Tampere
02 May, Thursday
15° C

Proakatemian esseepankki

Opettele perustelemaan tai pala helvetissä



Kirjoittanut: Tommi Hämäläinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Demokratian varjo piilottaa alleen sen vuotavan heikkouden, mahdollisuuden olla jotain mieltä ilman harkittua perustelua. Meillä on valtavasti erilaisia mielipiteitä, jotkut ovat vahvempia jotkut heikompia, mutta kovin vähän hyvin argumentoituja perusteluja. Harva asia ajaa yhtä varmasti ja nopeasti konfliktiin, kuin perustelemattomat mielipiteet. Perustelujen ja argumentoinnin kauneus piilee siinä, että totuus vetää vetoketjun lailla mielipiteet lähemmäs toisiaan, joskus jopa yhteen. Mielipidettä vastaan on helppo esittää tuhat ja yksi mielipidettä, mutta laadukasta perustelua vastaan kelpaa ainoastaan toinen laadukas perustelu, ja tästä hyvät ystävät syntyy rakentava keskustelu. Mielipiteet irrallisina ovat demokratiassa tasa-arvoisia, ja niin kuuluu ollakin, mutta perusteltu mielipide on aina perusteetonta arvokkaampi.

En tietenkään väitä, että kaikki perustelut olisivat laadukkaita ja totta. Eihän se tietenkään ole näin. Osa perusteluista on täyttä pa**aa, lähinnä peräkkäin lueteltuja mielipiteitä. Hyvä perustelu on objektiivinen ja se osoittaa aidosti sekä läpinäkyvästi ne tekijät joihin mielipide nojautuu. Hyvä perustelu ei ole tunnelatautunut, vaan se pyrkii osoittamaan mikä on nykyisen tiedon valossa kaikkein todennäköisimmin totta. Äärimmäisen tärkeää hyvässä perustelussa on osoittaa vilpittömästi se, kenen tai keiden edun mukaista on toimia perustellun mielipiteen mukaisesti.

On hyvä ymmärtää Aristoteleen sanoin tiedon tarkkuuden riippuvan käsiteltävän asian luonteesta. Joidenkin asioiden kohdalla ei ole olemassa yhtä totuutta. Mieltymykset tai makuasiat ovat tällaisia moniulotteisia totuuksia, joihin on tarjolla useita yhtä tosia vastauksia. Tämä seikka ei kuitenkaan tarkoita etteikö niistä voisi synnyttää riitaa. Ajatellaan, vaikka jalkapallojoukkueen kannattajia, jotka käyvät toisiaan vastaan kivin ja kepein vain, koska jakavat erilaisen mieltymyksen. Sanonta ettei makuasioista voi riidellä, ei vaikuta kovin paikkaansa pitävältä, kyllä voi ja kovin voikin. Perustelut ja laadukkaat argumentit kuuluvat myös osaksi mieltymyksiä ja makuasioita, jos perustelet makusi objektiivisesti voit oppia itsestäsi jotain uuttaa ja löytää itsesi jopa hedelmällisestä keskustelusta silmittömän riitelyn sijasta.

Mikäli haluat haastaa riitaa, heittele vain irrallisia mielipiteitä, mutta jos haluat rakentaa rauhaa opettele perustelemaan. Maailmassa soditaan ja riistetään, koska emme vaivaudu perustelemaan. Mielipiteet eivät koskaan tuo rauhaa maailmaan, ainoastaan tiedolla on voima siihen. Dante totesi aikanaan helvetin pimeimpien nurkkien olevan varattuja niille, jotka pysyvät puolueettomina moraalisten kiistojen aikana. Allekirjoitan tämän kuvainnollisen väitteen jatkamalla, että helvetin liekit pysyvät lämpösinä perustelemattomien mielipiteiden ruokkimana.

Alkuperäinen julkaisu: https://paanavauksia.blogi.net/blog/2/opettele-perustelemaan-tai-pala-helvetissa/

Kommentit
  • Salla Nieminen

    Inspiroivaa podintaa! Olen itsekin monesti pohtinut, miksi ihmeessä makuasioista ei voisi kiistellä. Nehän nimenomaan ovat niitä, joista voi kiistellä! Mielestäni kirjoitat selkeästi! Välillä jouduin lukemaan lauseen uudelleen, jotta pääsen kärryille siitä, mitä ajat takaa, mutta se ei joudu kirjoitustyylistäsi vaan aiheen filosofisesta luonteesta, jonka vuoksi minun piti pureskella asioita useempaan otteeseen. Se, että osaa perustella mielipiteensä, on tänä päivänä äärimmäisen tärkeää, vaikka välillä minusta tuntuukin kyllä siltä, että nykyään kuka tahansa saa tykätä mistä tahansa, asiaa sen kummemmin perustelematta.
    Osataanko meidän osuuskunnassa sinun mielestä perustella asiat kunnolla vai olisiko meidän tiimissäkin olennaista kiinnittää tähän asiaan joskus vähän enemmän huomiota?

    25.2.2019
Kommentoi