Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Remontointi vinkkejä ja vastuullisuuttaKirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hyvin eletty
Karita Sainio
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johdanto

Rakastan sisustamista ja koen olevani siinä hyvä. On kuitenkin hassua todeta, kuinka paljon vaikeampaa on sisustaa omaa kotia kuin jonkun muun. Se ajatus siitä, että nyt meillä valmistuu talo ja se tehdään lattiasta kattoon uusisiksi, mahdollisuuksia on monelle ja saan päättä kaikki itse. Mutta se ahdistus ja päätösten tekojen vaikeus, että onko tämä nyt oikea valinta ja entä jos mieli muuttuu, sekä itselleni vaikein asia BUDJETTI. Kaikkea saa haluta mutta kaikkeen ei ole varaa ja se tässä harmittaakin opiskelija budjetilla rakentaminen, kun olisi niin kivaa saada juuri heti kaikki priima kuntoon, mutta se ei ole vain mahdollista.

 

 

Apu vinkkejä suunnitteluun

 

Suunnittelussa itseäni auttaa suuresti referenssi kuvien etsiminen, tämän vuoksi Pinterest on isoin apuni ja ystäväni. Se on monen luovalla alalla toimivan ihmisen inspiraation lähde ja ajatusten keräys paikka. Visuaalisen taulun luominen kuvista, joihin koet vetoa ja jotka miellyttävät on oiva tapa havaita kuvia katsellessa, mikä niissä on juuri se mikä sinua miellyttää. Keittiötä suunnitellessani olin kerännyt paljon kuvia tummista ja minimalistisista keittiöistä, jotka olivat yhtenäisiä ja siistejä. Totesin vetoamisen syyn johtuvan niiden taiteellisuudesta ja päädyin itselläni samanlaiseen ratkaisuun oman keittiöni kanssa. Myös moodboardin tekeminen Canvaan on itselle oiva tapa saada näkemys siitä, miten mikäkin sointuu toisten asioiden kanssa. Itselläni on pääasiassa sisustuksellisesti suurimmat huonekalut jo olemassa mutta jotta voin nähdä tulevatko ne sopimaan haluamaani tilaan, Canva on oivallinen työkalu siihenkin.

 

Ajattomuus kestävässä sisustamisessa on tärkeä lähtökohta ja niin kuin Suvi M mainitsee blogissaan, Miten sisustaa ajaton koti: “Ajattoman sisustuksen luominen alkaa pintamateriaalivalinnoista”. Puu on ollut osa sisustus trendejä kautta aikojen ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Myös neutraalit sävyt ovat oivallinen valinta ajattomuutta ajatellessa, varsinkin pinnoilla. Tämän vuoksi tulemme maalaamaan seinät valkoisiksi, vaikka tuo saattaa kuulostaa tylsältä, mutta oikeilla tavaroilla saa tilasta luotua juuri omanlaisen.

Moni saattaa kokea vaikeaksi tyhjän luomisen ja sen kun annetaan kokonaan vapaat kädet. Itse koin aivan saman remontin alussa. Ratkaisin ongelmani siten, että valitsin kaikista huonekaluistani ja sisustusesineistäni kolme mieluistani. Ja näiden kolmen ympärille rupesin rakentamaan visiotani. Ensimmäiseksi valitsin vanhan ja vähän omituisen mallisen tiikkisen tuolin, joka tulee olemaan yksi istumispaikoista ruokapöytäni ääressä. Toiseksi valitsin tiikkisen kirjahyllyn, jonka olemme hakeneet Facebookin roskalavalta. Kolmanneksi valitsin pienen muovi jakkaran samettipäällisellä, joka on peräisin isovanhemmiltani. Näitä kolmea esinettä havainnoivana, huomasin yhtäläisyydeksi, retron hengen ja maanläheisetvärit. Näillä kahdella näkökulmalla lähdin rakentamaan omaa mielikuvaani siitä, minkälaiseksi haluan talomme tulevan.

 

Second-Hand

 

Retro sisustus nykypäivänä tuo omat helpotuksensa ja vaikeutensa. Jos olisin parivuotta sitten aloittanut remontin, olisin vielä saanut vaikka mitä haluamaani hyvin fiksuun hintaan. Nykyään kuitenkin retro ja vintage on noussut suosioon ja ihmiset tajunneet näiden arvon. Tori on täynnä myynti-ilmoituksia, joissa tavaroiden hinnat ovat huipussaan, vaikka tuote ei olisi lähelläkään priima kuntoa. Onneksi on kuitenkin ihmisiä, jotka eivät välitä näiden arvosta ja ovat halukkaita antamaan niitä ilmaiseksi päästäksensä mahdollisimman nopeasti niistä eroon tai laittamalla ne kirpputoreille myyntiin. Kirpputoreilla kiertely on oma harrastukseni, joten se mahdollistaa hyvien ja laadukkaiden tuotteiden löytämisen. Se vaatii kuitenkin suuresti aikaa ja aktiivista kiertelyä. Itse olen vakiinnuttanut viikoittaiseen rutiiniini käydä aina kerran viikossa lähemmillä kirppareillani. Omaksi onnekseni Lielahden kirpputori tarjonta on hyvä ja laadukas. Voisin jopa sanoa, että noin 90 % kaikesta tavarasta kotonani on second-handia ja olen tästä hyvin ylpeä.

