Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Rikastua tehden sitä, mistä tykkää?Kirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Voinko tehdä sitä, mitä rakastan ja rikastua? Moni meistä on varmasti miettinyt samankaltaista kysymystä. Miten sovittaa asiat, joita rakastaa tehdä, asioiden kanssa, joista saa elantonsa.

Tee, mitä rakastat, ja raha tulee perästä -logiikka ei toimi. Jos se toimisi olisiko meillä niin paljon työttömiä muusioita, taiteilijoita, köyhyyden partaalla eläviä yrittäjiä. Yrittäjien tuottaman kyselyn mukaan neljäsosa yksinyrittäjistä ilmoitti ansaitsevansa alle 1000 euroa kuukaudessa (Yrittäjät, 2017). Yllä oleva logiikka ei siis yksinkertaisesti päde, mutta miksei?

Intohimo, rakkaus, tai muukaan voimakas tunne ei takaa menestystä. Intohimo auttaa (Lok, 2018), mutta jos haluaa menestyä, tulee tehdä, mitä se vaatii (Lok. 2018). Jos haluaa päästä unelmakuntoon tulee harrastaa paljon liikuntaa. Se on pois joko vapaa-ajasta tai työajasta. Monessa työpaikassa ei voi tehdä töitä sen verran kuin milloinkin hyvältä tuntuu. Ja vaikka voisikin, riittääkö siitä saatava korvaus elämiseen.

Minun tulee löytää tapa elää, jolla saan myös tehtyä elantoni. Mitä tarkempi olen siitä, kuinka haluan viettää elämäni, sitä helpompi on puntaroida, voinko tehdä sillä samalla elantoni. Sanotaan, että haluan auttaa köyhien maiden ihmisiä. Voin mennä ja osallistua vapaaehtoistoimintaan. Saanko siitä tarpeeksi elättääkseni itseni? Voin myös mennä ja perustaa teknologiayrityksen, jonka tuotoilla voin sijoittaa kehitysmaita kehittäviin hankkeisiin ja yrityksiin. Molemmissa pääsen auttamaan vähäosaisempia. Toisessa mahdollisesti heti, toisessa pikku hiljaa kasvavassa määrin.

Monesti kyse on ajattelun pienuudesta. Edellisessä esimerkissä teimme olettamuksen ettei itse vähäosaisten auttamisella voi tienata. Pitääkö se paikkansa. Voisin kuvitella, että suuren sosiaalisen median seurannan kautta voisi tienata elantonsa ja samalla auttaa köyhien maiden ihmisiä.

Voin tehdä millä unelmalla tahansa rahaa. Maailma on täynnä esimerkkejä siitä. Eräs lapsi tienaa miljoonia testaamalla leluja ja kuvaamalla niistä videoita YouTubeen (Washington Post, 2017). Mikä siis estää minua tekemästä sitä, mitä rakastan ja saamaan elannon siitä? Minä itse. Ajatteluni.

LÄHTEET
Laine T.. 2017. Yksinyrittäjät pienituloisempia kuin eläkeläiset! Puhutaan rahasta. Yrittäjät. Katsottu 10.3.2019.
https://www.yrittajat.fi/blogit/yksinyrittajat-pienituloisempia-kuin-elakelaiset-puhutaan-rahasta
Lok D.. 2018. What’s Your Definition of Success. Katsottu 10.3.2019.
https://www.youtube.com/watch?v=_KiWv5xKJbo
Washington Post. 2017. This 6-year-old makes $11 million a year reviewing toys on YouTube 10.3.2019.
https://www.youtube.com/watch?v=QaGFS4KWnew

Kommentoi