Tampere
21 May, Tuesday
4° C

Proakatemian esseepankki

Raha määrääKirjoittanut: Santtu Luoma - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaikki rahasta
Julia Thurén
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Raha määrää

 

Johdanto

 

Kiistämätön fakta on se, että raha pyörittää maailmaa. Kaikki tarvitsevat rahaa elämiseen, sillä lähes kaikki maksaa. Sanotaan että raha tekee onnelliseksi. Jotkut taas ovat sitä mieltä, että ei raha tee heitä onnelliseksi. Ovatko he sitten onnellisia kun rahaa ei ole? Tässä esseessä käyn läpi rahaan liittyviä aiheita, säästämistä, sijoittamista ja ajatuksia rahasta.

 

Tuhlari

 

On olemassa monia eri rahapersoonia ja tuhlari on yleisin niistä. Suurin osa maailmasta elää palkasta toiseen maksamalla pakolliset laskut ja loppu kuukaudesta kiitutetaan palkkapäivää odottaessa. Julia haastatteli kirjassaan suomalaisia ihmisiä ja heidän rahan käyttöä. Suurin osa syyllistyi tuhlariksi. Tuhlareilla on myös taipumusta joutua velkakierteeseen. Kynnys ensimmäiselle pikavipille on pieni kun rahaa tarvitsee jostain vaikka ruokaan. Pikavippi pikavipin jälkeen ihan huomaamatta löytää itsensä velkakierteestä.

 

Säästelijä

 

Säästelijäät ihmiset ovat yleensä pihimpiä. Heillä on tarkka suunnitelma, jota he noudattavat ja ovat yleensä pikkutarkkoja. Usein tälläiset ihmiset eivät tuhlaa rahaansa vaan säästävät sitä esimerkiksi eläkkeelle. Kirjassa tälläisillä ihmisillä oli tapana pitää säästössä muutaman kuukauden verran rahaa.

 

Pohdinta

 

Rahalla on siis suuri merkitys elämässä. Kaikki valitsevat omat valintasa. Kumpi sinä olet tuhlari vai säästelijä?

 

Lähde: Julia Thurén. 2020. Kaikki Rahasta. Gummerus. Luettu 3.5.2021

Kommentoi