Tampere
17 May, Friday
24° C

Proakatemian esseepankki

Osakeyhtiön alkutaipaleet



Kirjoittanut: Julius Hirvonen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

  

Johdanto

 

Olen pienestä pitäen haaveillut olevani yrittäjä. Proakatemia on sen vuoksi ollut minulle varsin hyvä tapa oppia olemaan yrittäjä ja harjoittamaan yrittäjyyttä käytännön tasolla. Edellisessä esseessäni vertailin toiminimen ja kevytyrittäjän välisiä yritysmuotoja ja eroavaisuuksia. Nyt lähden tutustumaan osakeyhtiön toimintaan ja sen perustamiseen, verotuksen ja osinkojen näkökulmasta.

Tämä essee painottuu yksityisen osakeyhtiön perustamiseen.

 

Miksi perustaa osakeyhtiö?

Osakeyhtiöllä on joitakin etuja muihin yhtiömuotoihin verrattuna. Ehkäpä suurin näistä eduista on eroavaisuus yrityksen velkojen vastuista. Jos yritystoiminta joudutaan lopettamaan, ovat toiminimiyrittäjä ja henkilöyritysten yhtiömiehet henkilökohtaisesti vastuussa kaikista yrityksen veloista ja velvoitteista. Tätä riskiä ei osakeyhtiöllä ole, vaan konkurssitilanteessa osakkeidenomistajat menettävät ainoastaan sijoituksensa. (bisnes.fi 2023).

Osakeyhtiön perustamiseen liittyy monia hyviä syitä. Etuja on useita, koska osakeyhtiö on paras yritysmuoto, jos haet nopeaa kasvua ja pitkäaikaista liiketoimintaa. Jos mielessä on kasvattaa isompaa brändiä, niin osakeyhtiö on toimivin yritysmuoto. Kaikki isoimmat yritykset ovatkin julkisia osakeyhtiöitä.

Esimerkiksi start up -henkisten yritysten on melko turha edes miettiä muita yhtiömuotoja, koska osakeyhtiö mahdollistaa sijoittajien mukaan tulemisen paljon helpommin kuin muut yritysmuodot. (Yrityksenperustaminen.net 2023).

Osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto. Kaupparekisteriin merkittyjä osakeyhtiöitä on Suomessa noin 275 000. Tämä kuvaa sitä, miksi osakeyhtiöitä on niin paljon. Se johtuu siitä, että se on suosituin yritysmuoto Suomessa.

 

 

Ennen osakeyhtiön perustamista

 

Osakeyhtiön perustamista ennen pitää avata pankkitili yritykselle, jotta osakepääoma voidaan siirtää sinne. Tietenkin liikeidea ja toimiala olisi hyvä suunnitella tarkoin ennen yrityksen perustamista. Starttiraha on myös haettava ennen yritystoiminnan alkamista, jos siihen on tarvetta tai oikeutta.

 

Yrityksen nimi pitää olla selvillä ennen yrityksen perustamista. Nimen pitää erottua muista, ja olisi hyvä, ettei yrityksen nimeä sekoiteta johonkin toiseen toimijaan. Markkinoinnin näkökulmasta osuva nimi jää asiakkaiden mieleen. Nimellä on myös suuri, vaikuttava tekijä yrityksen tulevaan brändiin. Aputoiminimiä olisi tarvittaessa hyvä myös hakea yritykselle, jottei joku muu ota käytettäviä tuotenimiä käyttöönsä. Aputoiminimi maksaa sähköisesti 60 euroa. Rinnakkaisnimeä tarvitset vain, jos haluat jollain muulla kuin suomen kielellä rekisteröityä.

 

Perustamisen alkutaipaleet

 

Osakeyhtiön perustaminen maksaa nykyään 240 tai 380 euroa. Sähköisesti YTJ kautta perustaminen maksaisi 240 euroa. Yrittäjän pitää myös muistaa ilmoittaa tulevasta toimialasta kaupparekisteriin ja verohallintoon.

