Tampere
19 May, Sunday
21° C

Proakatemian esseepankki

Rikas isä, köyhä isäKirjoittanut: Julius Honkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rikas isä, köyhä isä
Robert Kiyosaki
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

 

Luin kirajn Rikas isä, köyhä isä, jonka on kirjoittanut Robert Kiyosaki. Hän on amerikkalainen yrittäjä ja kirjailija. Talouskasvatuksen ja osakemarkkinoille sijoittamisen puolestapuhujana hän on omistanut uransa auttaakseen ihmisiä ymmärtämään rahan voiman ja sen käytön etuja. Kirjassaan “Rich Dad, Poor Dad” Kiyosaki puhuu erosta rikkaiden ja köyhien isien välillä. Hän sanoo, että rikkaat isät ovat niitä, jotka opettavat lapsilleen taloutta ja kuinka raha saadaan työskentelemään heidän eduksensa. Köyhät isät sen sijaan opettavat lapsiaan tekemään työtä rahasta. Kiyosaki kasvoi kahden isän kanssa – hänen todellisen isänsä, joka oli köyhä, ja hänen ystävänsä isän, joka oli rikas. Näiltä kahdelta hyvin erilaiselta mieheltä Kiyosaki oppi paljon rahasta. Ja hän jakaa oppimansa kirjassaan:

 

1. Rikkaat eivät tee työtä rahasta

Kiyosaki kehottaa kirjassaan etsimään vaihtoehtoisia tulonlähteitä palkkatulon rinnalle. Kun vaihtoehtoisia tulonlähteitä on riittävästi voivat ne korvata palkkatulon kokonaan. Yksinkertaisesti vaihtoehtoiset tulonlähteet tarkoittavat esimerkiksi sijoittamista tai vaikkapa asuntojen flippaamista. Työssä käyminenkin tuntuu kevyemmältä, kun raha ei toimi työnteon pakotteena. Hyvien ja pitkäaikaisten sijoituksien arvo nousee ajan myötä ilman aktiivisia toimia. Älä siis tee työtä rahasta vaan anna rahan tehdä työtä puolestasi. Kiyosaki puhuu kirjassaan oravanpyörään joutumisesta mikä tarkoittaa sitä, että ihminen tekee itsensä riippuvaiseksi jonkun toisen rahoista. Tästä syystä nuorille kannattaa opettaa, ettei työtä kannata tehdä rahasta vaan oppiaksesi uusia hyödyllisiä taitoja viedäksesi omia bisneksiä eteenpäin.

 

2. Miksi talousasioita kannattaa opettaa

Ammatistasi huolimatta perusymmärrys talousasioista olisi hyvin tärkeää. Menestyneiden ja varakkaiden mielestä taloutta pitäisi opettaa kouluissa jo varhaisessa vaiheessa, mutta niin ei koskaan tehdä. Taloudellinen osaaminen tukee ammatillista osaamista, oli se sitten mikä tahansa. Vaikka olisit vain työntekijänä jossakin yrityksessä, olisi hyödyllistä ymmärtää rahoituksen perusteita kuten, verotuksesta, sijoittamisesta, investoinneista, kirjanpidosta ja niin edelleen. Tätä kautta on mahdollista vaikuttaa myös omaan henkilökohtaiseen talouteen tekemällä viisaampia ja kestävämpiä ratkaisuja.

 

3.Hoida omat bisneksesi

Ammatin ja bisneksesi välillä on suuri ero. Ammattisi määräytyy usein sen mukaan, mitä olet opiskellut koulussa. Mikäli opiskelet kirjanpitoa, sinusta tulee kirjanpitäjä, mikäli opiskelet pedagogiikkaa, sinusta tulee lastentarhanopettaja. Ongelma piilee siinä, että monet, jotka jatkavat opiskeluiden jälkeen ammatissaan, unohtavat pitää huolen omista bisneksistään. He viettävät elämänsä huolehtien muiden ihmisten bisneksistä ja tekevät niistä rikkaita. Toisin sanoen jokaisen olisi hyvä tienata lisärahaa myös muuta kautta kuin vain palkollisena. Jos haluat vaurastua, sinulla täytyy olla oma bisnes. Monilla köyhillä tai keskiluokilla ei ole perusymmärrystä talous asioista, joten he ovat riippuvaisia ​​työnantajastaan ​​ja auttavat siten heitä rakentamaan heidän liiketoimintojaan.

