Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Päästä irti kiireestäKirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kiireestä puhuminen lisää kiireen ja paniikin tuntua. Se vie myös aikaa varsinaiselta tekemiseltä (Yle Uutiset 2018).

Niin. Kiireen ihannoiminen, täydet aikataulut ja pyöreät päivät – onko se niin hieno juttu? Joskus erehdymme ihannoimaan kiirettä ja kiireisiä ihmisiä sekä sorrumme itse kiireeseen.

Luin Yle Uutisten Elisa Kallunkin kirjoitusta kiireestä ja toden totta, se puhutteli minua. Suurin kolahdus oli jo edellä mainittu kiireestä puhuminen, kuinka pelkät sanat ja lauseet lisäävät kiirettä ja paniikkia. Ajatella, yksi pieni sana voi sekoittaa päämme ja päivämme, kiire.

Luin kirjoituksen neljä päivää sitten ja päätin testata tuota minulle suurinta kolahdusta – neuvoa poistamaan kiire omasta sanavarastosta. En ole tehnyt mitään kummallista, mutta olen korvannut sanaa kiire lausahduksilla tai ajatuksilla ”paljon tekemistä” tai ”useampi asia täytyy tehdä”. Muun muassa näitä olen käyttänyt niin ystävien kuin tiimijäsentenkin kanssa muutaman päivän ja vau! Sitä on vaikea selittää, mutta jo muutaman päivän eläminen ilman sanaa kiire, on keventänyt mieltä. Voiko se olla näin yksinkertaista? En tiedä, mutta kannattaa kokeilla.

Psykologiaa lukeneena ymmärrän, kuinka helposti mieleemme voi vaikuttaa ja kuinka voimme tehdä tietoisia valintoja, jotka parantavat jopa elämänlaatuamme. Tämä on ehkä yksi niistä. Olen erittäin kiinnostunut jatkamaan kokeiluani, etenkin hyvien tulosten jälkeen. Mitä jos pystyisin unohtamaan koko sanan? Kiirettä ei enään olisi minulle edes olemassa.

Tekemistä on liikaa, jos ei ehdi nukkua tai nauttia elämästä (Yle Uutiset 2018). Unta, lepoa, ruokaa, haaveilua ja nauttimista. Niitä kannattaa vaalia, ennemmin kuin kiirettä. Kun me ja meidän mielemme voi hyvin pystymme tekemään asioita tehokkaasti, aikaa jää muulle ja kiire jää unholaan. Jos nauttiminen meinaa unohtua, niin unohda mielummin kiire. Keksi uusi sana. Keksi uusi lause. Kokeile – se kannattaa.

 

LÄHTEET

Kallunki E. 2018. Lakkaa puhumasta kiireestäsi ja ole läsnä – kiirettä voi itse vähentää ja se kannattaa. Yle Uutiset.

Kommentoi