Tampere
03 May, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Siilikonsepti



Kirjoittanut: Jonna Satama - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tee itsestäsi mestariajattelija
Lauri Järvilehto
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen aina ajatellut, että on parempi opetella vähän kaikkea ja osata monesta asiasta jotakin. Se antaisi paljon mahdollisuuksia tehdä monenlaisia asioita.

Lauri Järvilehdon kirjassa Tee itsestäsi mestariajattelija (2018 s.238) ollut siilikonsepti antoi itselleni tähän uutta näkökulmaa. Se perustuu kreikkalalaisrunoilija Arkhilokhoksen lausahdukseen: ”Kettu tietää monia asioita. Siili tietää yhden ison asian.”

Siinä kerrotaan tarina, kuinka kettu yrittää monin eri tavoin saalistaa siilin, mutta kuinka siili selviää erilaisista ansoista osaamalla yhden ison taidon: kääriytymisen piikkipalloksi.

Järvilehto (2018 s.241) kertoo, että nykyaikana enemmistö meistä on kettuja. Emme ole varsinaisesti mestareita missään mutta osaamme kaikenlaista. Iso osa tekemisestä perustuu ulkoa tulleisiin paineisiin ja vaatimuksiin.

Mukaudumme tarpeen mukaan ja tyydymme tekemään mitä tarvitaan tai vaaditaan.

Toisaalta taas, jos ei tiedä, mitä vielä haluaa tehdä, täytyy kokeilla kaikenlaista, kuten Järvilehto sanoo. Sitten kun alkaa saada kiinni siitä, mitkä vievät omaa elämää eteenpäin niin sitten on aika keskittyä niihin asioihin.

Siilikonsepti sijaitsee kolmen elementin risteyskohdassa: Se on siinä, missä olet taitava, mistä on hyötyä muille ja mitä haluat tehdä intohimoisesti. Aristoteleen lausahdus ”Kutsumuksesi on siellä, missä taitosi kohtaa maailman tarpeet.” kuvaa siilikonseptia varsin hyvin. Taidot kuitenkin ovat ennen kaikkea harjoitus- ja toistomäärien tulos, joka vaatii asiaan intohimoista paneutumista. Lahjakkuudella on lähtötasossa oma osuutensa, joka ainakin innostaa harjoittelemaan kyseistä taitoa entistä enemmän. Taidon oppiminen kuitenkin perustuu lopulta toistomääriin. Joten intohimo on se tärkein asia, joka saa motivoituneesti paneutumaan taidon kehittämiseen. Joten Aristoteleen lausahduksen voisi muuttaa muotoon: kutsumuksesi on siellä, missä intohimosi kohtaa maailman tarpeet. (Järvilehto 2018 s242)

Omat intohimonsa kohteet selviävät vain asioita kokeilemalla. Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka innostavat ja tuovat arvoa omaan elämään? Mitä voisit tehdä, jotta pystyisit työskentelemään kutsumuksesi parissa joka päivä? Miten kutsumuksesi ja intohimosi toisi vielä arvoa jollekin toiselle, jolloin voit tehdä siitä elinkeinon?

Itse olin siilimäisesti keskittynyt yhden intohimon pariin vuosikausien ajaksi. Olin tullut siinä taitavaksi, ja tunsin että siitä oli hyötyä myös muille. Se täytti täydellisesti siilikonseptin käsitteen. Mitä sitten, jos intohimo hiipuu siihen, johon on laittanut aikaa ja sydäntään äärettömän määrän? Siitä seuraa se, että ei ole siili eikä edes kettu vaan ajovaloissa oleva peura, joka ei tiedä mihin suuntaan lähtisi vai jäätyykö vain lamaantuneena paikoilleen, kunnes ajovalojen takaa ilmestyvä auto ajaa yli.

Nyt on aika lähteä kokeilemaan kaikkea ja etsiä omia muita intohimon kohteita. Helppoa se ei ole, koska mistään ei saa niitä tunteita ja onnistumisen kokemuksia vielä hetkeen, jota vanha intohimo tarjosi vuosien ajan.

Onko siilinä olo lopulta kuitenkin riski? Mitä jos kyllästyy vaan menemään piikkipalloksi. Kettuna maailma olisi auki. Onhan niitä muitakin saaliseläimiä kuin siilit.

LÄHTEET:

Järvilehto, J. 2019. Tee itsestäsi mestariajattelija. Tammi. Helsinki

Kommentoi