Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Rasvoilla parempaa terveyttä



Kirjoittanut: Miikka Launiainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rasvoilla parempaa terveyttä
Pirjo Saarnia
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Rasvoilla parempaa terveyttä

 

Kirjoittajan Pirjo Saarnia sorminivelet alkoivat oireilla ja hän ei löytänyt kyseiseen vaivaan ratkaisua ennen hyvien rasvojen syömisen aloittamista. Kalaöljyillä tämä tulehdus lähti kuitenkin kipuineen pois ja tästä asiasta inspiroituneena hän halusi kirjoittaa kirjan hyvistä rasvoista.

Atooppinen iho on myös tulehdus ja Pirjo onkin sitä mieltä, että elimistössämme olevat tulehdustilat saa hyvillä rasvoilla mahdollisesti poistumaan elimistöstä. Kaikkien rasvahappojen tutkimiseen tarvittaisiin kuitenkin monikymmenvuotinen tutkimus, mutta sekään ei riittäisi. Terveyttä vaarantavassa merkityksessä on ollut paljon puhetta rasvojen suhteen, mutta aivan liian vähän on puhuttu terveyttä edistävistä vaikutuksista.

 

Paha rasva

Moni kategorioi rasvat pahaksi, koska tämänlaista mielikuvaa on opetettu pienestä pitäen. Yhtä epäterveellistä on kirjoittajan mukaan on olla syömättä hyviä rasvoja, kuin mitä on syödä epäterveellisesti. Monilla Suomalaisilla on elimistössä huutava pula terveysrasvoista, koska syödään alle 5% margariineja tjms. Kasvirasva ei välttämättä olekaan hyödyllinen, vaikka niin luullaan voimakkaan markkinoinnin vuoksi.

Muutama vuosikymmen sitten syötiin hyviä lihoja, nykyään marinoituja, prosessoituja lihoja joista on poistunut terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Suomalaisissa ravintoaineissa on transrasvaa esimerkiksi seuraavasti: margariini 0,5 %, voi 2 %, naudanliha 0,3 %, lohi 0 %, pähkinät 0 %, hampurilainen 0,2 %, ranskanperuna 0,3 %, keksi 0,3 %, juusto 0,7 %, suklaa/tiikerikakku 0,4 %, donitsi 0,2 % ja juustonaksu 4,6 %. Finelissä ilmoitetut pitoisuudet ovat samansuuntaisia kuin Ruotsissa julkaistut vuosien 1995 ja 1998−2002 transrasvapitoisuudet. (Wikipedia)

Näitä rasvoja syömällä syökin siis terveyttä vaarantavia transrasvoja, jotka ovat terveyttä alentavia rasvoja.

 

Valmisruoka ja heräteruoat

Mikä onkaan helpompaa, kuin laittaa valmisruoka mikroon ja kuumentaa se. Valmisruuat, lihapiirakat jne. ovat halpoja valmistaa teollisuudelle, niitä on paljon tarjolla ja niissä on loistavat katteet. Nämä einestuotteet eivät sisällä juurikaan proteiineja, kuituja tai suojaravintoaineita. Valmisruoka pakkauksen rasva on huonoa ja ne on tehty laajentavista ainesosista, kuten esimerkiksi maidosta ja jauhoista. Kahvipöytä sisältää kovetetuilla rasvoilla, lisäaineilla, makuaineilla, sokereilla ja varusteltuja keksejä sekä munkkeja.

”Yritäpä löytää tuote kaupan hyllystä, jossa ei olisi kovetettua kasvirasvaa” kirjassa puntaroidaan. Tämä kasvirasvakin tunnetaan kirjan mukaan myös nimellä transrasva ja sitä on myös melkein kaikessa, mistä käytetään nimitystä kasvirasva. Iäkkäämmät ihmiset ostavat lähtökohtaisesti terveellisempiä tuotteita, kuten hapankaali, kasvikset. Terveyttä edistävien vaikutusten lisäksi nämä ovat edullisia verrattuna eineksiin.

 

Hyvät rasvat

Esim. Avocado, pähkinä, oliiviöljy ovat hyvää rasvaa, josta saadaan energiaa. Avocado on hedelmä, joka kasvaa alun perin Väli-Amerikassa ja Meksikossa, josta se on lähtenyt leviämään. Avocado pitää sisällään n. 25g rasvaa, joka on monityydyttymätöntä, sydänystävällistä rasvaa, jota on myös edellä mainituissa rasvoissa. Avocado alentaa kolesterolia, antaa runsaasti energiaa, pitää sisällään esimerkiksi ihoa parantavaa e-vitamiinia, terveydelle välttämätöntä c-vitamiinia, magnesiumia, folaattia sekä sinkkiä. Avocado auttaa elimistöä myös imemään antioksidantteja, kuten esimerkiksi tomaatissa esiintyvää lykopeenia porkkanoissa esiintyvää beetakaroteenia.

Oliiviöljy tervehdyttävät verisuonia sisältä päin oliiviöljyn sisältämien antioksidanttien avulla, vauhdittaa ruuansulatusta, tasapainottaa hormonitoimintaa, auttaa erilaisten tautien hoidossa kuten alzheimerin tautiin ja tyypin 2 diabeteksen kanssa.

Olin itse alhaisessa 5% rasvaprosentissa kehonrakennus kilpailuissa, en olisi millään pärjännyt ellen olisi syönyt päivittäin erittäin runsaasti hyviä rasvoja, elimistöni olisi todennäköisesti sanonut itsensä irti tavalla jos toisella. Tämä oli välttämätöntä energian saannin 2017 ja 2018 kilpaillessani.

 

Dieettaaminen ketoosilla vs dieettaaminen vhh -menetelmällä

Ketoosi on menetelmä, jossa rasvaa pudotetaan syömällä päivässä max. 50-100g hiilihydraatteja. Vhh, eli vähä hiilihydraattinen dieettaustyyli tarkoittaa sitä, että ketoosiin verrattuna hiilihydraatteja syödään enemmän. Suosin itse vähähiilihydraattista ruokavaliota, koska treenaan niin lujaa ja elmistöni kaipaa paljon energiaa. Minulta on lähtenyt 5kg painoa puolessatoista viikossa, kun olen alkanut syömään vähähiilihydraattisen ruokavalion mukaan, jolloin elimistöni on siirtynyt ketoosin omaiseen tilaan, jossa rasva palaa. Olen itse henkilökohtaisesti sen kannalla, että kaurapuuron sisältämät kuidut ovat tärkeitä, enkä ottaisi kaurapuuroa mistään hinnasta pois ruokavaliosta. Kuidut auttavat vatsan toiminnassa, auttavat pysymään tereenä, pitää nälkää antamatta juurikaan energiaa, auttavat sokeri- ja rasva-aineenaihduntaan.

 

https://sydan.fi/fakta/rasvan-laatu-ratkaisee/?gclid=CjwKCAiAgqDxBRBTEiwA59eEN2JRCINr6N1umP2KOR-J0MdSl280MrKATeRn6Z2dO-xFZW5U0F9fIBoC4RgQAvD_BwE

Rasvoilla parempaa terveyttä – kirja

https://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva

https://www.rd.fi/terveys-ja-hyvinvointi/12-yll%C3%A4tt%C3%A4v%C3%A4%C3%A4-faktaa-avokadosta

 

 

Kommentoi