Tampere
24 May, Friday
20° C

Proakatemian esseepankki

Palkkatyöt ja Proakatemia



Kirjoittanut: Ilona Pankko - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto

Palkkatyöt, se suuri kirosana vai onko? Ajattelin, että nyt on korkea aika ottaa palkkatöiden ja Proakatemian yhdistäminen puheeksi, kun itse vihdosta viimein uskaltauduin palkkatyöt jättämään taakseni. Tämä aihe on ainakin meidän tiimissä Hurmoksessa puhututtanut todella paljon viimeisen vuoden aikana ja minulta löytyy kuin löytyykin nyt monia mielipiteitä asiaan liittyen. Kelataan vähän ajassa taaksepäin syksyyn, kun opinnot alkoivat.

Ensimmäinen syksy ja niin sanotut normiopinnot

 

Lopetin palkkatyöni kesään varmuuden vuoksi, enhän minä tiennyt mitä opinnoilta odottaa ja kuinka paljon aikaa on ylimääräistä. Meitä uhattiin hirveästi, ettei ole aikaa. Tein itse työtä, joka keskittyy arkipäiviin, eli viikonlopuille ei vuoroja ollut.

Saimme orientoivien viikkojen jälkeen lukujärjestykset käteen ja kappas, vapaapäiviähän oli noin 3 tai 4 viikkoa kohden. Enhän minä, joka tehnyt edellisten opintojen ohella aiemmin täyspäiväisenä töitä tai lukion ohella osa-aikaisena kolmea vuoroa viikossa ole tottunut tällaiseen. Koko viikko koostui koulusta tai töistä, ja se oli normi. Esimieheni edellisestä työpaikasta otti yhteyttä ja kysyi, että pystyisinkö millään tehdä osa-aikaisena töitä vielä myynnin parissa ja ajattelin, että tämähän käy enemmän kuin hyvin. Pystyin myös joululoman ajan tekemään töitä niin paljon kuin halusin. Toki tämä tuotti isommat kuin isommat ongelmat ystävämme Kelan kanssa, mutta se vaatii ihan kokonaisen esseen, jos sitä lähtisin avaamaan.

Ensimmäinen kevät ja Hurmos

 

Tästähän lähti kaiken pahan alku ja juuri. Ei vaan, ehkä enemmän oman ajan ja Hurmoksen ajan pohtiminen. Minä jatkoin osuuskunnan perustamisen jälkeen palkkatöitä saman verran kuin syksyllä eli 2 tai 3 vuoroa viikkoon. En toki yrityksestämme ollut ainoa, joka näin teki. Kuitenkin minun ongelmakseni koitui nuo pelkät arkivuorot.

Tämä on asia mistä sain todella paljon sanomista ja kyseenalaistusta. Minähän rakastin palkkatöitäni ja se oli se toinen yhteisö minulle. En pystynyt luopumaan tästä. Me olemme monta kertaa Hurmoksessa käyneet kiivaita keskusteluita asiasta yleisellä tasolla. Palkkatyöt vievät yrityksen kasvun ajatusta alaspäin, mutta toisaalta mahdollistavat meille ehkä vähän tasokkaamman elämän, ei tarvitse joka penniä tarkistella. Kuitenkin alkuun yrityksen perustaminen tuttuun tapaan on kulu kuin tuotto.

Lupauduin keväällä myyntipäiville Hurmoksen projektitiimin vetäjäksi, tietty isona apuna meidän ihana myyntitiimimme. Olin kuitenkin uuden äärellä ja Hurmoshan halusi voittaa myyntipäivät. Tiimistä yksikään ei tiennyt mihin ollaan lähdetty tavoitteidemme kanssa, lisänä vielä vaikea avunsaanti, koska tottakai kaikki haluavat voittaa nämä kisat. Tähän väliin kuitenkin haluan osoittaa ison kiitoksen kummitiimillemme Roimalle, jotka preppasivat meitä ja avustivat omien kokemuksiensa kautta, niin paljon kuin pystyivät tiiminä, jolla voitto oli myös tähtäimessä. Noh, tässä pointtina oli, että aika alkoikin aamusta iltaan täyttymään myyntipäivien innostuksesta ja halusta onnistua. Tässä kohtaa ensimmäistä kertaa opintojen alun jälkeen tokaisin, että minä mieluummin suunnittelen myyntipäivä, kuin menen palkkatöihini. Vähensin vuoron viikkoon tekemiseen.