 

Yrityksen on tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen tekemisestä. Kun PRH on hyväksynyt perustamissopimuksen, yritys rekisteröidään kaupparekisteriin, jolloin osakeyhtiö virallisesti syntyy. (Bisnes.fi 2023)

 

 

Osakeyhtiön perustamispaketissa löytyvät asiakirjat ovat seuraavanlaiset:

  • Perustamissopimus
    • Ilmoita perustamissopimukseen osakkeiden lukumäärä ja niiden jakautuminen, hallituksen puheenjohtaja, yhtiön hallituksen jäsenet, yhtiön tilikausi.
  • yhtiöjärjestys
    • Huomioi tähän yrityksesi kotipaikka ja toiminimi.
  • Y1-perustamisilmoituslomake + liitelomake 1
    • Aputoiminimi, rinnakkaisnimi.
  • henkilötietolomake.

Perustamissopimuksessa ei tehdä osakassopimusta, koska se on vapaaehtoinen. Se olisi silti suositeltavaa tehdä, varsinkin jos omistajia on useampia kuin yksi. Osakassopimus on vapaamuotoinen yrityksestä riippuva ja siihen kehitetään yrityksen yhteiset pelisäännöt.

 

Jos perustat osakeyhtiösi yksin (tai kaksin), sinun pitää valita yksi hallituksen varajäsen – monessa yhden miehen tai naisen firmassa yrittäjän puoliso tai kaveri toimii oy:n hallituksen nimellisenä varajäsenenä. Varajäsen valitaan aina, jos hallituksessa on varsinaisia jäseniä vähemmän kuin kolme. Puheenjohtaja on pakko valita, jos varsinaisia jäseniä on enemmän kuin yksi. Toimitusjohtajan valitseminen puolestaan on vapaaehtoista. (Yrityksenperustaminen.net 2023).

 

Osakeyhtiössä on oltava tilintarkastaja, mikäli liikevaihto on yli 200 000 euroa ja taseen loppusumma on yli 100 000 euroa tai palveluksessa on enemmän kuin kolme henkilöä.

 

Osakeyhtiön verotus

 

 

Yksi ensimmäisistä verotukseen liittyvistä asioista osakeyhtiön perustamisessa on ennakkoperintärekisteriin ilmoittaminen. Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautumalla osoitat yrityksesi hoitavan itse ennakkoveron maksamisesta.

Mikäli et ole ennakkoperintärekisterissä ja laskutat asiakkailta palveluistasi, ennakonpidätyksen tekeminen jää asiakkaasi kontolle. Tästä taas aiheutuu täysin turhaa paperisotaa. (Yrityksenperustaminen.net 2023)

Lähes jokainen osakeyhtiö on rekisteröitynyt ALV- rekisteriin. Arvonlisäverovelvollinen ilmoittautuminen on pakollista, mikäli liikevaihto on vuodessa enemmän kuin 15 000 euroa. Arvonlisäverovelvollinen osakeyhtiö saa toki ALV- vähennyksiä eri hankinnoista. Yleensä arvonlisäveroa maksetaan kuukausittain valtiolle.

Jos tilikauden liikevaihto on alle 30 000 euroa, voi yritys hakea arvonlisäveron alarajahuojennusta. Kyseessä on pientä liikevaihtoa tekeville yrittäjille ja yrityksille suunnattu verohelpotus. (Yrityksenperustaminen.net 2023)

Osakeyhtiön yhteisövero tarkoittaa yrityksen tuloksesta maksettava vero, mikä on tällä hetkellä 20 prosenttia (2023). Esimerkiksi jos yrityksen liikevaihto on 200 000 euroa ja kulujen määrä on 100 000 euroa, niin yrityksen tulos on 100 000 euroa. Tuosta 100 000 eurosta maksetaan yhteisöveroa 20 prosenttia eli yhteisöveron jälkeen 100 000 eurosta jää käteen 80 000 euroa.

