Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

REISSUMUISTOJA JA KIPINÄN FINAL CAMP



Kirjoittanut: Jeena Kantosalo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Reissuja ja Final Camp

 

Akateeminen essee 3ep

 

Jeena Kantosalo & Fiia Ketonen

 

Enää vähän alle kolme viikkoa, kunnes laitetaan Kipinän kanssa nokat kohti Thaimaata! Hullua, jännää ja siistiä! Ihan mahtavaa että päästään yhdessä tiimin kanssa fiilistelemään tätä tapahtumarikasta aikaa Akatemialla Thaimaan auringon alla. Reissuun lähtö herättää tiimiläisissä monenlaisia tunteita, mutta päällimmäisenä huokuu ilo, odottavaisuus ja onnellisuus. Jännitystä unohtamatta. Reissuun lähtee mukaan 15 Kipinäläistä, jolla jokaisella on omanlaisensa reissutausta. Jotkut eivät ole matkustaneet ulkomailla juuri ollenkaan, ja joillekin se on lähestulkoon harrastus. Me molemmat kuulumme siihen porukkaan, ketkä rakastavat matkustamista ja ovat matkustaneet aina kun se on ollut mahdollista. Tässä esseessä kerromme omia matkakokemuksia ja pohdimme sitä, miten niistä voi olla hyötyä tulevalla Final Camp -matkallamme.

 

Mitä huomioida ison ryhmän kanssa matkustaessa

 

Jo matkan suunnitteluvaiheesta lähtien on hyvin erilaista suunnitella matkaa vain itselle tai pienemmälle porukalle, kuin isolle ryhmälle, jossa on yli 10 henkilöä. Aloitetaan lentojen varaamisesta. Lentojen varaaminen itselle tai muutamalle henkilölle on yksinkertaista, me molemmat käytämme tottuneesti erilaisia lentojen varauspalvelusivustoja, esimerkiksi Momondo- tai Skyscanner -sivustoja etsiessämme lentoja. Kun itselle sopivan lennon löytää, nappaa yleensä vain edullisimmat lennot.

 

Ryhmän kanssa asia ei toimi ihan näin yksinkertaisesti. Vaikka löytäisi edulliset ja sopivat liput, ei se tarkoita sitä, että niitä riittäisi koko ryhmälle. Lippuja ei voi myöskään usein ostaa koko porukalle samaan aikaan, mikä voi aiheuttaa erilaisia ongelmatilanteita. Voi olla esimerkiksi, etteivät kaikki mahdu samalle lennolle ja joudutaan varata ryhmälle vaikkapa kaksi eri lentoreittiä. Ongelmia saattaa syntyä myös silloin, kuin jotain yllättävää tapahtuu. Monet lentoyhtiöt saattavat esimerkiksi ylivarata lentojaan, jolloin joku saattaa joutua pois lennolta. Lennot voivat myös peruuntua, jostain toisesta syystä ja jos ryhmä ei matkusta virallisena ryhmänä, eivät he ole vastuussa järjestämään kaikille yhteistä, uutta lentoa.

 

Ison ryhmän kanssa matkustaessa tietysti myös majoitusten varaaminen saattaa olla haastavampaa kuin pienellä porukalla, mutta toisaalta voi olla mahdollisuus varata, vaikka jokin isompi yhteinen majoitus esimerkiksi kokonaan oma huvila, mitä ei olisi muuten mahdollista varata. Jo ennen reissua on hyvä miettiä sitä, miten paikasta toiseen liikutaan. Tarvitseeko esimerkiksi jotain bussi- tai lauttakyytejä varata etukäteen, jotta varmistetaan että kaikki pääsevät haluttuun paikkaan samaan aikaan. On hyvä varata liikkumiselle myös reilusti aikaa sen varalta että jotakin joudutaan odottamaan tai joku on hukassa (Khanji 2016). Yleensä toki kaikki nämä edellä mainitut asiat järjestyvät ja saadaan järjestymään, mutta on hyvä kiinnittää huomiota näihin seikkoihin jo reissun suunnitteluvaiheessa!

