Tampere
26 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Rikas isä köyhä isäKirjoittanut: Jesse Järvensivu - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rikas isä, köyhä isä
Robert Kiyosaki
Sharon Lechter
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Syksyllä 2020 koulussa nousi puheeksi Robert T. Kiyosakin kirjoittama teos: Rikas isä köyhä isä. Pienen tutkiskelun jälkeen sain huomata, että tämän kulttiteoksenkin maineeseen nousseen kirjan saaminen käsiin ei ollutkaan mikään helppo tehtävä. Eri kauppapaikkoja, pienten paikkakuntien kirjastoja ja nettihuutokauppoja selailtuani löysinkin täysin pakasta vedetyn teoksen kohtuulliseen hintaan. Suuren vaivan nähtyäni tämän hehkutetun kirjan eteen, en tuskin malttanut odottaa sitä, että pääsen ottamaan selvää, onko kirja kaiken hehkutuksen arvoinen. Kirja pyörii pitkälti tarinankerronnallisesti erilaisten talouteen liittyvien asioiden ympärillä. Teos on helposti sisäistettävä, mutta jokseenkin jenkkityyliin mässäilevä. Jos kuitenkin kirjasta pitäisi nostaa muutama seikka esiin, niin ne olisivat:

 

Rikkaat eivät tee työtä rahasta

 

Käytä aikaasi tehdäksesi rahaa, vaikka sinun pitäisi käyttää rahaa tehdäksesi enemmän aikaa ihmisille ja asioille, joista pidät. Rikkaat antavat rahan ja muiden ihmisten tehdä työn heidän puolestaan ja he saavat tuotot sijoittamalleen rahalle, eivätkä näin ollen tee töitä rahan eteen. Yleisesti ottaen rikkaat ovat kovia tekemään työtä, mutta he myös panostavat jatkuvasti enemmän itseensä, sekä yritystensä ja sijoitustensa kehittämiseen.

 

Taloudellisen lukutaidon merkitys

 

Kirjassaan Robert on vahvasti sitä mieltä, että koulutusjärjestelmä olisi puutteellinen. Hänen mielestään kouluissa ei opeteta tarpeeksi edes perusteita taloudesta. Järjestelmä tuottaa kyllä hyviä työntekijöitä, mutta miten sitten ne työnantajat? Kaikkien tulisi hänen mielestään siksi panostaa omaan taloudelliseen lukutaitoonsa. Teoksessa puhutaan myös paljon omistuksista, jotka tuottavat pääomaa sen kuluttamisen sijaan. Esimerkiksi talo, tai asunto jossa asut ei ole pääomaa tuottava, vaikka omistat sen, mutta asuntosijoitukset tai muut pääomaa tuottavat sijoitukset ovat.

 

Pidä huoli omista asioistasi

 

On tärkeää olla kuluttamatta pääomaa asioihin, jotka eivät tuota mitään, vaan aiheuttavat pelkkiä menoja. Kaikki alkaa siitä, että sijoitat ensin palkasta itseesi ja sen jälkeen vasta kaikkeen muuhun. Tietysti jos tarkoituksesi on näyttää rikkaalta, niin voi rahat käyttää kaikkeen tarpeettomaan, mutta ne eivät tuota sinulle mitään. Kliseisesti: käytät rahaa ansaitaksesi lisää rahaa.

 

Verot ja yhtiöt

 

Kiyosaki painottaa kirjassaan keinoja, joilla rikkaat säästävät veroissa. Suurin

osa kirjassa mainituista keinoista ovat mahdollisia vain Yhdysvalloissa. Ajatus tästä kuitenkin kannattaa ottaa talteen. Mitä kaikkea Suomessa voikaan tehdä verojen minimoimiseksi, eli kuinka verosuunnittelulla voidaan luoda uusia tilaisuuksia.

 

 

Rikkaat keksivät rahaa – Käytä tilaisuutesi

 

Taloudellisen tietotaidon kartuttua, pystyy taitava henkilö näkemään, missä raha liikkuu. Kirjassa Kiyosaki kertoo nopeista sijoituksistaan, joilla hän on lyhyessä ajassa tehnyt isot voitot. Pääpainona ei kuitenkaan ole täydellisen sijoituskohteen löytäminen, vaan se, että tietää ja tuntee markkinat. Näin ollen pystyy tekemään nopeitakin päätöksiä. Ajattele laatikon ulkopuolelta. Omaa pääomaa, tai muiden pääomaa lainaamalla voi tehdä isojakin tuottoja, mikäli sopiva tilaisuus tulee vastaan ja kaikki menee suunnitelmien mukaan. High risk, high reward.

 

Tee työtä oppiaksesi, ei tienataksesi rahaa

 

Niin kauan, kun teet töitä jollekin toiselle, teet töitä toisen ihmisen unelmien eteen. Kiyosaki on sitä mieltä, että on tärkeämpää kerryttää osaamistaan laaja-alaisesti eri osaamisaloilta, koska tällöin pystyy ja kykenee aloittamaan tekemään asioita itsensä ja oman taloutensa tähden.

 

Lopuksi täytyy toki todeta, että kirja on jo toistakymmentä vuotta vanha, joten moni kirjan opeista on vaipunut unholaan, kun tilalle on tullut virtuaalivaluutat ynnä muut. Kaiken kaikkiaan teos on kuitenkin oivallinen henkilölle, joka haluaa oppia talousasioiden perusteita. Ne kun ei vanhene koskaan.

Kommentoi