Tampere
27 May, Monday
15° C

Proakatemian esseepankki

Posti lakkoileeKirjoittanut: Jesse Pihkanen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnisti laaja-alaisen lakon Postissa 11.11.2019. Lakko kosketti aluksi noin yhdeksää tuhatta työntekijää, mutta muiden liittojen tukiessa lakkoa, on lakkoilevien työntekijöiden määrä huomattavasti suurempi. Olen yleensä lakkojen kohdalla työnantajan puolella, mutta nyt tilanne on toinen. Syy tähän on yksinkertainen, Postin sooloilu erilaisten visionäärien johdolla viimeisten vuosien aikana on ollut järjetöntä pelleilyä. Postin toimiva, mutta vanhanaikainen, systeemi on muutettu kankeaksi. Posti on estänyt ylityöt sekä lisähenkilöstön palkkauksen, joten iso osa töistä jää tekemättä ajallaan, kun työmäärä kasvaa, mutta työntekijöiden työtunnit eivät.

Postin lukuja tarkastelemalla voi tehdä mielenkiintoisen huomion. Postin liikevaihto on kasvanut tasaisesti 2016-2018 välillä, mutta samalla tilikauden tulos on laskenut tasaisesti. Tämä on mielestäni hieman outoa, sillä samaan aikaan välillä 2016-2018 Posti on vähentänyt työntekijöitään noin 5000 hengellä. Omavaraisuusaste on pysynyt kutakuinkin ennallaan. Vähemmän maksettavia palkkoja ja liikevaihdon nousun ei pitäisi laskea tilikauden tulosta. Jokin Postin toiminnassa ei siis täsmää. Kyseessä ei kuitenkaan ole pienet heitot, vaan tulos on heikentynyt kymmeniä miljoonia muutamassa vuodessa. Minne rahat sitten katoavat?

Mediassa on paljon puhuttu Postin johtohenkilöstön palkoista ja eduista. Tämä lieneekin yksi helposti tunnistettava kohde rahanmenolle. Yksinään nämä edut ja palkat eivät kuitenkaan voi selittää kymmeniä miljoonia. Samaan aikaan Postin johto haluaa vaihtaa työntekijöidensä TES:sin pienempään, joka saattaa karsia osan työntekijöiden palkoista jopa 25%. Posti on valtion instanssi, joten on jännä nähdä, kuinka kauan lakko saa jatkua, sillä Postin lakkoilu rampauttaa koko yhteiskuntaa. Mielestäni kuitenkin oikea ratkaisu olisi uusia johtoryhmä sekä hallitus. Postin johdossa kuuluisi olla henkilöitä, jotka ymmärtävät Postin toiminnasta, mutta osaavat myös realistisesti reagoida tulevaisuuden haasteisiin. Pienentämällä henkilöstöä ja heidän palkkojaan, ei ole oikea ratkaisu. Tätä menoa Postia ei enää pian ole, vaan tilalle tulevat muut yksityiset logistiikka-alan yritykset.

https://teampreneur.blogspot.com/2019/11/postin-lakko.htmlValmis

Kommentoi