Tampere
23 May, Thursday
25° C

Proakatemian esseepankki

Ota muutama askel taakse, jotta pääset eteenpäinKirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Munkki, joka myi ferrarinsa
Robin Sharma
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Aina tietyn väliajoin on kiva pysähtyä lukemaan henkisen kasvun kirjoja. Tai rehellisesti niitähän minä olenkin aina pelkästään lukenut. Johtuu varmaan siitä, miten ne ovat niin erilaisia kuin kaikki muut. Väkisinkin pistää ihmisen pohtimaan omaa itseään ja sitä onko nyt menossa oikeaan suuntaan vai ei. Tuntuu, että tässä kiireisessä elämänvaiheessa pysähtyy harvoin oikeasti miettimään ja sisäistämään, mikä nyt on tärkeää ja mikä ei. Onneksi tällä koronahässäkällä on jotakin hyviä puolia, sillä ihmiset joutuvat nyt pakostakin pohtimaan niitä pitkään mielessä olleita asioita. Jopa he ketä yleensä hukuttavat itsensä ylitöihin, jottei tarvitsisi kohdata näitä ahdistavia kysymyksiä. Kuten minä. Vauraudu siis vähän pidempään esseeseen, sillä nyt ne ajatukset tulevat kaikki kerralla.

Munkki, joka myi ferrarinsa, on ehdottomasti paras viime aikoina lukemistani kirjoista.  Ensinnäkin kirja on helppolukuinen ja mukaansa tempaava, koska se on tarina muodossa. Tarinamuodon lisäksi kirjassa oli lukuisia konkreettisia vinkkejä selkeässä ja helposti ymmärrettävässä muodossa. On olemassa myös eräs elokuva nimeltä ”Eat, Pray and Love”, joka muistuttaa hyvin paljon tätä kirjan tarinaa. Jos olet siis kiinnostunut itsesi parantamisesta ja etsit siihen sopivaa kirjaa, niin suosittelen tätä lämpimin mielin.

 

Kirjan tarina

Kirjan tarina kertoo Julian nimisestä huippu asianajajasta. Ulkopuolisen silmin hän on saavuttanut kaiken mitä ihminen voi haluta: huikea menestys työssä, kiireinen seurapiiri elämä, satumainen varakkuus, oma ferrari, hulppea talo ja totta kai oma yksityissaari. Mitä muuta voikaan toivoa? Hänen intohimonsa oli laissa, jonka takia työskentelikin jatkuvasti kellon ympäri saavuttaakseen lakimaailman huipun. Kuitenkin rahan ahneus alkoi viedä intohimolta voiton. Kasvavat paineet sekä työhulluus ajoivat hänet sydänkohtauksen partaalle ja siitä koitui hänen elämänsä käännekohta. Hänellä oli jäljellä enää tasan kaksi vaihtoehtoa: jättää työnsä tai kuolla työlleen, hän valitsi elämän. Hän myi kaiken omaisuutensa ja lähti Intiaan vain reppu selässään. 

Todellinen tarina alkaa siitä, kun Julian palaa vuosien jälkeen takaisin entisen kollegansa luo, nuortuneena ja täynnä elinvoimaa. Tarinan eteneminenkin kirjassa tapahtui Julianin sekä hänen entisen työkaverinsa Johnin välillä käydyn keskustelun avulla, jossa Julian jakoi hänelle kaikki saamansa opit munkkien viisauksista sekä menetelmistä, miten niitä voi toteuttaa elämässään.

 

Omia ajatuksia

Kirja laittoi miettimään omaa elämänlaatua ja tulevaisuutta. Kaikille on annettu samat raaka-aineet, niiden käyttö on vain tekijästä kiinni. Kaikki menneisyys ja tuleva on ja on ollut persoonasta sekä asenteesta kiinni. Miten tahdot elämäsi elää?

Harvoin ihminen osaa arvostaa sitä mitä jo on, harvoin myös minäkään. Itse haluaisin ideaalissa minässäni pyrkiä siihen, että näen kaikissa ihmisissä ja asioissa pelkkää hyvää ja kauneutta sekä osaan tasapainottaa työn&vapaa-ajan. Tällä hetkellä en kuitenkaan koe asian olevan niin. Onko se harvinaista, enpä usko.