 

Fiian kokemuksia ja oppeja reissuista

 

Olen pohjanmaalaisen pikkukylän kasvatti, jossa ei paljon tekemistä ja kulttuuria riittänyt. Muistan jo pienenä istuneeni usein kodin kirjastohuoneessa selaamassa isoa, punaista Atlas -kirjaa. Haaveilin pääseväni joskus näkemään jotain ihan erilaisia paikkoja, kuin tuo pieni maalaiskylä, missä kasvoin. Rakastin mm. Avara Planeetta -ohjelmaa ja muita matkaohjelmia. Matkustaminen ei ollut tuohon aikaan vielä yhtä helppoa ja se tuntuikin todella kaukaiselta haaveelta. Olin onnekas, sillä nelihenkinen perheemme kävi joka vuosi yhdellä viikon mittaisella pakettimatkalla. Olimme keskituloinen perhe ja tuohon matkaan säästettiin koko vuosi, tämäkin kertoo, miten paljon kalliimpaa matkustaminen vielä tuohon aikaan oli. Kävimme todella suosituissa pakettimatkakohteissa, Kreikassa, Turkissa ja Italiassa. Monista paikoista minulle on jäänyt pysyviä, pitkäaikaisia muistoja.

 

Ensimmäistä kertaa matkustin yksin ulkomaille 17-vuotiaana. Otin Ryanairin lennon Tampereelta Saksaan, johon lähdin moikkaamaan siellä asuvaa ystävää. Oli todella jännittävää lähteä yksin reissuun. Sen jälkeen seuraavat matkat olivat ystävän kanssa äkkilähdöllä Rodokselle ja työpaikan virkistys- ja koulutusmatka Turkkiin. Koen ensimmäisen kunnon matkani kuitenkin olleen 21-vuotiaana, kun lähdin ensimmäistä kertaa reppureissaamaan Aasiaan. Kohteeksi valikoitui trooppinen Thaimaa ja mukaan lähti yksi ystävä. Muistaakseni ensimmäinen matka oli reilu kolme viikkoa ja se tuntui älyttömän pitkältä ajalta. Olimme varanneet kaksi yötä valmiiksi ja ajatus oli päättää reissun päältä aina seuraava kohde. Ystäväni puhelin varastettiin ensimmäisen kahden yön aikana ja oma puhelimeni viikon päästä. Tuo aika oli kuitenkin vielä uutta älypuhelinaikaa, joten ajattelimme hyvin pärjäävämme ilman puhelinta. Tästä koituikin kuitenkin välillä haasteita, sillä esimerkiksi seuraavat hotellit tuli aina muistaa laittaa ylös paperilapulle. Jouduimme myös ostamaan herätyskellon, että heräämme ajoissa lauttoihin ja kotimatkan lennolle.

 

Tuon ensimmäisen reppureissun jälkeen olenkin ehtinyt käydä jo monilla muilla vastaavanlaisilla reissuilla, yhdessä kavereiden kanssa tai yksin. Kaikista mieleenpainuvin matka oli kuitenkin menolipulla matkustaminen Australiaan vuonna 2014. Lopetin työni, myin huonekaluni, hankin Working Holiday -viisumin ja lähdin matkaan kahden kaverin kanssa. Ajatuksena oli asua ja tehdä töitä unelmiemme maassa, Australiassa, vuoden verran. Tuo kyseinen matka venyi lopulta yli tuplasti pidemmäksi ja Suomeen palasin takaisin keväällä 2017. Jäin Australiaan kahdeksi vuodeksi töihin sekä sen jälkeen matkustelin ja tein töitä Aasiassa puolisen vuotta. Tuo matka opetti, kasvatti ja auttoi minua löytämään oman polun. En sanoisi tuollaisen matkan sopivan kaikille, mutta minulle tämä oli elämänmullistava ja tarpeellinen kokemus.

 

Matkustelua ja ulkomailla asumista on siis takana paljon, ja kivojen kokemusten ja muistojen lisäksi on tapahtunut myös paljon kaikkea yllättävää ja epämukavaa. Tavaroita on varastettu, sairaalaan on jouduttu elämäni pahimman ruokamyrkytyksen kourissa, koira on purrut ja lennoilta on myöhästytty syystä tai toisesta. Lähes kaikessa on aina pelastanut hyvä matkavakuutus, mikä onkin mielestä tärkein asia matkustamisessa. Matkustaessa sattuu ja tapahtuu paljon yllättäviä asioita, joihin on kaikkiin mahdoton varautua.

