Tampere
28 May, Tuesday
21° C

Proakatemian esseepankki

Pigster gameKirjoittanut: Rasmus Kautto - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Pigster on mobiilipeli, jossa possu pyrkii läpäisemään erilaisia tasoja uniikeilla hyppymekaniikoilla. Pelissä on tarkoitus edetä mahdollisimman nopeasti, aina vain yhä vaikeammaksi muuttuvia tasoja (1–8 lvl) aina kahdeksanteen tasoon asti. Peli sijoittuu kategoriaan tasohyppelypelit, jonka tyyppisiä pelejä on nähty jo pitkään. Tämän vuoksi onkin haastavaa erottautua muista tasohyppelypeleistä. Pigsterin grafiikka tyyli eli ulkonäkö on pixelart tyyli, jossa pelin hahmot, erilaiset esteet ja tasorakenteet ovat pikselöityjä ja retrohenkisiä. Tämä on yksi tekijöistä, jotka tekevät kyseisestä pelistä uniikin. Pigsterin muita erottautumis- tekijöitä on sen kolme erilaista hyppyä, joita possu hahmolla voi tehdä esteiden ylittämiseksi. Niistä uniikein on vauhtia hidastava sateenvarjo hyppy, jota pelaaja voi käyttää painamalla näytön vasenta puolta 2 kertaa peräkkäin.

Kohderyhmäksi on asetettu peruskoulu ja lukio ikäiset lapset ja nuoret, jotka pelaavat päivittäin. Kanavat tämän kohderyhmän tavoittamiseen ovat pääasiassa TikTok ja Instagram. TikTok ja Instagramin Reels osio ovat tärkeitä työkaluja lasten ja nuorten tavoittamiseksi.

Näihin kanaviin julkaistaan niin sanottuja lyhyitä videoita eli shorts videoita. Lyhyet videot ovat pituudeltaan maksimissaan 30 sekuntia ja ovat nopeatempoisia ja leikattu 2-5 sekuntiin klippeihin. Sisältö on usein humoristista, viihdyttävää tai informatiivista. Kyseisissä kanavissa katselijan huomio täytyy ansaita heti videon alussa, sillä katsoja voi nopeasti siirtyä seuraavaan videoon, jos video on pitkäveteinen. Musiikilla on suuri merkitys näissä kanavissa, nopeatempoiset ja suositut biisit ovatkin yksi tärkeimpiä elementtejä menestyvillä julkaisuilla. (Folcan 2023)

 

TikTok vinkit tekoälyltä 

Hyödynsin tätä paljon puhuttua tekoäly-chat palvelua nimeltä ChatGPT ja kyselin tältä TikTok:iin ja mobiilipelin kehittämiseen liittyviä kysymyksiä. Kysyin tekoälyltä, miten saisin TikTok videoistani suositumpia? Vastaukseksi sain seitsemän asian listan, jotka tulisi löytyä videoista, jotta ne menestyvät TikTokissa.

 1. Tunnista kohderyhmäsi, analysoi ketkä ovat kohderyhmääsi ja mistä he ovat kiinnostuneita. Tee sisältöä, joka puhuttelee heitä.
 1. Käytä trendaavia soundeja, TikTokissa videoihin lisätään soundeja eli biisejä, joista suosituimmat voivat tuoda sinulle enemmän näyttökertoja.
 1. Tee videoista uniikkeja, käytä luovia editointi tekniikoita, jotta erotut joukosta.
 1. Pidä videot alle 15 sekuntia pitkinä. TikTok on nopeatempoinen alusta ja videoiden tulee kiinnittää katsojan huomio heti.
 1. Ole vuorovaikutuksessa, vastaa kommentteihin, tykkää ja jaa muiden käyttäjien videoita.
 1. Käytä relevantteja hashtägejä, jotka sopivat videosi sisältöön.
 1. Säännöllisyys on se juttu, TikTokissa pitää olla pitkäjänteinen. (ChatGPT 2023.)

 

Osan näistä seikoista tiesin jo entuudestaan lukemani ja kuulemani perusteella, mutta esimerkiksi vuorovaikutuksessa oleminen muihin käyttäjiin oli jäänyt vähäiseksi. Tästä eteenpäin aion vastata kommentteihin, sillä tiedän sen vaikuttavan videoideni menestymiseen positiivisesti.

Tein vähän aikaa sitten Pigstergame Tiktok-käyttäjälläni julkaisun, jossa hyödynsin Dream On – Aerosmith soundia, jolla on luotu TikTokissa yli 40 000 videota eli toisin sanoen se on trendaava soundi. Tuloksena oli positiivinen yllätys, sillä kyseinen video sai 6 kertaa enemmän näyttökertoja kuin aiemmat 9 julkaisua. Uskon että aiempia vinkkejä hyödyntämällä voi todella saavuttaa menestyviä julkaisuja. (TikTok 2023.)

