemus ja tietotaito karttuu voi sijoittaja halutessaan ottaa enemmän näkemystä ja ostaa juuri niitä osakkeita ja sijoitusinstrumentteja, joiden kokee pärjäävän kaikkein parhaiten.  

Lähdeluettelo: 

Makkonen, J. 2021. Sijoittamisen käsikirja- aloita sijoitusmatkasi vain 45 minuutissa. Äänikirja. Helsinki: Nextory. Viitattu 16.12.2021. Vaatii käyttöoikeuden. 

Kommentit
  • Noora

    Kiitos Rosa! Ihanan simppelisti selkokielellä kirjoitettu essee sijoittamisesta. Paljon samaistuttavia näkökulmia, sekä oli mielenkiintosta kuulla siun kokemuksia ja ajatuksia sijoittamiseen liittyen! 🙂
    Lisää tällaisia Rosa!

    1.2.2022
Kommentoi