Jos on aikaa ja jaksamista, mahdollisuus noutaa ja kuljettaa huonekaluja, Facebook kirpputorit ja roskalavat ovat oivallinen paikka bongata uniikkeja tavaroita, joista ei myöskään tarvitse paljoa pulittaa. Omasta kodista löytyy esimerkiksi yllä mainittu tiikkinen kirjahylly, jonka bongasin roskalavalta ja noudin naapurin kunnasta. Pienellä tukevoittamisella kirjahyllystä tuli oikein toimiva ja koristava elementti asunnossamme. Tori.fi hakuvahdin käyttäminen on myös oivallinen tapa, kun etsii juuri jotain tiettyä. Tällä hetkellä minulta itseltäni löytyy hakuvahdeista Annetaan osio ja Pyöreä pöytä. Kun olen tehnyt sisustusprojekteja muille, on Tori.fi ollut se paikka, josta etsin pääasiassa käytettyjä design paloja.

 

Kestävyys ja vastuullisuus

Ajattomuus kestävässä sisustamisessa on tärkeä lähtökohta ja niin kuin Suvi mainitsee blogissaan, Miten sisustaa ajaton koti: “Ajattoman sisustuksen luominen alkaa pintamateriaalivalinnoista”. Puu on ollut osa sisustus trendejä kautta aikojen ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Myös neutraalit sävyt ovat oivallinen valinta ajattomuutta ajatellessa, varsinkin pinnoilla (Suvi M 2017). Tämän vuoksi tulemme maalaamaan seinät ja katon valkoisiksi. Vaikka valkoinen saattaa kuulostaa tylsältä, oikeilla tavaroilla ja huonekaluilla saa tilasta luotua juuri omanlaisen ja vivahteikkaan.

Talomme omaa jo ennestään mäntypaneeli katon, joka on ajan kanssa patinoitunut. Olin ensin ajatellut säilyttää paneelit tuollaisenaan, mutta pitkän harkinnan jälkeen, päädyimme päätökseen maalata paneelit valkoisiksi. Tämä siksi, että pystymme luomaa isomman tilan tuntua ja välttääksemme liian monen puun sävyjen kohtaamisen ja niiden riitelyn keskenään. Olisimme voineet myös valita uudelleen paneloinnin jo valkoisiksi käsitellyillä paneeleilla, kuitenkin ekologisuus ja vanhan säilyttäminen vei meidät maalaamisen puolelle, vaikkakin ajallisesti se tuottaakin meille enemmän työtä.

Valkoisen ja kattojen ja seinien rinnalle tulee rakentumaan tamminen laminaatti. Punnitsimme puulattian ja laminaatti vaihtoehtoja. Puulattia olisi ollut suosikkini, mutta nousevan puun hinnan vuoksi budjettimme ei olisi venynyt siihen. Myöskin puulattiassa on aina oma hommansa lakkaamisen ja ylläpidon kannalta puhumattakaan, värillisistä puulattioista (varsinkin lemmikkitalouksissa). Laminaatti oli meille halpa ja kestävä vaihtoehto, jonka asentamisemme voimme hoitaa itse. Laminaatin plussia ovat sen monet eri variaatiot, varmasti jokaiselle löytyy laminaatti valikoimista se itseään miellyttävä. (Urakkamaailma n.d.). Myöskin sen helppo hoitoisuus ja kestävyys olivat ratkaisevia tekijöitä. (Urakkamaailma n.d.).

 

Sisustuksessa kun valitaan materiaaleja, kannattaa suosia aitoja materiaaleja, kuten puuta, pellavaa, kiveä ja villaa. Myöskin ajattomat design palaset eivät ole huono valinta, kunhan pitää mielessä, että pelkkä design ei aina tarkoita ajatonta. (Suvi M 2017) Kierrätys ja tuunaaminen tekee asiasta kuin asiasta ekologista ja tämä kannattaa pitää mielessä, jos on taipuvainen kyllästymään samaan vanhaan. Tuunaamalla voi luoda tavaralle aivan uuden ilmeen ja muun muassa kirppareilta voi tehdä jo käytettyjen tavaroiden seasta mahtavia löytöjä.