 

Osakeyhtiön yleiset kulut

 

Osakeyhtiön liiketoimintaan kuuluu monenlaisia kuluja, kuten esimerkiksi henkilöstökulut, liiketilan vuokra, työmatkakulut, markkinointikulut ja erilaiset koulutuskulut. Peruskuluja ovat myös rahoituskustannukset sekä poistot.

 

Yrityksellä on useasti kiinteitä kustannuksia tai muuttuvia kuluja

Kiinteät kustannukset:

Yrityksen kiinteät kustannukset säilyvät muuttumattomina, vaikka yrityksen myynti ja tuotantomäärät vaihtelevat. Muuttuvat kulut sen sijaan reagoivat myynnin kasvuun ja laskuun. Perinteisiä kiinteitä kuluja ovat esimerkiksi toimitilakustannukset, yrityksen vakuutukset sekä hallinnolliset kulut. Kiinteät kulut vaihtelevat yrityksessä toimialoittain, kiinteiden kulujen osuus on suurin palveluita tuottavissa yrityksissä, tuotantoyrityksissä sen sijaan valtaosa kuluista on muuttuvia kuluja. (businesscredit 2020).

 

Muuttuvat kulut: 

Muuttuvat kulut kasvavat ja pienenevät siinä määrin, miten yrityksen myynti. Muuttuviin kuluihin kuuluu esimerkiksi markkinointikulut, raaka-aineet tai palkat.

 

Vähennyskelpoiset kulut

 

Osakeyhtiön pyörittämiseen liittyy paljon erilaisia kuluja, mutta onneksi suurin osa yrityksen hankinnoista saa arvonlisävero vähennyksiä, kunhan yritys on rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi.

 

Arvonlisäverollisen toiminnan harjoittajana saat vähentää arvonlisäveron, joka sisältyy toiselta arvonlisäverovelvolliselta ostamasi tavaran tai palvelun hintaan. Voit tehdä vähennyksen vain, jos olet hankkinut tuotteen tai palvelun arvonlisäverollista liiketoimintaa varten. (Vero.fi)

 

Vähennyskelpoisiin hankintoihin pitää huomioida osakeyhtiön toimialasta ja tietenkin siitä, mistä kulu on aiheutunut. Tässä lista seuraavanlaisista kuluista, mitkä ovat poikkeuksetta vähennyskelpoisia:

 

  • Edustuskulut
  • Ajoneuvokulut
  • Koulutukset tai kurssit
  • Matkakulut
  • Myyntisaamiset
  • Markkinointimenot
  • Henkilökunnan lahjat
  • Toimistotarvikkeet
  • Perustamismeno
  • Kulttuuri ja harrastukset

 

 

Osakeyhtiön osingot

 

Osakeyhtiön omistajat voivat halutessaan nostaa osinkoa, mikäli yritys on tehnyt tilikauden aikana voittoa. Osinko on siis osuus osakeyhtiön tuloksesta. Omistajien kannattaa puntaroida palkan ja osingon välillä. Verotuksellisista syistä omistajien kannattaakin pelata fiksusti osinkojen ja palkan nostamisessa.

 

Alhaalla esimerkki osinkojen nostamisesta yksityisestä osakeyhtiöstä.