 

4. verojen ja yritysmahdin historia

Vaurastuakseen Kiyosaki kehottaa opiskelemaan taloudellista älykkyyttä. Omien raha-asioiden hoitamiseen liittyy usein vahvasti veroista ja verotuksesta välittäminen. Verottaja haluaa aina enemmän, jos hänen antaa ottaa. Verottaja ei tule koskaan kertomaan kuinka maksat vähemmän veroja vaan se on jokaisen itse selvitettävä. Verovähennyksien ymmärtäminen ja veroissa säästäminen kasvattaa omaa varallisuutta. Tätä taitoa monet yritykset ja yrittäjät hyödyntävät sekä yrityksen, että oman henkilökohtaisen varallisuuden kasvattamisessa. Myös yksityishenkilöt voivat vaurastua ymmärtäessään paremmin verotusta ja verovähennyksiä. valitettavan moni ei kuitenkaan kiinnostu veroasioista, vaikka yksinkertaisella verosuunnitelulla voisi kasvattaa käteen jäävää ansiota huomattavasti.

 

5. Rikkaat keksivät rahaa

Rikkaat keksivät rahaa, kun taas köyhät ja keskiluokka työskentelevät rahasta. Teet työtä kovemmin rahan eteen, jos uskot sen olevan totta. Voit vaurastua nopeammin, jos hyväksyt ajatuksen, että raha on illuusio. Raha on vaihdon väline, joka mahdollistaa elämän, josta moni haaveilee. Köyhät ja keskiluokka uskovat, että ansaitakseen enemmän rahaa heidän on työskenneltävä kovemmin sen sijaan, että he etsisivät muitakin mahdollisuuksia. Vauraat sen sijaan uskovat, että heidän on työskenneltävä älykkäämmin, ei kovemmin, joten he laittavat rahan tekemään työtä heidän puolestaan. Rahaa ei kannata pitää turhaa ’’seisomassa’’ tilillä vaan se kannattaa sijoittaa Osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin, sijoitusrahastoihin, tuloa tuottaviin kiinteistöihin, ja yrityksiin. Kiyosaki kertoi kirjassaan esimerkin, kuinka hän aavisti rahanteon mahdollisuuden. Hänen eteensä tuli talo, jonka myyntihinnaksi oli ilmoitettu 60 000 dollaria. Hän kuitenkin tiesi, että talo on arvokkaampi ja päätti ostaa sen. Kiyosaki saikin myytyä talon 95 000 dollarilla vain kolmen seuraavan päivän aikana ja teki 25 000 dollaria voittoa.

 

6. Tee työtä oppiaksesi älä tee työtä rahasta.

Kiyosaki puhuu kirjassaan oppimisen tärkeydestä. Usein ihmiset opiskelevat tietyn ammatin ja jämähtävät siihen. Nykyinen koulutusjärjestelmä kouluttaa opiskelijoita työntekijöiksi ja kannustaa etsimään hyvän työpaikan. Ihmiset hakevat mukavuutta ja turvaa, minkä vuoksi monet ovat riippuvaisia ​aina ​seuraavan kuukauden palkasta. Kiyosaki korostaa kirjassaan, että meidän tulisi työskennellä oppiaksemme uusia asioita, eikä rahan takia. Yleensä koulut suosivat niitä, jotka oppivat yhä enemmän vähemmästä. Kirjassaan Kiyosaki suosittelee tekemään juuri päinvastoin: oppimaan vähän paljosta. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Mitä korkeammalle koulutusastetta menet, sitä kapeammaksi koulutuksesi myös menee. Tätä kutsutaan erikoistumiseksi. Esimerkiksi lääkärit alkavat jo varhaisessa vaiheessa miettimään miksi lääkäriksi he haluavat erikoistua ja valitsevat opintojaan sen mukaisesti. Kiyosaki kertoo kirjassaan, että kun opettelee perusasiat monesta muustakin kuin vain omasta ammatistaan (kuten johtaminen, talous, myynti, markkinointi) vaurastumisen todennäköisyys kasvaa.