Keväällä minulla alkoi valkenemaan palkkatöiden haitta yritykselle. Aikataulujen sopiminen isommalle porukalle, joilla kaikilla omat työt oli vaikeaa. Lisäksi se vie yhteishenkeä, kun Hurmoksen laskuja aletaan maksamaan palkkatöiden laskuttamisen kautta. Meillä oli ajatus nousevasta yritystoiminnasta, jota söi kaikkien omat työt. Vastapainona monien oli pakko tehdä palkkatöitä, sillä vuokrien, ruuan ja perustarpeiden hinta on vain nousussa. Se vähentää omaa stressiä, kun tietää olevansa taloudellisesti vakaassa asemassa.

Tässä kohtaa voitaisiin ottaa ihan lukuja siihen, kuinka peruseläminen, joka sisältää elintarvikkeet voivat vaikuttaa opiskelijoiden haluun olla palkkatöissä. Ylen artikkelissa, johon tulen viittaamaan verrataan vuoden takaisiin hintoihin ja uutinen on kirjoitettu 2022 marraskuussa. Elintarvikkeiden hinta on noussut 15,7 prosenttia lokakuussa 2022. Eniten ovat kallistuneet jauhojen, kahvin ja voin hinta. Ainoat elintarvikkeet, joiden hinta on ollut laskussa, ovat päärynät. Emmehän me elä päärynöillä. Jauhojen hinta nousi peräti 46 prosenttia. Tällaista nousua emme onneksi enään näin kovalla tahdilla nähneet, mutta nousua silti (Pantzar, Viita, 2022.)

Minun lempiaiheeni palkkatöideni kautta on sähkö. Iitä en jaksa sen enempää puhua, mutta maailmantilanne ja haasteet sähkönsaamisessa ovat olleet sen verta isot, että vaikutusta normielämään on silläkin. Aloitin myynnin 2022 keväällä ja opin myymään sähkö 7 c/kWh. Noh ei kulunut kuin 4 kuukautta ja myin sähköä hintaan 15 c/kWh. Talvella emme myyneetkään enää kiinteähintaisia sopimuksia, koska ne olivat yksinkertaisesti jo aivan liian korkealla. Pörssin keskihinta olikin Joulukuussa vuonna 2022 27,06 c/kWh ja alv. oli tässä kohtaa 10%. Tästä kaksi vuotta taaksepäin se oli 4,87 c/kWh alv. 24 prosenttia (Sähkökilpailutus.fi n.d.)

Noh, se sähköstä sun muista vertailuista. Halusin vain tuoda esille vähän todistusta siihen, minkä vuoksi meistä jokaista ehkä vähän jännitti jäädä tukien ja lainan varaan. Tässä hyvä muistaa myös taloudet, joissa asuu kaksi henkilöä, toinen opiskelija ja toinen työssäkäyvä, sehän on niin, että työssäkäyvä pystyy helposti elättämään opiskelijan, eikös se niin kuulu mennä.

Isona haasteena on siis, että miten alkaa heti pyörittämään yritystä, josta voi alkaa nostamaan palkkaa. Tämähän olisi hieno tilanne, mutta jos joku siihen vastauksen löytää, voi toki jakaa. Ottaen huomioon, että Hurmoksessa oli tällä hetkellä 21 henkilöä plus tietty pakolliset kulut ja kustannukset.

Meillä Hurmoksessa onneksi yksi projekti tuotti tekijöilleen mahdollisuuden yrittäjyyteen keväästä asti, ja tämähän on tilanne, johon meistä jokaisen olisi pitänyt tähdätä. Pitäisi kuitenkin kokoajan muistaa, että haluaako tehdä projektia, joka tuottaa heti, vai testata projekteja, jotka ovat intohimosi, mutta vievät enemmän aikaa voiton tuottamiseen.

