Tampere
26 May, Sunday
13° C

Proakatemian esseepankki

Saawan arvotKirjoittanut: Jenna Korpi - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Saawan arvot

 

Minulle yrityksen arvot kertoo toiminnasta. Mielestäni arvot näkyy arkielämässä yrityskulttuurissa ja niiden tulisi välittyä jokaiselle sidosryhmälle. ” Ne voivat ohjata tapaa, jolla kohdataan asiakkaat ja yhteiskunta. Ne voivat ohjata tapaa jolla rakennetaan tuotteita ja palveluita” (Yrityksen arvot, missio ja visio, yrityksen-perustaminen.net)  Arvot voivat auttaa vaikeissa valintatilanteissa jolloin niiden määrittämisen merkityskin kasvaa. Toivoisin Saawan arvojen olevan jotakin mikä näkyy eikä vain kuulu. Lähdimme heti ensimmäisten pajojen joukossa keskustelemaan arvoista. Yritysten arvoista meille oli kertomassa Camilla Lindfors ja kävimme läpi omia arvomaailmojamme. Keskustelu jäi ja minua jäi myös se vaivaamaan.

 

Miten me toimimme?

Miten arvot ovat näkyneet saawan projekteissa tänä keväänä? Projekteja on ohjannut tiimiläisten omat arvomaailmat eikä yrityksellämme ole ollut ohjenuoria tai periaatteita joiden mukaan toimimme. Isoina aiheina esimerkiksi vastuullisuus sekä ekologisuus näkökulmaa on mietitty monessa projektissa kuten saumassa sekä kahvila lemmessä. Toteutimme myös donitsi pop up tapahtumamme täysin vegaanisilla tuotteilla. Tästä syystä omaan mieleeni tuli ajatus siitä onko Saawa yrityksenä nyt ekologinen sekä tässä mielessä vastuullinen. Mieleeni heräsi myös ajatus siitä että mikäli näin on rajaammeko pois paljon mahdollisuuksia 19 opiskelijan tiimiyrityksen liiketoiminnasta. Kävimme muutaman ihmisen kanssa keskustelun jossa mietimme voiko Saawan alla valmistaa sekä vastuullisemmin valmistettuja paitoja sekä kiinasta halvalla tilattuja tuotteita. Vaikuttaisiko tämä negatiivisesti esimerkiksi Sauman toimintaan?

Kysymyksiä oli paljon jonka takia aihetta lähdimmekin lähestymään uudella pajalla jossa päätettäisiin toimintaamme ohjaavat periaatteet.

 

Arvo pajaa valmistellessani odotin kiivasta keskustelua sekä paljon erilaisia mielipiteitä. Pajan tueksi valmistelin powerpoint esityksen johon hain tietoa yrityksen arvoista, siitä miten ne muodostuu ja missä ne näkyy. Lopputulos oli tiivis esitys jossa tärkeimpiä asioita yksinkertaistettuna. Pajasta toivottiin rentoa enkä kokenut tarpeelliseksi sukeltaa arvojen määrittelyn syvään päätyyn. Tutkiessani arvojen merkityksiä yrityksissä huomasin esimerkiksi vastuullisuus teeman olevan liitännäinen monesti esimerkiksi sosiaaliseen vastuuseen. Täten myös oma käsitykseni ”vastuullisuus arvosta” muuttui paljon laajemmaksi. Huomasin myös kuinka tärkeää on avata arvot lauseiksi, jotta jokainen työntekijä tietää millä tavoin niiden kuuluisi näkyä yrityksessä. Yksi tärkein huomio jonka tein oli ehdottomasti se miten arvot näkyy nimenomaan yrityksen toiminnassa.

 

Arvo paja

Pajan tueksi valmistelu powerpoint oli hyvä aloitus aiheen äärelle ja aloitimme keskustelun. Aihe oli hyvin vaikea ja omistakin ajatuksista oli vaikeaa saada kiinni. Harmillisesti moni ei päässyt pajaan osallistumaan jonka takia mielessäni kävi myös se että voimmeko keskustelua nyt käydä. Aloimme miettimään jo esillä olleita sekä Saawan toiminnassa toteutuneita arvoja mm. hauskuus ja rentous tekemisessä, inhimillisyys sekä periksiantamattomuus. Ne kuulostaa ja myös näyttää Saawalta. Päätimme muodostaa yhdessä Sauran kanssa arvojemme sanalliset ilmaisut jo hyvin esillä olevista toiminta malleista miten Saawassa on tehty töitä.

 

Mielestäni arvokeskustelussa olisimme voinut mennä myös syvemmälle. Koen kuitenkin tämän olevan hyvä tilanne arvojen suhteen tässä vaiheessa vasta ensimmäistä kevättä. Pääsemme takuulla pureutumaan näiden aiheiden äärelle vielä laajemmin ja omasta mielestäni yritysten arvoihin sekä niiden määrittämiseen liittyvät aiheet ovat kiinnostavaa opittavaa.

 

Lähteet

 

https://yrityksen-perustaminen.net/yrityksen-arvot/

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/59599/Myllyniemi_Jessica.pdf?sequence=1

https://y-studio.fi/yrityksen-kasvu/johtaminen/mita-arvot-kertovat-yrityksestasi-valta-naita-sanoja/

Kommentoi