Tampere
17 May, Friday
15° C

Proakatemian esseepankki

Raha, nykypäivän Jumala? 2019



Kirjoittanut: Rasmus Piiroinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sapiens
Yuval Noah Harari
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Ihmiset ovat kautta aikojen tarvinneet jotain, mihin uskoa. Oli se sitten metsästäjä-keräilijän usko suuren puun sisällä asustavaan henkeen tai klassisessa Kreikassa usko siihen, että jumalat tarkkailevat heitä Olympos-vuorelta. Uskonnon myötä ihmiset saivat ratkaisuja moniin ongelmiin, joita oli aiemmin mahdoton ratkaista tai selittää. Jos vilja ei kasvanut tai tulivuori purkautui, oli se merkki jumalien tai henkien tyytymättömyydestä ihmisiä kohtaan. Rukoilemalla korkeampaa voimaa ja uhraamalla osan sadosta, voisi tällaisilta katastrofeilta säästyä. Nykyään polyteistiset uskonnot tuntuvat vanhanaikaisilta ja kaukaisilta, mikä johtuu lähinnä monoteististen uskontojen pakosta kieltää muut jumalhahmot. Muiden jumalhahmojen kieltäminen on toiminut parhaiten tekemällä lopun kilpailijoista väkivalloin. Kaikilla uskonnoilla on silti ollut saman tapainen kaava: Antiikin kreikassa uskottiin jumalien toimivat Kohtalon alla ja Kristittyjen Jumalan lisäksi heillä on omat suojeluspyhimyksensä, jotka muistuttivat antiikin kreikan jumalia. Käytännössä on aina ollut jokin iso taho, joka toimii omalla tavallansa, ja pienemmät tekijät, jotka toimivat tämän ison tahon alla. Ja kaikkien yhdistävä tekijä on usko yliluonnolliseen mielikuvituksen tuotteeseen.

 

Modernina aikana on kuitenkin alkanut tulemaan poikkeuksia tähän uskonnon kaavaan. Enää ei välttämättä uskota ylempään voimaan tai kohtaloon, vaan ihmiseen itseen tai luonnonlakeihin. Monet ideologiat väittävät eroavansa uskonnoista, mutta tarkemmin ajateltuna nekin menevät samaan kastiin teologisten uskontojen kanssa. Kommunistit uskovat Karl Marxin sanomaan, siinä missä kristityt uskoivat Jumalan sanomaan. Buddhalaisuus luokitellaan myös uskonnoksi, vaikka he uskovatkin Siddharta Gautaman keksimään toimintatapaan. Uskonnot voikin karkeasti jaotella jumalkeskeisiin ja jumalattomiin uskontoihin. Käytännön merkitystä ei ole, joukko ihmisiä uskoo asiaan, jolla ei välttämättä ole mitään perää. Natsit ajattelivat pelastavansa maailman suojelemalla arjalaista rotua rappeutumiselta, taaten ihmisrodun parhaan mahdollisen tulevaisuuden. He ajattelivat ”alempien” kansojen olevat kuin neandertalilaisia ihmisiä ja päättivät estää tämän alemman rodun risteämisen arjalaisten kanssa. Natsit uskoivat omaan ideologiaansa siinä missä Rooman keisari Decius uskoi tekevänsä maailmalle palveluksen vainotessaan kristittyjä. Tuntuu kuitenkin, että maan päällä on pitkään vallinnut yksi uskonto, joka on kulkenut muiden varjossa silti yhdistäen niitä omalla tavallaan. Raha.

 

Raha vaatii uskoa toimiakseen. Setelit ja numerot pankkitilillä ovat vain todisteita siitä, että omistat arvoa. Rahalla ratkaistiin aikanaan vaihtokaupan ongelma; jos omistit kilon viljaa ja tarvitsit uudet hanskat, mutta hanskojen valmistaja ei tarvinnut viljaa, jäi sinulta hanskat saamatta. Rahan syntymiseen tarvittiin ajatus ja luotto siihen, että vaihtamalla pari kiloa viljaa kahteen kolikkoon, pystyit ostamaan saamillasi kolikoilla hanskaparin. Eri uskonnotkin hyväksyivät toisten uskontojen tekemät rahat, sillä rahalla pystyi saamaan asioita aikaiseksi.