 

Tärkeimmät opit matkustamisesta voisi siis tiivistää näin:

 

  • Pidä avoin mieli matkassa mukana ja hyvä matkavakuutus voimassa! Reissatessa on hyvä yrittää pysyä rentona ja avoimena, kaikkeen on mahdotonta varautua. On siis hyvä valmistella itseään henkisesti siihen, että jotain saattaa sattua. Matkavakuutus auttaa kiperissä tilanteissa, ja pääsee paikassa kuin paikassa parhaimpaan mahdolliseen hoitoon eikä maksut mene omasta pussista. Kannattaa huomioida, että monessa maassa et välttämättä pääse hoitoon, jos matkustat ilman vakuutusta eikä sinulla ole mahdollisuutta maksaa hoitoa etukäteen! Selvitä myös hyvissä ajoin, mitä matkavakuutus sisältää ja korvaa.

 

  • Tutustu paikalliseen kulttuuriin ja lakeihin etukäteen! Maassa maan tavalla. Kannattaa muistaa, että matkustaessa sinuun pätee paikallisen kulttuurin lait ja tavat. Jostain rikkeestä saattaa Suomessa selviytyä rikesakolla, mutta kohdemaassa siitä voi joutua vankilaan. Tämä on nyt ihan äärimmäinen esimerkki, mutta pointtina, selvitä kohdemaan kulttuuria, tapoja ja lakeja etukäteen, jotta vältyt ongelmista etkä loukkaa paikallisia. Jos sinulla on myös aikomuksena ajaa kohteessa, kannattaa selvittää tarvitsetko siihen luvan tai kansainvälisen ajokortin.

 

Jeenan kokemuksia ja oppeja reissuista

 

Matkustaminen on ollut minulle intohimo jo pienestä pitäen, ja olenkin ollut erittäin onnekas että olen sitä päässyt niin paljon tekemään! Matkakokemukseni ovat minulle yhtiä elämän rikkaimpia kokemuksia, ja ne ovat tarjonneet minulle lukemattomia mahdollisuuksia oppia uusia asioita ja kasvaa ihmisenä. Matkoillani olen kohdannut erilaisia kulttuureja, ihmisiä ja ympäristöjä, jotka ovat avanneet silmiäni sekä laajentaneet maailmankuvaani. Olen matkustanut yli 30 eri maassa ja tehnyt useampia pitkiä yli kuukauden kestäviä reissuja. Näin kliseisesti sanottuna, matkustelu on todellakin avartanut maailmankuvaani.

 

Matkoillani olen myös törmännyt moniin erilaisiin tilanteisiin, johon en ole osannut mitenkään etukäteen varautua. Tällaisia ovat esimerkiksi kun minut yritettiin ryöstää taksissa, vuokra-auton hinaaminen väärältä paikalta poliisiasemalle ja sen selvitteleminen kun ei ollut mitään hajua mihin auto oli kadonnut, vuokra-autolla kolarin ajaminen espanjalaisen miehen kanssa jolla englannin kielitaito oli hyvinkin pieni, iso säikähdys ja pelko surffauksessa sattuneesta meduusan pistosta, sekä toisella kerralla virtauksen mukaan joutumisesta niin että kaveri joutui pelastamaan aallokosta, maailman kamalimpaan ruokamyrkytykseen sairastuminen juuri ennen kotilennolle lähtöä ja vaikka mitä muuta.

 

Vaikka vastoinkäymisiäkin reissuilla onkin tullut, on niitä ihania ja uskomattomia kokemuksia miljoona kertaa enemmän!  On mielestäni tärkeää muistaa ja tiedostaa matkalle lähtiessä se, että kaikkea ennalta arvaamatonta voi sattua, mutta samalla pitää mielessä se, että niin voi täällä koto Suomessakin. Toki aina on jännittävämpää ja turvattomampaa mennä itselle tuntemattomaan paikkaan, mutta ilman rohkeutta lähteä matkaan, jää niin paljon myös tästä maailmasta näkemättä ja kokematta!

 

Suurimpia oppejani mitä voisin Final Campin onnistumisen näkökulmasta nostaa matkailuun liittyen on seuraavat:

 

  • Suunnittele hyvin. Olen itse matkustanut useimmiten niin, että matkat on ollut jo hyvin etukäteen suunniteltuja, mutta myös mennyt ”go with the flow” reissuja, ja molemmat ovat ihania tapoja matkustaa! Silti Final Campin onnistumisen näkökulmasta, kokisin ainakin nyt todella tärkeäksi sen, että se on hyvin suunniteltu. Uskon että sillä vältytään monilta turhilta kommelluksilta. Hyvin suunnitellulla tarkoitan sitä, että majoitukset on varattu hyvissä ajoin ja pidemmät välimatkat paikasta A paikkaan B on hoidettu jo ennen reissua. Suunnitteluun kuuluu myös haluttujen aktiviteettien etukäteen selvittäminen ja järjestäminen, koska isommalle porukalle niiden järjestäminen paikan päällä voi koitua ongelmaksi.

