Tampere
17 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Ruutuaika elämässämme



Kirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ruutuaika elämässämme 

 

Johdanto 

Tietotekniikan jatkuva kehitys on muokannut merkittävästi tapaamme elää ja työskennellä. Tämä essee tarkastelee arkipäiväisen ruutuajan vaikutusta henkilökohtaiseen elämäämme. Miten näytöt ovat muokanneet päivittäistä aikaamme ja vaikuttaneet yksilölliseen tilaan, joka on meille pyhä. Syvennymme esseessä myös sovellusten paradoksaaliseen vaikutukseen, miten erilaiset sovellukset vaikuttavat käyttäjien hyvinvointiin ja ajan käyttöön. 

 

 

Teknologian ja näyttöjen vaikutus henkilökohtaiseen aikaamme 

Henkilökohtaisen elämän osalta “näytöt” ovat muokanneet ajankäyttöämme merkittävästi. Aikasarjojen tarkastelu vuosina 2007, 2015 ja nykyhetki paljastaa, kuinka näytöt ovat vähitellen vallanneet sen tilan, joka kerran oli omistettu henkilökohtaisille harrastuksille, läheisille suhteille ja oman elämän pohdinnalle (Alter 2017). Tämä korostaa näytöllisen teknologian vaikuttavuuden ihmisen perustarpeisiin, kuten yhteyteen, luovuuteen ja merkityksellisyyteen (Alter 2017). 

 

Paradoksaalisuus sovellusten käytössä 

Sovellusten käyttö tuo esiin paradoksin, kun tarkastellaan niiden vaikutuksia käyttäjien kokemukseen. Sovellukset, jotka keskittyvät rentoutumiseen, liikuntaan, säätilaan, lukemiseen, koulutukseen ja terveyteen, vaikuttavat positiivisesti käyttäjiensä hyvinvointiin, mutta niitä käytetään keskimäärin vain yhdeksän minuuttia päivässä. Toisaalta sovellukset, kuten deittailu, sosiaalinen verkostoituminen, pelaaminen, viihde, uutiset ja nettiselailu, jotka eivät välttämättä tue käyttäjän hyvinvointia, vievät päivittäin 27 minuuttia jokaiselta käyttäjältä. (Alter 2017) Tämä herättää kysymyksiä siitä, miksi me ihmiset viettämme kolme kertaa enemmän aikaa sovelluksissa, jotka eivät tee heitä onnellisiksi. 

 

Pysäytysmerkkien puutteen haaste 

Yksi keskeinen haaste näytöllisen teknologian käytössä on pysäytysmerkkien puute (Alter 2017). Aikaisemmin elämässämme, pysäytysmerkit olivat osa arkipäivää, lehden loppuminen tai TV-ohjelman päättyminen. Nykyisissä digitaalisissa ympäristöissä ei ole selkeitä pysäytysmerkkejä (Alter 2017). Tämä jatkuva virta, kuten Facebook, Instagram, sähköposti ja muu uutisvirta, vaikuttaa negatiivisesti kykyymme siirtyä eri tehtäviin rajoittaaksemme ruutuaikaa.  

 

Yksilön toimenpiteet henkilökohtaisen ajanhallintaan 

Yksilölliset toimenpiteet voivat olla avainasemassa ruutuajan hallinnassa. Käytännöt, kuten tietoinen päätös olla käyttämättä puhelinta ruokapöydässä tai säännölliset tauot teknologian käytössä, voivat toimia tehokkaina strategioina. (Alter 2017) Vaikka nämä käytännöt voivat aluksi tuntua mitättömiltä, ne voivat johtaa rikkaampaan ja merkityksellisempään elämään, jossa yksilö voi paremmin hallita omaa aikaansa. 

 

Pohdinta 

Jokaisen meistä tulisi pohtia ja havainnoida omaa ruutuaikaamme teknologian kanssa. On todella helppoa olla ajattelematta sen vaikutuksia elämäämme, kun se on jo nyt niin suuri osa sitä. On kuitenkin tärkeää muistaa, kuinka paljon me ihmiset hyödymme ajasta pois teknologian ääreltä ja hyväksyä hiljaisuus luoksemme. 

 

Lähteet: 

Alter, A. 2017. Why our screens make us less happy. Ted Talk. Katsottu 1.12.2023 

 

 

Kommentoi