 

Olen pyrkinyt yläasteelta asti toimia silloisen uskonnon opettajani elämän ohjeen mukaisesti: ”Jos sun tarvitsee uskoa johonkin, usko rahaan”. En aluksi ymmärtänyt tätä konseptia ollenkaan, ainahan oli puhuttu uskonnosta mikä liittyy jumaliin tai henkiin, mutta tämä sai minut ajattelemaan. Uskontohan on nimensä mukaisesti uskomista. Miksi uskoa johonkin mikä ei käytännön tasolla tuo helpotusta muuhun kuin oman pään sisällä tapahtuviin asioihin. On helppo sysätä vastuu elämästä jollekin ulkopuoliselle taholle, jonka voima on niin suuri, ettei pieni ihminen maan päällä kykene vaikuttamaan asioihin. En ole koskaan löytänyt avaimia tai liikkunut nopeasti paikasta toiseen rukousten avulla. Valitettavasti vesikään ei viiniksi ole muuttunut rukoilemalla. Aina on väitetty rukoilevani vääriä asioita, mutta mitä sitten ne oikeat ovat? Terveys? Rakkaus? Onnellisuus?

 

Hauskaa että katolinen kirkkokin on tarjonnut rahaa vasten näihin ratkaisua. Ihmiset saivat kolikkoa vastaan synninpäästön, minkä jälkeen ihmisen harteilta poistui suuri taakka ja he pystyivät jatkamaan elämäänsä tyytyväisinä itseensä, luottaen Jumalan tahdon ohjaavan heidät oikeaan suuntaan. Rahakaan ei välttämättä ratkaise terveyteen, rakkauteen tai onnellisuuteen liittyviä asioita, mutta se on hyvä lähtökohta. Rahalla voidaan nykyisessä länsimaisessa kulttuurissa ostaa uusia terveyspalveluja, terveellisempää ruokaa ja uusia tapoja tuottaa nautintoa itselleen. Ja jos tarpeeksi uskotaan, voidaan rahalla päästä avaruuteen asti.

 

Talous on pysynyt historiassa melko samalla tasolla aina ja sen kasvu selittyi suurimmaksi osaksi ihmisten määrän kasvuna. Talous on kasvanut viimeisessä 500 vuodessa järkyttävällä tahdilla. Vuonna 1500 maailmanlaajuisten tavaroiden ja palveluiden arvo oli 250 miljoonaa dollaria. Vuonna 2017 saavutettiin jo 90 biljoonan dollarin raja. Mikä selittää tämän kasvun?

 

Käytän tässä Yuval Noah Harrarin kuvitteellista esimerkkiä lyhyesti:

”Pankkiiri S. Greedy perustaa pankin johon rakennussurakoitsija A.A. Stone tallettaa ensimmäisestä rakennustyöstään saaman miljoona dollaria. Pankissa on nyt miljoona dollaria. Samalla kokki J. MacDoughnut uskoo kaupungin tarvitsevan leipomoa. McDoughnut vakuuttaa pankkiiri S. Greedyn bisnesideallaan ja saa pankilta miljoonan dollarin lainan. McDoughnut palkkaa A.A. Stonen rakentamaan hänelle leipomon miljoonalla dollarilla. Palkka maksetaan sekillä ja Stone lunastaa sekin tililleen. Stonen tilillä on nyt 2 miljoonaa dollaria, mutta kuinka paljon pankissa on käteistä rahaa? Aivan, miljoona dollaria edelleen.

 

Rakennusurakoitsija Stone huomaakin pian, että ennalta arvaamattomien ongelmien takia rakentaminen maksaakin nyt 2 miljoonaa dollaria. McDoughnut ei ole mielissään, mutta joutuu käymään suostuttelemaan pankkiiri Greedyn antamaan hänelle vielä 1 miljoonan lainan lisäksi. Pankkiiri siirtää rahat McDoughnutin tilille, joka maksaa miljoonan Stonen tilille. Stonella on nyt 3 miljoonaa dollaria omalla tilillään. Pankissa edelleen käteistä miljoona. Sama miljoona, jonka Stone toi sinne aluksi.”

