Tampere
19 May, Sunday
9° C

Proakatemian esseepankki

Paha vuokralainen 1.3.2018 – 29.2.2020Kirjoittanut: Miikka Launiainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hiihtoloma on nyt vietetty ja 12.12.2019 alkanut kahden ja puolen kuukauden vuokralaisen häätö on vihdoinkin suoritettu ja uusi vuokralainen asuu huoneistossa. Tämä prosessi on vienyt minulta mittavasti energiaa ja halusin kirjoittaa esseen siitä, että mitä koin asian tiimoilta.

 

Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

 

Kaikki lähti siitä, kun asiallisen oloinen tyttö soitti vuokrailmoitukseni perään, että hän haluaisi vuokrata huoneistoni. Kelasta saisin suoraan vuokran kokonaisuudessaan tilille. Urheiluvaatteilla varusteltu -96 syntynyt tyttö saapui Kiinteistömaailma Ratinaan, jossa kirjoitettiin vuokrasopimus. Vuokrasopimuksen liitteeksi vaadin Kelasta paperin, jossa vuokralainen oli sopinut Kelan kanssa, että vuokra tulee suoraan minun tililleni. Olin innoissani, kunnes ensimmäinen vuokra ei tullutkaan minun tililleni suoraan. Uutena asiana minulle valkeni, että tämänlainen sopimus vuokran maksusta voidaan mitätöidä myöhemmin Kelassa vuokralaisen sitä pyytäessä.

Uhkailin vuokralaistani muutamaan otteeseen välittömällä haltuunotolla muutaman ihmisen toimesta, jonka jälkeen vuokrat alkoivat ilmestyä tililleni sovittuun aikaan.

 

Huoneiston haltuunotto yhtiön toimesta vai häätö?

 

Huoneistossani on asunut muitakin, en tiedä tarkalleen kuinka paljon ihmisiä siellä on oleskellut. Minulle on tullut koko vuokrasuhteen ajan viestejä, kuinka epämääräisesti huoneistossa ja sen edustalla käyttäydytään. Huoneiston pihalta on löytynyt huumeneuloja, irtaimistovarastoihin on murtauduttu ja muuta vastaavaa. Sain sähköpostin, että koirat ulvovat pitkin yötä joka yö, joten yhtiö ottaa huoneiston haltuun tai minä häädän vuokralaisen. Aloin toimimaan heti ja laitoin vuokralaiselle häätöilmoituksen kohtuullisella muuttoajalla. Kirjoittelin aika paljon hänen kanssaan kaikenlaista ja sain hänet lopulta häädettyä ilman käräjäoikeuden päätöstä.

 

Asunto jäi heidän jäljiltään karemaan kuntoon. Tupakka haisi ja joka paikka oli täynnä erilaisia tahroja. Aseen osa, huumeita, huumeneuloja, sätkiä, veriläiskä kaapissa, multaa vaatekomeroissa, sekä saunassa foliota, niittejä, ruuveja. Eipä siinä auttanut kuin lähteä siivoilemaan asuntoa ennen asuntoesittelyä. Siivouksen lisäksi aikaisemmin olen käynyt monet kerrat vuokralaisen kanssa sovittuun aikaan asunnolla, mutta asunnolla on ollut koira vastassa ja ovea ei ole avattu. Eräänä kalusteiden kantopäivänä minun Canadian Goose pipo yritettiin varastaa, mutta kävin hakemassa sen takaisin vuokralaisen tuttujen pakettiautosta.  Mielenkiintoisia ihmisiä, laitan esseen perään linkin huoneiston kunnosta kalusteiden kantopäivää edeltävästä päivästä.

 

Asuntoesittely

 

Asuntoesittelyssä asunto oli edelleen erittäin likainen, vaikka olin käyttänyt useita päiviä siivoillessani asuntoa. Sain kuitenkin hyvän vuokralaisen, joka opiskelee ja hänen vanhempansa takaavat vuokran sekä vuokravakuuden. Eivät meinanneet aluksi ottaa asuntoa, mutta lupasin siistiä asunnon kuntoon ennen vuokrasuhteen aloittamista ja kirjasin jokaisen heidän haluamansa muutoksen ylös, niin kuin kiinteistönvälittäjän töitä tehdessänikin tein.

 

Asunnon kunnostus

 

Remonttifirman lasku oli 1000€, koska kaikki pinnat piti uusia ja paikkoja korjailla vuokralaisen jäljiltä. Otsonointi olisi ollut toinen vaihtoehto peittää tupakan hajut, mutta seinäpinnat olivat mielestäni järkevämpi uusia, niin sillä sai tahrat samalla hiottua ja maalattua.

Tilasin myös loppusiivouspalvelun Helpdorin kautta, joka piti olla perjantaina. Siivuosaika siirrettiin seuraavalle päivälle lauantaille, jonka jälkeen siivousfirmasta soitettiin puolituntia ennen siivousaikaa, että ovat niin väsyneitä, että pitäisi siirtää seuraavalle päivälle. En suostunut enää tähän ja siivosin itse loppuun siskoni, parin kaverin ja äitini kanssa. Tästä koen valtavaa kiitollisuutta, että ympärilläni on auttavia ihmisiä. Ennakkoon maksettua 119€ loppusiivousrahaa en ole vielä saanut takaisin, lupasivat tämän viikon aikana hoitaa asian. Helpdorista löytyy netistä paljon keskusteluja, en lähde niihin sen tarkemmin pureutumaan.

1000€ remonttirahaa lähdin perimään Kelan vuokravakuudesta itselleni, käsittelyyn menee 2-3kk. Jännityksellä odottelenkin, että miten Kelan systeemit toimivat tämänlaisessa tilanteessa.

Minulle tuli Kelasta kirje, jossa he haluavat minulta viimeisen vuokra kuukauden vuokran takaisin, vaikka minä olen toimittanut heille videoita ja kuvia huoneistosta minkälainen se on ollut ko. kuukautena ja sopimuksemme ei ollut silloin päättynyt. Kelasta vastattiinkin selvityksen tehtyäni, että homma kunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokralainen yritti saada viimeisen kuukauden vuokran itsellensä.

 

Mitä opin?

 

Asuntoa vuokratessa on ensisijaisen tärkeä tarkistaa huolellisesti, että kenelle asunnon vuokraa. Facebook on kätevä paikka tarkastella yhteisiä kavereita, tilapäivityksiä ja epäilyksien hetkellä on mahdollista ottaa johonkin perheenjäseneenkin yhteyttä. Kelan paperit voivat muuttua vuokran maksun suhteen, vuokralaisella on oltava luottotiedot kunnossa ja häätö voidaan suorittaa omaa auktoriteettiä hyödyntämällä. Siivousyritystä ei kannata tilata nopeasti ensimmäisen Google mainoksen perusteella.

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi