Tampere
02 May, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Rutiinit ja tapojen voima



Kirjoittanut: Joel Lauronen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Podcast tai vlog / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tehokkuuden taika
Leo Stranius
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tämän esseen ja podcastin on tehnyt Helmi Kaihlanen ja Joel Lauronen

 

Linkki podcastiin: https://open.spotify.com/show/5uGnPQBAEi7AJHyceeI08q?si=60318773f40e4f68

 

 

 

 

Rutiinit ja tapojen voima  

Pysyvien rutiinien luominen auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Toistuva ja säännöllinen toiminta voi auttaa saavuttamaan pitkän aikavälin tavoitteita, esimerkiksi terveellisen elämäntavan ylläpitämistä. Tahdonvoimaa Stravius vertaa taas lihakseen, joka voi väsyä käytössä. Tällä hän korostaa, että jatkuvasti tahdonvoimaa vaativat päätökset voivat olla kuluttavia mutta, kun asiat muuttuvat rutiiniksi ja tavoiksi, ne eivät vaadi yhtä paljon ponnistelua. Tekstissä tarjotaan erilaisia tyylejä tapojen luomiseen. Tämä voi tapahtua toistamiseen, kokeilun tai muiden aktiviteettien yhteydessä. Pienet ja vähitellen lisääntyvät muutokset voivat johtaa suuriin vaikutuksiin ajan mittaan. (Stranius 2022. S. 12-16) 

Voi olla todella kuluttavaa luoda uusia hyviä rutiineja arkeen ja pitää niistä kiinni. Kun taas huonojen tapojen luominen on todella helppoa. Olisi helppoa jäädä työpäivän jälkeen sohvalle makaamaan ja selailemaan päättömästi puhelinta. Jos olemme luoneet hyviä rutiineja arkeen niin olemme osanneet aikatauluttaa esimerkkisi juoksulenkki töiden jälkeen ja pidämme siitä kiinni. Rutiineilla ja tavoilla voi olla merkittävä vaikutus tavoitteiden saavuttamisessa. Ne voivat auttaa meitä pysymään oikealla polulla, vaikka motivaatio lipsuisi ajoittain. Esimerkiksi terveellisen elämäntavan ylläpitäminen vaatii jatkuvaa omistautumista, mutta kun terveelliset elämäntavat muuttuvat rutiiniksi ja tavaksi, ne eivät enää vaadi yhtä paljon ponnistelua 

 

 

 

 

Ajanhallinta ja kiire 

Kirjassa Stranius käsittelee ajanhallintaa ja ajankäytön tehokkuutta, korostaen henkilökohtaista vastuuta omasta ajasta ja aikatauluista. Tekstissään hän huomauttaa ajan olevan on kaikille samanlainen resurssi, mutta sen hyödyntäminen vaihtelee henkilökohtaisten valintojen ja tarpeiden mukaan. Straniuksen tärkeimmät näkökohdat ajanhallintaan ovat itsensä johtaminen, tehokkuus kokouksissa, selkeät sopimukset, lupauksista kiinni pitäminen ja varovaisuus aikataulujen suhteen. (Stranius 2022. S. 21-24) 

Ajanhallinta saattaa olla monille meistä jatkuva taistelu. Ajanhallintaa helpottavat tietenkin listojen ja aikataulujen tekeminen. Mutta jos olet esimerkiksi ajankäytön pessimisti, saatat viivyttää asioiden aloittamista koska koet että tekeminen vie liikaa aikaa tai tehtävä on liian vaikea. Omasta kokemuksestamme voi joskus tuntua todella vaikealta aloittaa jokin isompi tehtävä tai kurssi kokonaisuus. Tähän helpottaa, että selkeästi jakaa kokonaisuuden osiksi ja tarkastelee tehtäviä pala palalta. 

Vaikka to-do-listojen ja aikataulujen laatiminen ovat tehokkaita keinoja, on silti tilanteita, joissa ajankäyttöön liittyy isompia haasteita. Erityisesti niille, jotka kokevat olevansa ajankäytön pessimistejä, tehtävien aloittaminen voi olla hankalaa, koska he pelkäävät, että työ vie liikaa aikaa tai se on liian vaikeaa. 

Olemme itsekin kokeneet, kuinka massiivisen tehtävän edessä saattaa tuntua lamauttavalta. Kuvitellaanpa, että sinulla on edessäsi laaja projekti tai vaativa kurssi, ja se vaikuttaa vain liian isolta palalta. Tällaisissa tilanteissa hankalalta tuntuu aloittaminen, ja usein lykkäämme sitä myöhemmäksi. 

Yksi tehokas keino selättää tämä haaste on pilkkoa kokonaisuus pienempiin osiin. Kun hahmotamme tehtävän pienemmissä, hallittavissa osissa, se ei tunnu enää ylivoimaiselta. 

 

 

 

Miten lisätä tehokkuuta omaan päivään – erityisesti aamuihin 

Stavius kertoo kirjassaan aamujen merkitystä omassa toiminnassaan ja antaa vinkkejä aamujen parantamiseen. Hän korostaa, että aamut voivat vaikuttaa koko päivään ja arkeen laajemmin, kun osaat ajatella. Hän ehdottaakin, että aamut voisivat alkaa esimerkiksi fyysisellä kuntoilulla ja tärkeimpien tehtävien hoitamisella ennen päivän muiden velvollisuuksien alkamista. Yksi tärkeä näkökulma on aikaisempi herääminen ja säännöllinen unirytmi. Stravius ehdottaakin, että herätysaikaa voi kokeilla pikkuhiljaa ruveta siirtämään aiemmaksi ja ehdottaa kokeilua, jossa mennä nukkumaan ja herätä samaan aikaan viikon jokaisena päivänä. (Stravius 2022. S.82-87) 

 

Meillä on tänä syksynä alkanut muodostumaan tapa, erityisesti perjantai aamuille ennen pajan alkua. Osa Roimalaisista saapuu noin 20 minuuttia ennen pajan alkua ja syömme yhdessä aamupalaa. Kerkeämme rauhoittumaan aamun kiireestä ja vaihtamaan kuulumisia. Huomaamatta tällaisen tavan lisääminen arkeen on tuntunut todella järkevältä. Järkevältä siksi että kukaan enää harvoin juoksee täydessä kiireessä esimerkiksi pajaan. Kun tulee kiireessä, kestää hetki ennen kuin pystyy rauhoittumaan ja olemaan läsnä hetkessä. 

 

 

 

 

 

 

Lähteet: 

 

Stranius, L. 2022. Tehokkuuden taika. E-kirja. Helsinki: Into Kustannus. Viitattu 1.10.2023. Vaatii käyttöoikeuden.  

Kommentoi