 

  • Selvitä minne olet menossa. Tarkastele aluetta esimerkiksi etukäteen Googlesta tai muilta kyselemällä, että mitä asioita juuri siellä kohteessa tulee ottaa huomioon. Kulttuurilliset erot voivat olla yllättävänkin suuria maiden välillä ja niihin on hyvä varautua jo etukäteen.

 

  • Pidä avoin mieli. Tulet kohtaamaan paljon erilaisia tilanteita joissa et ole ennen ollut, pidä reissussa avoin mieli ja kokeile uusia asioita rohkeasti. Esimerkiksi mahdollisuus lähteä tutustumaan paikalliseen kulttuuriin, ruokaan tai luontoon on sellaisia, joihin itse aina niiden kuulostaessa järkevältä tartun! Myös hieman kohteesi taustat huomioiden, muista kuitenkin pitää järki matkassa, ettet tule huijatuksi tai joudu ongelmiin. Itse tykkään lueskella esim. eri retkistä ja tekemisistä arvosteluja esimerkiksi Tripadvisorista, jolloin vähän näkee mitä muut ihmiset ovat kyseisestä hommasta sanoneet.

 

  • Pidän itse hyvänä työkaluna erilaisten listojen tekemistä ennen reissua. Kirjaan niihin kaikki asiat, jotka tulee ennen matkaa hoitaa. Esimerkkinä muistattavia tärkeitä asioita ovat, rokotukset, matkavakuutuksen tarkastaminen, tarvittavien lääkkeiden pakkaaminen, sekä mahdollisten viisumien selvittäminen ja hankkiminen. Meillä Kipinässä myös tiimiläisemme Iiris on luonut koko tiimille yhteisen ”pakkausmuistilistan” josta voi tarkistaa, että on kaikki tärkeät asiat mukana.

 

Olen myös työskennellyt 7kk ajan matkaoppaana Gran Canarialla. Matkaopas aikana sain nähdä ja kokea paljon erilaisia asioita, mitä matkaillessa voi sattua. Jo matkaopas koulussa meille kerrottiin siitä, kuinka toimenkuvaamme kuuluu ihan laidasta laitaan erilaisten ongelmatilanteiden ratkomista. Näistä muutamia, joita tuli mieleen niin oli esimerkiksi, kadonneet matkatavarat, kielimuurin vuoksi haastavat kommunikaatio tilanteet, turvallisuuteen liittyvät asiat, sekä sairastapaukset. Koen, että oppaana oppi hyvin ratkomaan näitä erilaisia haastavia tilanteita ja kaikista selvittiin yhdessä muiden oppaiden kanssa. Luulen että myös matkaopastaustastani voi olla hyötyä Final Campilla, sillä olen tottunut matkoilla ratkomaan muidenkin ongelmia.

 

Pohdinta

 

Tämä essee oli hyvä reflektio vanhoihin reissuihimme, ennen tulevaa Final Camp -matkaa. Me enemmän maailmalla matkustaneet saamme varmasti toimia tiimimme tukipilareina ja olemmekin yrittäneet selvittää mahdollisimman paljon etukäteen. Tiimistä on paljon tukea ja apua reissun päällä, ryhmänä matkustaminen luo myös turvaa.

 

Olemme myös keskustelleet yhteisten pelisääntöjen luomisesta reissuun, sillä on ihan erilaista matkustaa näin isossa ryhmässä kuin yksin tai kaksin. On tärkeää, että kaikilla on turvallinen olo ja kenenkään ei tarvitse huolehtia kestään. Yhteen hiileen puhaltamalla tästä reissusta tulee varmasti ikimuistoinen matka!

 

Lähteet:

 

Khanji, I. 2016. Näin varaat edullisen ryhmämatkan. Viitattu 18.10.2023. https://www.rantapallo.fi/matkavinkit/nain-varaat-edullisen-ryhmamatkan/

 

Kilroy. n.d. Ryhmämatkat – Suunnittelu – Mitä tehdä matkalla? Viitattu 18.10.2023

https://www.kilroy.fi/ryhmamatkat/suunnittelu

Kommentoi