Tampere
26 May, Sunday
17° C

Proakatemian esseepankki

Pokasaha ja mies siitä pörssiyhtiön omistajaksi!Kirjoittanut: Atso Jaakkola - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Metsäkoneyhtiö Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämäkerta
Antti Heikkinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Pokasaha ja mies siitä pörssiyhtiön omistajaksi!

 

Kuka on Einari Vidgrén? Mitä hän teki? Kuinka hänestä tuli pörssiyrityksen omistaja? Miten se teki sen?

 

Einarin tarina on perinteinen ryysystä rikkauksiin. Hän syntyi vuona 1943 Vierämeen. Tällöin maailma ei syleillyt hirmu lämpimästi ihmisiä.

Einari ollessa koulu ikäinen hänellä oli hinku täyttämään oman osan perheen elannosta. Hän lähti nuorena poikana isänsä matkaan metsä savotoille. Silloin metsiä raivattiin käsisahalla ja hevosilla. Koneet olivat vasta tulossa metsään 1960 luvulla.

 

Kone ne aina kiinnosti.

Einarilla oli jo pienenä poikana kova into koneisiin. Hänen isänsä oli erittäin vankka hevosmies.  Jotta Einari sai traktorin. Hänen piti suostutella isänsä antamaan talo pantiksi traktoriin. Pitkien suostuttelujen jälkeen hän suostui. Isä ukko totesi ensimmäisessä työurakassa, jossa traktori hajosi, että liekkö lähtee nyt talo alta. Mutta Einari näytti ja näytti niin kovasti, että oli maksanut ensimmäisenä vuonna lainan pois. Ja näin lähti rakentumaan menestynyt tarina. Einari ei ollut tyytyväinen traktorin ja metsätraktorin metsä ominaisuuksiin.  Joten hän päätti rakentaa itse metsäkoneen. Hänen metsäkoneensa erosi muista valmistajasta sillä, että he käyttivät pyöräkoneen tekniikkaa. Se toteutuikin todella kestäväksi metsässä.  Näin saapui ensimmäinen Ponsee maailmalle vuona 1970.

 

Ponsse nimi tulee?

Rumasta sekarotuisesta koirasta joka ajoi jänistä ahkeraan. Eli kova työkone siihen mihin oli tarkoitettukin. Siitä tuli nimi ponsse.

 

Mitkä oli Einarin menestys tekijät?

Ensimmäinen kone oli tehty eri tekniikalla. Muissa metsäkoneissa oli käytetty traktorin tekniikka. Einari käytti pyöräkoneen tekniikkaa. Joka kesti ja toimi paremmin.

Einari osasi hyödyntää kilpailijoitten onnistuneet ratkaisut, jolloin kehityksessä pääsi pitkälle.

Hän oli myös savolaisittain puhuva kaveri ja tunnettu keulahahmo yrityksessä. Joskus kun neuvottelijat puhuivat Caterpillarin kanssa yrityksestä tuolloin jenkkejen isot pomot halusivat juuri nähdä sen Einarin. Kuka oli tehnyt ponssen. Einari oli erittäin terävä kaveri vaikkei savolaisen murteen takaa sitä aina ymmärtänytkään.

 

Einari ei vaikeuksistaan muille hiiskunut. Einari oli tunnettu siitä, että lähipiiri ei tiennyt milloin Ponssella meni hyvin ja milloin huonosti.

Myös Einari viihtyi töissä ja ei sen takia tyypillisesti paljon kotona viihtynyt. Sitä hän harmitteli lapsilleen mutta kompensoi lapsen lapsien kohdalla.

 

Vieräme

Käytiin Vierämeässä katsomassa Ponssen tiloja. On käsittämätöntä miten tuollainen Iisalmen yläpuolella oleva kunta voi olla hengissä. Siinä kaverin kanssa todettiin, että Vierämettä on yksi asia pitänyt pystyssä nimittäin ponsse.

Lähde: Metsäkoneyhtiö Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämäkerta, 2020, WSOY, Antti Heikkinen

 

Kommentoi