 

Kuulostaa isolta huijaukselta, mutta on oikeasti aika mahtava esimerkki ihmisen mielikuvituksesta ja tavasta uskoa. Jos esimerkin pankkiiri ei uskoisi leipomon perustajan tuottavan rahaa leipomollaan, ei hän olisi ikinä sijoittanut pankin rahoja siihen. Jos Stone ei päätä nostaa rahojaan laina-aikana pois, saa pankki ison kasan rahaa antamastaan lainasta. Koko tapahtuma siis perustuu uskoon siitä, että pankissa on rahaa. Ilman tätä uskomusta, ei McDoughnut olisi kyennyt rakentamaan leipomoa, eikä A.A. Stone olisi saanut leipomon tekemistä työlistalleen. Miksi tähän tapahtumaan kuitenkaan tarvitaan pankkia? Eikö leipuri voisi vain sopia rakennusurakoitsijan kanssa hänen maksavansa leipomon sitten kun leipomo alkaa tuottamaan kakkuja ja rahaa?

 

Ihmiset eivät usko tulevaisuuden olevan parempi kuin menneisyys. Aina puhutaan, että ennen asiat olivat paremmin ja tulevaisuus on korkeitaan yhtä hyvää kuin nykyhetki. Käytännössä pankki päätti luottavansa tulevaisuuteen ja siihen, että tulevaisuudessa talous kasvaa. He ottivat palan tulevaisuuden kasvusta koron kautta.

 

Vuonna 1776 julkaistiin teos nimeltä Kansojen varallisuus. Siinä esitettiin konsepti kapitalismista: Kun maan omistaja tienaa enemmän kuin tarvitsee, palkkaa hän uusia työntekijöitä kasvattamaan voittojaan edelleen. Suuremmilla voitoilla palkattaisiin enemmän työntekijöitä ja samalla useampi työläinen saisi palkkaa, jolla he voisivat ostaa lisää hyödykkeitä. Yhden yrittäjän kasvu nostaa koko kansakunnan hyvinvointia ja varakkuutta. Usko siihen, että varat sijoitetaan tuottavaan kehitykseen, on ollut iso tekijä nykyiseen tilanteeseen pääsemisessä.

 

Nykyään kapitalismi alkaa ottamaan uskonnon roolin. Ihmiset palvovat rahaa, sillä se vastaa tarpeeseen rukoillessa. Eri työpaikat toimivat pyhimyksinä, jotka lupaavat tuoda rahan luoksesi uhraamalla aikaasi erilaisin rituaalein, kuten tekemällä pizzaa nälkäisille tai luomalla viihdettä tylsyydestä kärsiville. Näiden kautta pääset lähemmäksi mielikuvituksen tuotetta, joka

lupaa tuoda iloa elämääsi, pitää sinut terveenä ja tuo oman voimansa luoksesi vahvempana mitä enemmän uhraat sille.

 

Jokainen saa itse uskoa mihin haluaa. Ei välttämättä olisi huono valinta itsellenikään alkaa uskomaan ihmiseen itseen. Loppupelissä ihmisestähän kaikki uskonnot ovat lähtöisin. Ihmisen mielikuvituksesta. Jos pilvenhattaralla istuva iso herra tuo helpotusta läheisen kuolemaan on silloin se usko tarpeen. Jos usko valtioihin tuo selkeyttä tähän maailmaan on se silloin tarpeen. Jos usko yrityksen olemassa olosta tuo rahaa helpottamaan jonkun elämää, onhan sekin hyvä. Jokainen katsoo parhaakseen mihin uskoa, mutta kerran kuulin pankissa jonkun rukoilevat aidosti Jumalalta rahaa hänen tililleen. Kukaan ei vastannut.

Kommentoi