Toinen syksy ja isommat pakolliset kulut

 

Esimieheni kesän 2023 jälkeen kysyi, että olenko vielä halukas jatkamaan syksyllä. Vastasin hänelle, että tottakai olen. Hurmoksen syksy alkoi isolla työllä, jotta Hurmos pärjäisi taloudellisesti, mutta myös sillä, että pääsemme ”minä” ajattelusta ”me” ajatteluun. Aloimme miettimään todenteolla keinoja, jolla voisimme kaikki yhdessä kustantaa pakolliset kulut. Ideoitahan tuli, ja moniin tartuimme. Kävimme sienestämässä ja löysimme kanttarellimeren, olimme avustamassa sisään heitossa Roimaa Ratinan Shopping Festivaleilla, paistoimme linssejä, olemme olleet promoamassa erinäköisiä tuotteita, tulemme tekemään inventaarioita kaupoille ja promoamme vähän lisää. Kivaa yhdessä tekemistä, mutta tottahan toki kaikilla on mielessä omat projektit, ja niiden avulla rahansaanti. Ei tässä kolmea vuotta jaksa mainostaa muita yrityksiä tai käydä sienimetsällä.

Minun oveni palkkatöiden jättämiseen avautui ihan hetki sitten, kun meidän tiimistämme muutama päätti ostaa Proakatemian alumnien osakeyhtiön Onestopin, joka perustuu renkaidenvaihtoon eli sesonkityöhön. Tässä näin itselleni ison potentiaalin tehdä oman yrityksen kautta rahaa. Näimpä 3 viikkoa sitten ilmoitin esimiehelleni, että nyt on minun aikani lopettaa tämä ja siirtyä eteenpäin. Älkääkä naurako siellä, renkaidenvaihto on yllättävän hauskaa, vaikka jalat onkin vuoratut mustelmista ja jouduin alkaa opettelemaan kehonhuoltoa.

Tulevaisuus

Olen tällä hetkellä niin paljon mukana Onestopilla kuin vain kerkeän ja haluan tukea niin paljon kuin mahdollista omia tiimiläisiäni päätöksessä ostaa tämä yritystoiminta. Tietysti ymmärrän sen, että ei tämä opeta minulle kuin renkaidenvaihtoa, mutta taito sekin. Kuitenkin minulle aukesi mahdollisuus ja paine miettiä, että miten minä pystyn tienaamaan ja toteuttamaan itseäni projektien kautta. Tähän minulla on muutamakin huikea idea, mutta niitä avaan jatkossa vasta, ennen kuin tässä piirtelen kultakimpaleita silmiini.

Pohdinta

Valmentajani Elina, eikä varmaan Hurmoskaan olisi uskonut, että minä, joka niin rakastin palkkatöitäni, olen nyt siinä pisteessä, että ne ovat historiassa, ainakin toistaiseksi. Olen ylpeä päätöksestäni ja huomasin, että muiden eli tässä kohtaa etenkin tiimin avulla meillä jokaisella olisi mahdollisuus hypätä kohti tuntematonta, siitä tutusta ja turvallisesta pois. Minä, jos joku tiedän, että uusi tuntuu turvattomalta ja vaikealta, mutta voin kuvitella tästä seuraavan vain ja ainoastaan hyvää. Nyt aionkin kahta kauheammin keskittyä projekteihin ja niiden kannattavuuteen, ja ensikesänä pyrin, että ainakin suurimman osan ellei kaikki tienisteistäni tulen tekemään oman yrityksen ja projektien kautta, senhän vuoksi me täällä olemme.

 

Pantzar, M ja Viita, K. 2022. Ruoan hinnat kohosivat uuteen ennätykseen. Artikkeli. Luettu 25.10.2023 https://yle.fi/a/74-20004084

Sähkönkilpailutus.fi n.d. Luettu 26.10.2023. https://www.sahkon-kilpailutus.fi/porssisahkon-hinta/

Kommentoi