Olen huomannut miten lukiosta valmistumisen jälkeen en olekaan tehnyt muuta kun työtä.                                                                   Töitä, töitä ja töitä. Ja kyllä, en myöskään osaa kieltäytyä siitä. Whatsappiin tulee viesti pomolta, että haluanko kenties tulla töihin tulevana viikonloppuna. Kurkkaan kalenteria ja siellähän näyttää olevan vapaa viikonloppu. Mitä normaalisti tulisi tehdä? No totta kai kieltäytyä, sillä onhan se tärkeää viettää myös sitä vapaa-aikaa. Mutta on olemassa myös minunlaisia ihmisiä, jotka yliajattelevat asioita, ” Okei Sahar, mieti onko rentoutuminen 300 € arvoista? Toki voit jäädä, mutta eikö olisi kivempi, että saisit laitettua ne ASP-tiliisi tai vaikkapa lomakassaan?”. Kyllä, näin käy joka kerta. Toki olen saavuttanut hienoja asioita elämässäni sekä päässyt upeisiin tavoitteisiin, mutta koen, että olen myös menettänyt yhtä paljon, ehkäpä jopa enemmän. Perheelle, ystäville, harrastuksille ja asioille ylipäätänsä, jotka tekevät minut onnelliseksi ei ole jäänyt paljoakaan aikaa. Tästä syystä usein mietinkin, onko se raha sen arvoista. Voi olla, että 5 vuoden sisällä, kun minulla on se oma asunto sekä unelma-auto, jota varten olen säästänyt ja jonka eteen olen tehnyt niin paljon, ei ehkä olekaan sen arvoista. Enpä osaa sanoa. Kysymys kuuluukin, onko valmis ottamaan sen riskin, että tulevaisuudessa voi alkaa kaduttaa ettei tehnytkään niitä itselleen tärkeitä asioita  jotka olivat juuri silloin mahdollisia, muttei ehkä enään myöhemmin.

Tarinassa oli myös monta kohtaa, jotka peilautuvat suoraan arkeemme Proakatemialla. Vietämmehän siellä kuitenkin huomattavasti suuren osan ajastamme, joten siitä kannattaa ottaa mahdollisimman paljon irti. Akatemian arki on useimmiten hyvin kiireistä, joten on todella syytä pohtia tekojamme. Aivan kuten tarinan lakimiehellä. Hän vain suoritti ja suoritti, kunnes tuli mittari täyteen ja seinä vastaan. Pikkuhiljaa vuosien saatossa hänen elämän ilonsa lakkasi ja elämä tuntui tyhjältä. Terveys meni ja samalla rakastamat ihmiset. Mitä jäi jäljelle? Suuri saldo pankkitilillä, mutta se ei tuonut onnea, koska elämästä ei muuten voinut nauttia. Näin voi helposti käydä myös ihan meille jokaiselle.

 

Kirjan opit

Puutarha – Hallitse mielesi

”Ajatustesi laatu määrä elämäsi laadun.”

Puutarha symboloi mieltä. Siellä kasvaa ne asiat, joille me annamme tilaa. Mitä enemmän puutarhasta pitää huolta, istuttaa kauniita kukkia, kastelee niitä, sitä kauniimpi se on. Sama mielen kanssa. Jokainen negatiivinen ajatus on kauniilta kukiltasi elinvoimaa varastava rikkaruoho. Ellet hallitse mieltäsi, se hallitsee sinua ja puutarhasi kukat lakastuvat vähä vähältä. Huonoista valinnoista aiheutuneita vastoinkäymisiä ja sattumanvaraisia takaiskuja toki kuuluu jokaisen elämään. Olennaista on kuitenkin ymmärtää, että niihin voi itse tietoisesti suhtautua juuri, niin kuin haluaa. Kun yksi ovi takana sulkeutuu, edessäpäin jossain toinen aukeaa.

Majakka – Elämän tarkoitus

”Pysyvä onni syntyy tavoitteiden eteen tehdystä sinnikkäästä työstä ja tasaisesta etenemisestä kohti elämälle asetettua tarkoitusta.”

Elämän tarkoitus on tarkoituksentäyteinen elämä. Eli meistä ihmisolennoista jokaisen elämän tarkoitus on uniikki. Sinun ja minun elämälläni ei siis ole sama tarkoitus. Tarkoituksena onkin siis selvittää mitä ovat ne omat unelmat sekä tavoitteet, joita kohti haluaa mennä. Kirjassa on viisi menetelmää, joita seuraamalla pystyy helpottamaan tavoitteiden saavuttamista: 1. Luo selkeä mielikuva tavoitteestasi ja kirjoita se paperille 2. Luo itsellesi myönteistä painetta 3. Laadi aikataulu 4. Toista vaikeantuntuisia asioita 21 päivää, jotta siitä tulee tapa 5. Nauti siitä mitä teet, äläkä jumitu vastoinkäymisiin ja pikkuasioihin.

Sumopainija – Harjoita Kaizenia

”Ajatuksista syntyy tekoja. Teoista syntyy tapoja. Tavoista syntyy luonne. Luonteesta syntyy kohtalo.”

Kaizen on japania ja tarkoittaa päivittäistä jatkuvaa kehittymistä. Jopa pienetkin positiiviset muutokset merkitsevät. Kirjassa koottiin munkkien kymmenen rituaalia, jotka olisi hyvä tehdä joka päivä. Kyllä, kymmenen uutta tapaa voi kuulostaa paljolta, joten voit aloittaa yhdestä. Toista sitä 21 päivää putkeen, kunnes siitä tulee tapa ja tämän jälkeen valitse seuraava ja toista prosessi.