 

Tunnistan itseni Karita Sainion toteamuksesta ”Ei ole mitään yhtä tärkeää kuin oma koti”, kirjassaan Hyvin eletty. Tämän takia koen suurta painetta luoda itselleni juuri oikeanlaisen pesän. Myös ekologisuus ja kestävyys on mietityttänyt itseä suunnitteluprosessin aikana. Olemme ottaneet sen huomioon, sekä sähkönvalinoissamme, että lämmityksessä. Maalämpö on ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa energiaa, sen asentaminen ja laitteistot ovat hintavat, mutta käyttökustannukset edulliset. (Hanakat n.d.). Maalämpö maksaa itsensä takaisin noin 10 vuoden sisällä ja on ekologisempi vaihtoehto lämmitykselle, kuin moni muu.  Oma unelmani on myös jossain kohtaa saada kasattua itselle sen verran rahaa, että pystyisin sijoittamaan hyviin ja kestäviin aurinkopaneeleihin. Tämä mahdollistaisi meille hyvin suuren omavaraisuuden maalämpömme, sekä vesi-ja viemäri kaivojen lisäksi. Olemme ottaneet kestävät materiaalit huomioon alusta asti, ja olemme pyrkineet säilyttämään mahdollisimman paljon jo käytössä olevia rakenteita. Esimerkiksi talossamme on sekä puuhella, että leivinuuni, joka mahdollistaa lämmityksen myös sähkökatkoksien aikana. (Sähkökatkot ovat hyvin yleisiä maalla varsinkin talvella ja myrskysäillä.)

Myös sisustuksessa kestävien materiaalien hankkiminen on oleellista. Kokoaikainen pintaremontti ei ole ekologista eikä kestävää. Myöskään kaiken uutena ostamista olemme yrittäneet välttää mahdollisimman paljon. Puu on ikiaikainen materiaali, joka ei menetä koskaan trendikkyyttänsä.  Se on sekä ekologinen vaihtoehto, sekä se tuo taloon kuin taloon pehmeyttä (Sainio 2017, 158). Se on lämmin ja elävä materiaali, ja tällä hetkellä sitä pystyy näkemään kotien missäkin elementeissä. Puuta voi käsitellä uudelleen ja uudelleen useita kertoja ja tarvittaessa sen kierrättäminen on hyvin helppoa. (Kevät ideoita 2022, 13) Aikaisemman omistajan jäljiltä varastoihin oli kertynyt aikaisempien remonttien jäljiltä paljon puutavaraa, joita olemme ensikädessä hyödyntäneet remontissa. Tori.fi n selaaminen päivittäin on myös remontin aikana ollut tärkeää. Onneksemme olemme muun muassa löytäneet märkätiloihimme tulevat seinälaatat torista, huomattavan huokeaan hintaan myös. Suosittelen kaikille tätä tapaa, myös roskalavojen ja kirpputorien seurailu ei tee pahaa, kun ostoslistalta löytyy sitä sun tätä.

 

 

Pohdintaa

 

Remontin tuottaminen on väsyttävää, aikaa vievää ja haastavaa. Mutta jos koti on sinun lepopaikkasi ja mielesi tyyssija, luo siitä mahdollisuuden tullen juuri sinulle oivallinen ja mieluisa paikka, vaikka se veisikin kerralla paljon aikaa ja sijoitusta. Remontin edessä kannattaa miettiä omia arvoja ja mitä haluaa taloltaan, se tuo helpotusta kaikissa remontin valinnoissa ja helpoittaa tekemisen ja hankkimisen tärkeysjärjestyksessä.

 

Lähteet:

 

Sainio, K.2017. Hyvin eletty. Vastuullinen, koti, ruoka, kauneus & muoti. Helsinki: WSOY

 

Kevät ideoita. 2022

Hanakat. n.d. Maalämpöratkaisut. Artikkeli. Luettu 16.9.2022

https://www.hanakat.fi/epages/Hanakat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Hanakat/Categories/Ratkaisut/Lammitysratkaisut/Maalampopumput&gclid=Cj0KCQjwvZCZBhCiARIsAPXbajvJQX-u-FJQEjUJb31VvPsEXaVs5U-EY8KHJkeGJeLSbi6FRpkKip8aAkuUEALw_wcB

 

Urakkamaailma. n.d. Laminaatti lattiamateriaalina. Blogi. Luettu 16.9.2022

https://www.urakkamaailma.fi/laminaatti

 

Suvi M. 2017. Miten sisustaa ajaton koti?. Artikkeli. 20.2.2017. Luettu 16.9.2022

Miten sisustaa ajaton koti?

Kommentoi