 

Mobiilipelin suunnittelu vinkit 

Kysyin ChatGPT tekoälyltä myös vinkkejä itse pelinkehitykseen. Kysyin chatissä, mitkä ominaisuudet tekevät mobiilipelistä hyvän? Sain vastaukseksi 9 asian listan, kuinka tehdä huippu mobiilipeli.

 1. Intuitiivinen ja viihdyttävä gameplay: Gameplay:n tulisi olla helposti ymmärrettävää ja pitää pelaajat viihdytettyinä.
 1. Korkealaatuiset grafiikat ja äänet: Pelissä tulisi olla silmiinpistävät grafiikat ja immersiiviset äänitehosteet.
 1. Pehmeä suorituskyky: Pelin tulisi toimia sujuvasti erilaisilla laitteilla ilman viiveitä tai kaatumisia.
 1. Säännölliset päivitykset: Säännölliset päivitykset uudella sisällöllä ja toiminnoilla pitävät pelin raikkaana ja viihdyttävänä.
 1. Moninpeli mahdollisuus: Moninpeli mahdollisuus voi suuresti parantaa pelaajien viihtyisyyttä ja tehdä pelistä sosiaalisemman.
 1. Pelin etenemisen seuranta: Etenemistä seuraava järjestelmä, kuten tasot, pisteet ja saavutukset, lisää pelinpelattavuutta ja motivaatiota.
 1. Monetisointivaihtoehdot: Pelissä tulisi tarjota pelaajille useita eri tapoja käyttää rahaa, kuten sovelluksen sisäiset ostot, mainokset tai premium-tilauksia.
 1. Asiakastuki: Pelissä tulisi olla luotettava ja nopeasti reagoiva asiakastukijärjestelmä.
 1. Alustariippumattomuus: Pelin tulisi olla yhteensopiva useiden alustojen, kuten Android ja iOS, kanssa laajentaakseen yhteisöä. (ChatGPT 2023)

 

Tarkastellessani tuota listaa Pigster pelin näkökulmasta, huomaan 4/9 kohtaa, jotka toteutuvat Pigsterissä. 

 •  Pigsterin gameplay on helposti ymmärrettävää ja ainakin Roima tiimin mielestä myös viihdyttävää.  
 • Pelin grafiikat ovat laadukkaat ja hyvännäköiset sekä musiikit ovat hyvät, nämä ovat mielestäni parhaiten onnistunut osia koko pelissä.  
 • Pigster toimii sujuvasti eri laitteilla, sitä on testattu iPhoneilla, Android puhelimilla sekä tableteilla.  
 • Peli on yhteensopiva alustasta riippumatta, se löytyy App Storesta ja Googleplaysta ilmaiseksi.  

 

Loput viisi ominaisuutta listasta, jotka vielä puuttuvat Pigsteristä voivat olla syy siihen miksi pelin latauskerrat ovat jääneet toistaiseksi alhaiseksi. Itse koen että seuraavassa päivityksessä tulisi lisätä Pigsteriin ainakin pelin etenemisen seurantajärjestelmä, kuten etenemispalkki, joka kertoo kuinka lähellä maalia olet. Lisäksi monetisointiin liittyvä päivitys olisi hyvä tehdä, jossa tulisi pelinsisäisiä ostoja. Näitä voisi olla esimerkiksi hahmolle hankittavat erilaiset asusteet eli skinit, joita voisi hankkia oikealla rahalla tai pelissä pitkälle edistymällä. Tämän lisäksi tulee Pigsteriin lisätä vielä säännöllisesti uusia tasoja, musiikkeineen ja mahdollisesti uusia skinejä. Mitä tulee markkinointiin, niin TikTok ja Instrgram-reels videoiden lisäksi tulisi käydä kouluilla esittelemässä peliä ja keräämässä palautetta pelattavuudesta. Tämä olisi myös tehokas keino saada lisää latauksia pelille. 

 

 

Lähteet: 

 

ChatGPT 20.1.2023 “Which features makes an great mobilegame?” https://chat.openai.com/  

ChatGPT 29.1.2023 “How to make my TikTok videos more popular? https://chat.openai.com/  

Artikkeli. Luettu 20.1.2023. Folcan https://folcan.fi/kuinka-tehda-hyva-tiktok-video-keraa-vinkkimme-ja-onnistu/  

Kommentoi