Tampere
03 May, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Rakkautta vain



Kirjoittanut: Sanni Hujanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
8 Rules of Love
Jay Shetty
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mitä eroa on sillä, jos rakastat jotain tai pidät jostain?

Kun pidät kukasta, katkaiset sen varren ja laitat sen maljakkoon. Kun rakastat kukkaa, annat sille päivittäin tarpeeksi vettä ja ravinteita.

Näin rakkauden määrittelee Jay Shetty kirjassaan 8 rules of Love (2023, 1) ja jatkaa rakkauden määrittelyä niin, että kun kiintymys kehittyy rakkaudeksi, se vaatii enemmän huolenpitoa. Haluamme pitää kukan elossa, joten emme katkaise sen vartta pistääksemme sitä maljakkoon. Annamme sille auringonvaloa, ravinteita ja vettä. Ja vasta ajansaatossa, kun yrität parhaasi saada kukan pysymään elossa ja kukoistamaan, koet sen todellisen kauneuden, värit, tuoksun, kukoistuksen. Huomaat jokaisen terälehden yksityiskohdat ja katsot miten kukka käyttäytyy eri vuodenaikoina. Koet iloa, kun huomaat kukan kukoistavan.

Eikö näin ole tiimiyrityksenkin kanssa? Tiimijakojen jälkeen omaan tiimiin saattaa tykästyä, siitä haluaa kertoa muille ja asettaa sen esille. Tiimiin muodostuu tietynlainen kuherruskuukausi, kun kaikki on vielä uutta ja jännittävää. Jossain vaiheessa ilmestyvät kuitenkin ensimmäiset ristiriidat, ongelmat ja konfliktitkin. Juuri tällöin tiimi tarvitsee kaikista eniten huolenpitoa – auringonvaloa, vettä ja ravinteita. Tai ehkä tiimin tapauksessa palautekulttuurin rakentamista, avointa dialogia ja kivaa yhteistä tekemistä.

Jay Shetty puhuu kirjassaan, että kukaan ei istuta meitä alas ja opeta meitä rakastamaan. Rakkautta on kaikkialla ympärillämme, mutta sitä voi olla vaikea oppia jonkun opettamana. Se täytyy kokea itse, jotta voi oppia miten hallita tunteita, kuinka ymmärtää toisia ja kuinka rakentaa sellainen suhde, jossa molemmat kukoistavat. Usein rakkauteen liittyy ajatus siitä oikeasta, että tuolla jossain on meille täydellinen kumppani. Sellaisia tarinoitakin kai on ja se on hienoa, jos niin tapahtuu, mutta näilläkään tarinoilla ei aina ole onnellista loppua. Shettyn mukaan rakkautta voi kuitenkin opetella ja rakentaa, toivomisen ja haluamisen sijasta. Rakkaus ei ole vain eteerinen päämäärä vaan sarja askelia, vaiheita ja kokemuksia, jotka luovat polkua eteenpäin. (Shetty 2023, 4-5.)

Proakatemiallakaan meitä ei istuteta alas ja opeteta tiimityöhön. Valmentaja kyllä ohjaa, neuvoo ja antaa suuntaa, mutta opettamista se ei ole. Mielestäni tiimityönkin voi oppia vain kokemalla sen itse. Miten hallitaan tunteita, kuinka ymmärtää toisia ja heidän tunteitaan sekä kuinka rakentaa sellainen tiimi, joka puhaltaa yhteen hiileen, mutta siinä on tilaa myös yksilön loistamiselle. Tiimijakojen tapahtuessa, ei ole olemassa täydellistä tiimiä. Sellaisen voi kuitenkin rakentaa, kun jaksaa nähdä siihen vaivaa, käydä kaikki tarvittavat askeleet, vaiheet ja kokemukset. Mistä tiedän? Koska Saawan kanssa pääsimme aika lähelle sitä.

Vaikka Saawan kanssa nyt valmistumme, meidän tiemme kuitenkin jatkuu. Ja nyt jos koskaan tarvitaan huolenpitoa, että yhteys tiimiin myös säilyy. Yhteydenottamista, yhteistä tekemistä, tukea ja apua. Rakkaudesta huolehtimista.

 

Lähteet:

Shetty, J. 2023. 8 Rules of Love – How to Find it, Keep it, and Let it Go. Thorsons.

Aihetunnisteet:

Reilumman ja kestävämmän maailman puolestapuhuja.

Kommentoi