Tampere
23 May, Thursday
25° C

Proakatemian esseepankki

Proakatemia oman polun kiihdyttämönäKirjoittanut: Ismo Huusko - tiimistä Kaaos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Miljonääriksi 500 päivässä
Juha Virranniemi
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Proakatemia oman polun kiihdyttämönä

 

Proakatemia jakaa useita eri mielipiteitä, koska se eroaa paljon normaaleista ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opinnoista. Normaalien luentojen ja kokeiden sijasta Proakatemialla opitaan käytännön, reflektoinnin ja dialogin kautta tiimiyrityksissä virallisissa osuuskunnissa.

 

Käytäntö toteutuu projekteista, joissa vaatimuksena on, että raha on osa toimintaa ja että et tee niitä yksin. Yhteensä 3,5 vuoden opintojen aikana me teemme vähintään 810 tuntia projekteja. Projektit ohjaavat opiskelijoita koulun ulkopuolelle, joka edesauttaa verkostojen ja kontaktien luomista työelämää varten. Projekteja tehdessä oppii myös käsittelemään rahaliikennettä yritysten välillä, jolloin kynnys oman yrityksen perustamiseen alentuu. Reflektointi tapahtuu esseiden muodossa, joita kirjoitamme kymmenkunta lukukaudessaan. Esseitä on erilaisia, on pidempiä teoksia, jotka pohjautuvat opinnäytetyöhön, yksilöesseetä, joka tarjoaa hieman lyhyemmän tietopaketin ja blogitekstejä, joihin voi kirjoittaa nopeasta ajatuksesta, joka on herännyt esimerkiksi projektia tehdessä. Nämä esseet ladataan julkiselle nettisivulle esseepankkiin, josta kaikki voivat lukea teoksiamme. Tämä motivoi kirjoittamaan laadukasta tekstiä. Dialogi Proakatemialla tapahtuu dialogirinkien eli ”pajojen” muodossa. Näissä dialogiringeissä keskustellaan yhdessä muiden tiimiläisten kanssa meille tärkeistä aiheista, jotka voi liittyä projekteihin, esseisiin tai esimerkiksi yhteisiin tavoitteisiin. Pajoilla on tarkoitus kehittää kommunikointitaitoja ja jakaa tietoa, sekä osaamistaan tiimiläisten kesken.

 

Miksi tämänkaltainen opiskelu ei sovellu kaikille? Yksinkertaisuudessaan jotkin opiskelijat vain tarvitsevat ja haluavat perinteisen luentotyylisen opiskelumuodon, jolloin Proakatemia ei ole heille oikea vaihtoehto. Luennot ja selkeät rakenteet luovat varmuuden päivien rytmistä ja oppimisesta, kun taas Proakatemialla varmuus luodaan itse. Päivät voivat tuntua tyhjiltä, jos annat niiden tuntua tyhjiltä, me täytämme itse kalenterimme ja luomme rytmimme. Itsenäisyys valmistaa yrittäjiä ja sitä asiaa Proakatemia ajaa. Yhteiskunta tarvitsee niin työntekijöitä, sekä yrittäjiä ja Proakatemia on Suomen kärkilaitos yrittäjien luomiseen.

 

Henkilökohtaisesti Proakatemia on antanut minulle paljon. Täällä voin nimittäin toteuttaa itseäni täysin ja seurata omaa polkuani unohtamatta tiimityöskentelyä osuuskunnissamme. Osuuskunta toiminta toimii tukiverkkona uuden testailussa ja se on hieno tunne, kun sinulla on ystäviä auttamassa. Yhdessä myös oppii enemmän ja tekeminen on hauskempaa.  Lauri Salovaara kertoo kirjassaan ”Miljonääriksi 500 päivässä”, kuinka yhdessä ”viisaus triplaantuu” (2018). Hän myös kertoo, kuinka muut ihmiset tuovat toimintaan perspektiiviä. Jokaisella ihmisillä on omia vahvuusalueita ja yksin toimiessaan omiin takertuu helposti unohtaen eri elementtejä, jotka liittyvät toimintaan. Esimerkiksi yksin yrittäjänä olisi todella vaikea lukea markkinoita, tehdä kirjanpitoa ja hoitaa myyntiä samaanaikaan. Jaettu vastuu tuo toimintaan varmuutta ja monipuolisuutta. Välillä toisten mielipiteiden kuuleminen on vaikeaa, mutta varsinkin yritystoiminnassa on hyvä olla ihmisiä, joilla on eriävät mielipiteet. (Salovaara, 2018)

 

Voimme ajatella Proakatemiaa ikäänkuin alustana, josta voimme ponnistaa haluaamme suuntaan. Tiimiyrittäjän uran aikana voimme kulkea useisiin eri suuntiin ja löytää sen oman kutsumuksen ja suunnan. Tällä hetkellä itse olen ponnistanut kansainvälisen yrittäjyyden suuntaan, joka on avannut minulle ovet Suomen ulkopuolelle. Vastaan Proakatemian ulkomaan yhteyksistä ja saan haastaa itseäni säännöllisesti niin englanninkielen, kuin yleisön edessä puhumisen kanssa. Proakatemia tarjoaa näitä ainutlaatuisia tilaisuuksia itsensä kehittämiselle ja niille on hyvä pitää silmät ja korvat auki. Esimerkiksi toiminta International Relations tiimin johtajana on kasvattanut minua todella paljon ja vahvistanut omaa polkuani.