 

Jokainen näistä opeista on tärkeä omalla tavallaan, mutta yhdessä ne voivat todella auttaa jotakuta rakentamaan vaurautta ajan myötä. Kiyosakin kirja on loistavaa luettavaa kaikille, jotka haluavat oppia lisää rahasta. Se on erityisen hyödyllinen kaikille, jotka haluavat oppia rakentamaan vaurautta. Jos sinulla on köyhä isä tai vaikka et olisikaan kovin hyvä rahankäytössä, tämä kirja voi auttaa sinua muuttamaan taloudellista tulevaisuuttasi.

 

Kuinka päästä alkuun?

Kiyosaki antaa kirjassaan 10 vinkkiä kuinka päästä alkuun paremman ja vauraamman elämän rakentamisessa. Kysymys on ajatusprosessista ja mielenmallien muuttamisesta. Kiyosaki uskoo, että jokaisen meistä sisällä asuu taloudellinen nero, joka nukkuu ja odottaa että se herätetään. Yhteiskuntamme ja kulttuurimme on rakennettu siten, että meille on uskoteltu, että raha on kaiken pahan alku ja juuri. Meille on uskoteltu, että turvallista käydä palkkatöissä ja elättää itsemme sitä kautta ilman turhia riskejä. Meille on uskoteltu, että eläkkeelle jäätyämme valtio ja työpaikkamme pitää meistä huolen mutta todellisuudessa maksajaksi joutuvat meidän lapsemme, jotka on koulutettu saman järjestelmän kautta. Kymmenen vinkkiä, kuinka päästä alkuun:

 

  1. Tarvitaan syy, joka on suurempi kuin todellisuus

Syy voi olla jokin syvällinen tunteisiin perustuva asia kuten haave tai unelma. Kiyosaki kertoo omaksi syykseen rikastumiselle olevan asiat, joita hän ei halua, jotka puolestaan luovat asioita, joita hän haluaa. Asiat, joita hän ei halua on; tehdä töitä lopun elämää, turvallinen työpaikka ja omakotitalo esikaupunkialueelta. Sen sijaan hän haluaa olla vapaa ja matkustella ympäri maailmaa, hän haluaa olla vielä nuori tehdessään niin, hän haluaa että raha tekee työtä hänen puolestaan.

  1. Tee valintoja

Vapaassa maailmassa on se hyvä puoli, että kaikki mitä päätätkin tehdä, on omista valinnoista kiinni. On hyvä pysähtyä välillä miettimään mikä on päämäärä elämässäsi ja teetkö oikeita valintoja päämääräsi eteen. Jos et, kysy itseltäsi miksi et tee, mitkä ovat elämääsi ohjaavat tekijät.

  1. Valitse ystäväsi huolella

On olemassa sanonta; ’’näytä ystäväsi niin näytän sinulle tulevaisuutesi’’. Valitse ympärillesi ihmisiä, jotka vievät sinua eteenpäin elämässäsi, tukevat ja kehittävät sinua. Kiyosaki kehottaa etsimään ympärillesi ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samoista asioista mistä sinä olet kiinnostunut, esimerkiksi rahasta. Ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita rahasta puhuvat myös rahasta, ja tätä kautta voitte oppia toinen toisiltanne.

  1. Opettele yksi asia kerrallaan

Jokainen on varmasti kuullut sanonnan ’’olet sitä mitä syöt’’ Kiyosaki on kehitellyt kyseisestä sanonnasta oman versionsa ’’sinusta tulee sitä mitä opiskelet’’. Oppimisen ei tulisi koskaan loppua, aina on uutta opittavaa. Tietä vaurastumiseen voisi kuvata tikapuina, joissa jokainen askel on uusi opittava asia. Etene askel kerrallaan ja siirry vasta ylemmälle askeleelle, kun edellinen alkaa tuntua tarpeeksi tukevalta. Mieti kuitenkin tarkkaan mitä opiskelet seuraavaksi, ettei tikapuihisi tule harha-askelia

  1. Maksa itsellesi ensin

Tämä tarkoittaa itsekurin voimaa. Ne, joilla on heikko itsetunto ja joilta puuttuu sisäinen kuri ja kontrolli joutuvat sellaisten uhriksi, joilta nämä löytyvät. Ennen kuin maksat kaikki menosi laita raha työskentelemään puolestasi.

  1. Maksa meklareillesi hyvin

Ole valmis maksamaan laadusta. Hyvät asianajajat, tilintarkastajat, kiinteistövälittäjät ja pörssimeklarit ovat kalliita, mutta hyvästä laadusta ei kannata tinkiä. Silloin kun he auttavat sinua tekemään rahaa niin myös he itse tekevät paljon rahaa. Hyvät ja ammattitaitoiset meklarit voivat tehdä sinulle nopeammin rahaa kuin halvat ja kokemattomat, tämän lisäksi voit oppia heiltä jotain mistä hyödyt tulevaisuudessa.

  1. Anna intiaanien tapaan

Saat sen mitä annat. Ole valmis ottamaan riskejä ja sijoittamaan rahasi. Kun teet järkeviä sijoituksia alat jossain kohtaa saamaan rahaa takaisin suuria summia, mutta samalla sinun tulee sietää sijoittamiseen liittyvät riskit. Tämä ei päde ainoastaan rahaan vaan myös ihmissuhteisiin. Jos käyttäydyt kaikkia kohtaan moukkamaisesti et voi olettaa, että sinua kohdellaan sen paremmin. Kohtele muita niin kuin toivoisit sinua kohdeltavan.

  1. Varallisuus ostaa elämääsi ylellisyyttä

Köyhät ja keskiluokka, jotka eivät omaa varallisuutta, mutta himoitsevat ylellisyyttä, ostavat sitä usein velaksi. Tämä on nopea keino saada ylellisyyttä mutta tämä todellisuudessa aiheuttaa elämääsi lisäkuluja. Hitaampi mutta järkevämpi ratkaisu olisi hankkia elämääsi ensin varallisuutta ja sen jälkeen ylellisyyttä. Varallisuudeksi voidaan kutsua sijoitusta, joka tekee sinulle lisää rahaa eikä syö sitä. Esimerkiksi sijoitusasunto.

  1. Sankareita tarvitaan

Vaurastuneilla on hyvin monesti joku esikuva, joita he katsovat ylöspäin ja jolta he saavat inspiraatiota. Esikuvat muovaavat tahtomattasikin ajatustasi ja toimintaasi alitajuisesti. Kenen sinä annat vaikuttaa ajatukseesi, kuka on esikuvasi?

  1. Opeta ja saat takaisin

Vaurastumiseen liittyviä asioita kannattaa opettaa myös muille, sillä samalla kuin opetat, todennat itsellesi jo oppimaasi sekä opit itse uutta. Kun opetat jollekin jotain uutta vastaasi tulee uusien ideoiden ja hienojakoisemman tiedon tulva.

 

Lähteet:

Kiyosaki R. Rikas isä, köyhä isä. 2010. Moreeni. Luettu 2022.

Kommentoi