 1. Hiljaisuus: Ole 10-15 minuuttia hiljaisessa paikassa ja tutki sisimpääsi. Olisi hyvä, jos kyseinen paikka olisi kaunis.
 2. Fyysinen: Harjoita kehoasi päivittäin. Vähintään 5 tuntia viikossa. Hengitä syvään 1-2 minuuttia päivässä niin, että pallea nousee (tämä aktivoi parasympaattista hermostoa, mikä vähentää stressiä).
 3. Elävä ravinto: Syö tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.
 4. Laaja tietämys: Lue 30 minuuttia päivässä. Lue hyvät kirjat useampaan kertaan.
 5. Itsetutkiskelu: Päivän päätteeksi käy päiväsi läpi joko mielessä tai kirjoita se alas. Tämän jälkeen ajattele, mitä olisit voinut tehdä paremmin.
 6. Aikainen herääminen: Herää aikaisin ja aloita päiväsi myönteisillä ajatuksilla. Naura tai tee muuta mieluisaa. Päivän ensimmäiset ajatukset luovat pohjan päivälle.
 7. Musiikki: Kuuntele musiikkia.
 8. Sanat: Luo itsellesi mantra ja toista sitä päivittäin. Esimerkiksi ”Olen enemmän kuin miltä näytän; sisälläni lepää koko maailman voima ja lujuus”.
 9. Johdonmukaisuus: Pidä tekosi yhteneväisinä näiden hyveiden kanssa: toimeliaisuus, myötätunto, nöyryys, kärsivällisyys, rehellisyys ja rohkeus.
 10. Yksinkertaisuus: Vähennä tarpeitasi. Ahneus syö onnea.

Sekuntikello – Arvosta aikaasi

”Siinä vaiheessa, kun ihmiset ymmärtävät, mitä todella tahtovat ja miten sen voi saada on useimmiten jo liian myöhäistä.”

Nuorilta puuttuu tietoa ja vanhoilta kykyä, niin se vain on. Aika on armoton, jokaisella meistä on 24 tuntia vuorokaudessa käytettävissämme, teimmepä sillä mitä hyvänsä. Elettyä aikaa ei saa takaisin, joten jokainen päivä tulisikin elää niin kuin se olisi viimeinen, silloin tulee varmasti keskittyneeksi vain oikeasti merkityksellisiin asioihin. Ajankäytön suurin viisaus on laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.

 

Loppu pohdintaa

Mietin eilen illalla musiikkia kuunnellessani, että mitenköhän vanhat ihmiset, jotka tietävät että nuoruus on jo takanapäin ja uudet sukupolvet jatkavat tämän maan päällä elämäänsä heidän jälkeenkin, mitähän he ajattelevat? Ovatko he tyytyväisiä omaan elämäänsä? Jos he voisivat valita elämässään jotain toisin, mitä he tekisivät? Surettaakohan heitä että elämä on loppusuoralla ja tämä elämä tällä hetkellä on se ainoa mitä koskaan on? Tajusin eilen, miten ainutlaatuista on tämä aika mitä kutsutaan nuoruudeksi. Se teki minut iloiseksi. Tämä aika on sitä aikaa mitä ei koskaan saa takaisin. Elämme päivä kerrallaan, mutta ennen kuin huomaammekaan, on kulunut vuosi. Sitten kymmenen vuotta. Elämä ei tule koskaan olemaan samanlaista mitä se on nyt. Tahdon itse elää ainakin niin, ettei minun tarvitsisi katua mitään. En halua ajatella vanhoina päivinäni, että voi kunpa olisin tajunnut aiemmin tai tehnyt jotain toisin. Haluan olla tyytyväinen jokaiseen ratkaisuun, vaikka se välillä olisikin vaikeaa.

Olemme nuoria, nautitaan siitä.

 

Lähteet:

Sharma, R. 2005. Munkki, joka myi ferrarinsa. Delfiini kirjat

https://harvempiensanojenmies.wordpress.com/2015/09/11/munkki-joka-myi-ferrarinsa/

Kommentit
 • Toni Lehtimäki

  Hyvä tarina ja pohdinta.
  Olet elämän peruskysymysten äärellä ja reflektoit mukavasti omaa elämää. Sait itsellesi arvokkaita työkaluja itsesi kehittämiseen ja samalla muutkin hyötyvät niistä. Hyvä niin. Tekstisi on mielenkiintoinen ja tulevaisuuteen suuntaava.

  Rohkaisen käyttämään viitteitä muissakin kuin akateemisissa teksteissä, koska se palvelee opparin kirjoittamista jatkossa.

  22.8.2020
Kommentoi