 

Mitä oikein tarkoitan omalla polulla? Oma polku on omien vaistojen seuraamista ja vaikeiden päätöksien tekemistä, jotta pysyy sillä tiellä. Jokaisella on oma polku elämässä, mutta moni seuraa toisten polkuja, katsoo heiltä suuntaa. Suuntaa on hyvä testailla kokeilla, mutta lopulta kannattaa kuunnella sisäistä ääntään. Kaikilta voi oppia ja kokemusta tuleekin kartuttaa, mutta oma ääni ja oma suunta on tie menestykseen. Omalla polulla et tingi itsesi hyvinvoinnista, et toimi mielyttääksesi muita, haastat itseäsi ja välillä se tarkoittaa metsän raivaamista ja sen oman polun luomista, jota muut eivät ole vielä kulkeneet. Se vaatii rohkeutta kääntää keula kohti omia unelmia ja rohkeutta tehdä tekoja niitä unelmia kohtaan. Omalla polulla sinä loistat ja saat isoja asioita aikaan, olet ainutlaatuinen ja sen sisäistäminen vain vahvistaa menestystä. Kulkiessa omaa polkua jotkin ihmiset vain jäävät pois elämästäsi ja uusia tulee tilalle, jotka ajattelevat usein samoin. Energia vetää puoleensa niin ihmisiä, tilanteita kuin asioita. Omalla polulla energia on kirkasta sekä harmoonista ja se vetää menestystä puoleensa.

 

Oma polku yhdistettynä toisten kanssa toimimiseen on todella vahva yhdistelmä ja oman polun kulkeminen ei missään nimessä tarkoita yksin olemista ja tekemistä. Iso osa sitä on yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kanssa ja heiltä oppimista. Oppiminen on iso osa omaa polkua, nimittäin omalla polulla opitaan epäonnistumisista, toisista ihmisistä, sekä omasta sisäisestä äänestä ja suunnasta, joka korvassasi kuiskii. Omien polkujen kulkijoiden yhdistäessä voimansa tulee aikaan suurenmoisia asioita. Toiminta on intuitiivista ja tehokasta ihmisten ollessaan vahvoja yksilöitä.

 

Omien vahvuuksien kartoittaminen on iso osa oman polun kulkemista ja siihen Proakatemia tarjoaa puitteet, nimittäin täällä voidaan todenteolla kokeilla eri asioita, epäonnistua, kokeilla toista asiaa ja onnistua. Proakatemia tarjoaa alustan testaamiseen, mutta silti kaikki lähtee omasta päästä. Mielessään on hyvä käydä läpi missä olen hyvä ja oikeasti perehtyä omaan itseensä.

 

Lauri Salovaara nimeää kirjassaan keinon kartoittaa omia vahvuuksia paperilapuilla. Ensin muistilapuille kirjoitetaan jokaiselle yksi asia missä on itse hyvä. Se voi liittyä työhön tai soveltaa omiin juttuihin tietoisuutta kartoittaessa. Tavoitteena on kirjoittaa vähintään kymmenen asiaa ja jos sellaista määrää ei meinaa irrota Salovaara kehoittaa: ”Ja jos et keksi viittä enempää, niin katso itseäsi tuokio peiliin. Katso oikein syvälle silmiin ja rakasta voimakkaammin sitä mitä näet. Kyllä keksit itsestäsi ainakin kymmenen hyvää ja kaunista!” (Salovaara, 2018). Rakastavaa reflektointia, sillä kehittyy omalla polulla. Tämän jälkeen seuraa analyyttinen osuus, jossa kartoitetaan uniikeinta osaamista ja paperit ryhmitellään kolmeen osioon, jotka ovat kyllä (tämän minä osaan), ehkä (minä olen tässä aika hyvä) ja ei (tämä ei nyt osunut ihan maaliin). Pyrkimys on saada jokaiseen kategoriaan lappuja, jonka jälkeen seuraa läpikäynti. Salovaara rohkaisee heittämään ”ei” nipun suoraan roskikseen, sillä ne asiat ovat jo osa sinua ja ne eivät kaipaa sen enempää huomiota. Seuraavaksi silmäillään ja sisäistetään ”ehkä” osiota, jonka jälkeen nekin heitetään roskiin. Tämä siksi, koska nämä voivat edustaa tulevia vahvuuksiasi ja ei ole tällä hetkellä kriittisessä asemassa. Viimeisenä olevat ”kyllä” laput edustavat niitä asioita, joissa olet todella hyvä, timanttien arvoinen. Ota hetki ja mieti, kuinka hyvä olet näissä asioissa ja pidä ne asiat osana tekemistäsi jatkossakin. Nämä ominaisuudet tekevät sinusta todella uniikin. (Salovaara, 2018)

 

Itsetietoisuus ja sen tuoma tietämys omista vahvuuksista on avainasemassa oman polun kulkemisessa. Oman suunnan löytäminen helpoittuu, kun tiedät missä olet hyvä ja mistä nautit. Tiedostaessa osaamisesi on hyvin paljon mahdollista, että tiedostat myös asiat, joissa et ole hyvä ja missä tarvitset apua. Proakatemia tarjoaa myös ainutlaatuisen ympäristön itsensä tutkiskeluun, koska osana opintoja on 520 tuntia dialogia, jossa reflektointi on isossa osassa.

 

Ylipäätään Proakatemia on loistava paikka itsensä kehittämiseen ja olen iloinen, että olen osa tätä yhteisöä. Tästä on hyvä jatkaa tiimiyrittäjyyttä ja kannustaa ystäviä omille poluilleen.

 

Lähteet:

Salovaara, L. 2018. Miljonääriksi 500 päivässä. Tallinna: Tallinna Raamatutrukikoda.

Tampereella asuva tiimiyrittäjyyden opiskelija.

Kommentoi