Yrityksen nettovarallisuus on 100 000 euroa ja osakkeita on 2kpl. Yhden osakkeen matemaattinen arvo on 50 000 euroa. Jos jaettavan osingon määrä on enintään 8 prosenttia osakkeen matemaattisesta arvosta, 25 prosenttia jaetusta osingosta on veronalaista pääomatuloa, ja 75 prosenttia ”verotonta tuloa” (josta on jo maksettu osakeyhtiön yhteisövero). Yli 8 prosentin menevästä osuudesta 75 prosenttia verotetaan ansiotulona ja loput ovat verovapaata osuutta.  Mikäli osakeyhtiön omistajayrittäjä omistaa yksin firmansa kaikki osakkeet, omistajalle mahdollisesti maksettavan huojennetun osingon enimmäismäärä saadaan suoraan kaavalla 0,08 x nettovarallisuus. (Yrityksenperustaminen.net)

 

Osakeyhtiön hyvät ja huonot puolet

 

Osakeyhtiössä on paljon hyviä puolia, jos vertaa vaikkapa muihin yritysmuotoihin. Esimerkiksi jos kaikki menevät päin mäntyä, niin konkurssin vastuu jää yritykselle, eikä henkilökohtaisesti itselleen. Verotuksen suunnittelussa osakeyhtiö on ehdottomasti paras tapa tehdä liiketoimintaa. Omistajana voit itse laskea, miten paljon kannattaa nostaa palkkaa ja kuinka paljon kannattaa nostaa osinkoja. Osakeyhtiö on samalla uskottavin yritysmuoto. Se on myös paras yritysmuoto tehdä kansainvälistä liiketoimintaa.

 

Vaikka osakeyhtiö on suosituin yritysmuoto Suomessa, siihen liittyy monia riskejä ja maailman tilanne muuttuu koko ajan. Yksin ei välttämättä ole suositeltava perustaa osakeyhtiötä, ja jos liiketoimintasi on pienimuotoista, niin toiminimen perustaminen saattaisi olla fiksumpi ratkaisu.

Osakeyhtiössä on hieman enemmän byrokratiaa toiminimeen verrattuna. Kirjanpito tulee tehdä kahdenkertaisena, tilinpäätös on aina pakollinen ja myös kokouspöytäkirjojen täyttely vaatii oman pienen aikansa vuosittain. Kirjanpitäjän palkkaaminen avuksi heti yritystoiminnan alussa on usein kannattavaa. (Yrityksenperustaminen.net 2023)

 

 

Pohdintaa

 

Osakeyhtiön perustamisessa on hyvä huomioida monia eri asioita, jos vertaa vaikka toiminimen perustamisessa. Jo ensimmäisenä vuotena olisi hyvä suunnitella yritykselle brändi, markkinointistrategia, myyntistrategia ja ennen kaikkea suunnitella tarkasti sen liiketoimintamalli.

 

Osakeyhtiön perustamiseen menee paljon aikaa ja se on myös työlästä. Proakatemiassa opiskeltuani, suosittelen osakeyhtiön perustamista tiimitoimintaan. Reilun kahden opiskeluvuoden aikana olen todella oppinut tekemään liiketoimintaa ison tiimin kanssa. Kenties kolmen tai viiden hengen porukassa osakeyhtiön perustaminen sujuu mukavammin, ja esimerkiksi kolmelle omistajalle varmasti riittäisi tekemistä osakeyhtiön pyörittämisessä. Riippuen tietenkin, mihin toimialaa haluaa lähteä mukaan.

 

 

Lähteet:

 

 

Yrityksenperustaminen.net. 2023. Osakeyhtiön perustaminen. Luettu 27.4.2023

https://yrityksen-perustaminen.net/osakeyhtion-perustaminen/

Bisnes.fi. 2023. Osakeyhtiön perustaminen. Luettu 27.4.2023

https://bisnes.fi/osakeyhtion-perustaminen/

Yrityksenperustaminen.net. 2023. Osakeyhtiön verotus. Luettu 28.4.2023

https://yrityksen-perustaminen.net/yrityksen-verotus/

Vero.fi. Arvonlisäveron vähennys ostoista. Luettu 28.4.2023

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/arvonlisaveron-vahennys-ostoista/

Businesscredit. 2020. Yrityksen kulut. Luettu 28.4.2023

https://www.businesscredit.fi/blog/yrityksen-kulut

Kommentoi