Tampere
29 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

ProakatemiataipaleeniKirjoittanut: Removed User

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

JOHDANTO

Hakiessani opiskelemaan Tampereen Ammattikorkeakouluun hain ensisijaisesti tieto- ja viestintätekniikan insinööriopintoihin. Pääsykoe meni onneksi pieleen ja opiskelupaikka aukesi TAMKiin tietojenkäsittelyn puolelle. Olin hyvin pitkään varma siitä, että suuntaan tiko-opinnoissani web-puolelle, sillä tietojenkäsittelijöiden korviin Proakatemiasta ei kertakaikkisesti tietoa oikein levinnyt. Jos jotain halusi tietää, niin neuvo oli aina sama – kysy Veijolta! Tikojen joukossa huhuiltiin, että Proakatemialla pääsee tietojenkäsittelyopiskelijana ylläpitämään kukkakaupan verkkosivuja, eikä se tietenkään niin mielenkiintoisellta kuulostanut. Pääkampuksella järjestettiin myöhemmin syksyllä tarkempi opintopolkuinfo ja sitä kautta totuus ja mielikuva Proakatemiasta vasta valkeni! Tiesin välittömästi, että haluan suuntautua opinnoissani Proakatemiaan.

OVET AUKENIVAT PROAKATEMIALLE

Proakatemialle tullessani minulla oli jo ennestään vahvaa substanssiosaamista takataskuissa. Olin pyörittänyt omaa toiminimeäni muutaman vuoden ajan ja vahvana substanssiosaamisena pystyin pitämään verkkosivujen suunnittelua ja toteutusta. Osittain ajatuksenani oli silloin, että tulen Proakatemialle vahvistamaan tätä osaamista ja kasvattamaan ympärilleni kattavampaa verkostoa. Viihdyin Proakatemialla ekasta päivästä lähtien ja projektien suhteen oli helppoa, kun oli jo ennestään näyttää osaamisestaan hyviä referenssejä, jotka auttoivat uusien projektien hankinnassa.

Proakatemialla olen tehnyt melko monipuolisesti erilaisia projekteja, joista eniten minua ovat työllistäneet verkkosivuprojektit ja viimeisimpänä videotuotanto. Näiden ohella olen myös oppinut paljon myynnistä, markkinoinnista, johtamisesta, palautteenannosta ja sen vastaanottamisesta, tiimityöskentelystä sekä yrityksen taloudenhallinnasta. Lisäksi olin datapäällikkönä starttaamassa Proakatemialle historian ensimmäistä datatiimiä!

Asiat ja mielenkiinnon kohteet muuttuvat

Ehkä noin vuosi Proakatemian aloittamisen jälkeen koin, että haluan oppia myös jotain uutta. Olin tehnyt aikoinaan YouTubeen videoita ja opin jo silloin paljon muun muassa editoinnista. Tämä harrastus kuitenkin kuihtui kasaan kiireiden vuoksi ja videot jäivät hetkeksi. Kunnes… Keväällä 2018 olin mukana projektissa, jossa tuotimme asiakkaalle videoita markkinoinnin tueksi. Pienen pieni kipinä, joka oli joskus aikoinaan sisälläni videotuotantoa kohtaan ollut, syttyi nyt valtavaan liekkiin ja puuhastelu YouTube tasolta oli vihdoin edennyt siihen, että nyt käsillä oli projekti, josta sai myös sitä niin sanottua pätäkkää.

Kevät -18 eteni nopeasti ja pian olikin syksy, joka alkoi melko vauhdikkaasti isoilla kaupoilla. Onnistuin myymään puolivahingossa melko laajan ja rahakkaan projektin, johon kuului myös videotuotantoa. Oli tullut aika ottaa seuraava askel ja viedä videotuotantoamme seuraavalle tasolle – enää ei kentälle menty kuvaamaan vapaalla kädellä ja kamerajalustalla, vaan nyt kalustoarmeijamme oli kasvanut merkittävillä uutuuksilla, muun muassa kuvanvakauttimella, eli gimbalilla.

Sittemmin tuosta syksyn -18 projektista tultiin valtavasti eteenpäin mittaavilla kalustoinvestoinnella, uusilla projekteilla ja toiminnan järjestämisellä. Alkuvuodesta 2019, viimeisenä opintovuotenani Proakatemialla aloimme rakentaa runkoa oikealle liiketoiminnalle videotuotannon parissa, jossa voi työllistää itsensä valmistumisen jälkeen täyspäiväisenä yrittäjänä. Työn tuloksena syntyi Heimo Films.

Yrittäjyys

Yrittäjänä minua kiinnostaa menestyminen, raha, vapaus, joustavuus, yrityksen kehittäminen ja yhdessä tekeminen hyvien ystävien kanssa. Enää en edes osaisi kuvitella olevani jonkun alaisena palkkatöissä. Tykkään siitä, kun jokainen työpäivä on erilainen ja työn tekeminen tuntuu mukavalta. Tähän mennessä en ole vielä kertaakaan kokenut sellaista fiilistä, että aamulla toimistolle tultaessa videohommat alkaisivat vituttaa. Siitä suuri kiitos tuleville yhtiökumppaneille, rakkaille heimotovereilleni!

En ole koskaan työskennellyt täysipäiväisenä yrittäjänä ja siksi tilanne on jännittävä. Siinä on jotain uutta. Tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä on se, tuleeko vuosi 2020 olemaan Heimon kanssa sellainen, että firmasta saa nostettua sellaista palkkaa, jolla saa lainalyhennykset maksettua ja ruoan pöytään.

Töitä ei kannata tehdä liikaa

Syksy 2018 oli herättelevä siinä mielessä, että pienen uupumisen jälkeen tajusin levon merkityksen. Pyrin nykyään siihen, että nukun joka yö vähintään 8 tuntia ja olen myös siinä tavoitteessa onnistunut. Mikäli viikon aikana kertyy ”univelkaa” niin pyrin korvaamaan sen mahdollisimman pian.

Pidän myös työpäivän aikana enemmän taukoja ja ylipäätänsä järjestän viikosta aikaa mukaville asioille. Jos teen esimerkiksi kotikonttorissa viikonloppuna töitä, niin en uppoudu niihin koko päiväksi, vaan jaan työmäärän. Aloitan aamun rennosti nukkumalla pitkään. Herättyäni saatan tehdä muutaman tunnin ajan töitä, jonka jälkeen teen taas aivan jotain muuta.

On mielenkiintoista huomata, että nykyään kun teen oman toiminimen kautta jotain satunnaisia nettisivuprojekteja, on se täysin ”heitän aivot narikkaan” -puuhaa. Se ei tunnu työnteolta, vaan ennemminkin mukavalta harrastukselta!

POHDINTA

Tullessani Proakatemialle tavoitteenani oli, että tulen vahvistamaan substanssiosaamistani. Tavoite täyttyi, sillä osaamiseni verkkosivutuotantoa kohtaan etenkin WordPress-ympäristössä on kasvanut valtavasti. Olen onnistunut myös verkoston kasvattamisessa, joka oli yhtenä tavoitteenani. Eniten olen innoissani siitä, että sain uutta substanssiosaamista: kokemus videotuotantojen parissa on kohentunut valtavasti siitä, mitä se on joskus ollut. Mainitsemisen arvoisena asiana lienee olevan myös tiimityötaidot. Nautin yhdessä tekemisestä ja osaan johtaa sekä olla itse johdettavana.

Proakatemia on ollut ainutlaatuinen kokemus, jonka jokaisen olisi syytä kokea!

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi