Tampere
27 May, Monday
25° C

Proakatemian esseepankki

Onnistu koirasi koulutuksessa – opas johtajalleKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

“Suurimmat ongelmat voidaan ratkaista ainoastaan parantamalla omaa ymmärrystä käyttäytymisestä” B.F.Skinner.

Koiranomistajat voivat varmasti samaistua tilanteeseen, jossa oma koira haukkuu tilanteessa ilman syytä ja yrität komentamalla saada karvaista kaveriasi hiljentymään ilman menestystä. Eikö se koira nyt tottele, koska se kokeilee rajojaan vai, koska se ei vain halua? Ehkä se kokee haukkumisen olevan tärkeämpää juuri sillä hetkellä, kuin sinun komennuksesi? En tiedä, mutta perkeleen ärsyttävä se on.

Oikeastihan ainoa syy, miksi koira jatkaa haukkumista on, että se tulkitsee omistajansa komentamisen myös vahtihaukkuna. Se ajattelee, että “hei, omistajakin huutaa, vahditaan yhdessä, nyt olen hyvä vahtikoira”. Eli toisin sanoen vika on sinussa, minussa ja kaikissa meissä omistajissa, jotka koitamme saada haluamaamme lopputulosta väärällä lähestymistavalla.

Kuulostaa kovin monelta johtajalta.

Onnistu koirasi koulutuksessa (2012, Tommy Wiren, Päivi Romppanen) on paras johtamisen opas, jota olen lukenut mielestäni koko akatemian aikana, heti Dale Carnegien How to win friends and influence people teoksen jälkeen. Tarkemmin ajateltuna nämä kirjat lähestyvätkin johtamista hyvin samalla tavalla, vaikka ensimmäinen onkin opas koiran koulutukseen.

Kirja ottaa luulot pois heti alussa ja kertoo lukijalle, että kaikki ongelmat koiran koulutuksessa johtuu vain ja ainoastaan omistajasta. Koira on älykäs ja tottelevainen eläin, jonka suurin tavoite on miellyttää omistajaansa. Poikkeuksetta kaikki häiriökäyttäytyminen johtuu koiran pahasta olosta tai kyvyttömyydestä ymmärtää huonosti viestittyjä ohjeita. Tilanne eskaloituu  pahemmaksi usein sillon kun omistaja yrittää agressiivisemmin saada koiraa tottelemaan vielä huonommilla keinoilla, vaikka koira ei edelleenkään ymmärrä mitä koitetaan saavuttaa, vaikka se kuinka haluaisi.

Yksi isoimmista ja mielestäni huvittavimmista yhtäläisyyksistä huonon johtamisen ja koiran kouluttamisen välillä on heti aluksi kirjassa löytyvä “tarunhohtoiset tarinat ja myytit” osio, jossa Wiren luettelee useiden tutkimuksien avulla, miksi koirien laumakäyttäytyminen perustuu arvostukseen, luottamukseen ja läheisyyteen, eikä auktoriteettiin tai valta-asemien osoittamiseen. Koirat, jotka elävät laumoissa hylkäävät mahtailijat ja riidan haastajat nopeasti, koska se osoittaa muille vain sen, ettei mahtailija ole varma omasta asemastaan. Samoin koirat ja ihmiset tulkitsevat johtajan, joka koittaa osoittaa asemansa mahtailemalla. Se ei vain koskaan toimi.

Sen sijaan kirja tarjoaa loputtomasti vinkkejä menestyksekkääseen koiran kasvattamiseen. joka perustuu aina kahteen asiaan. Luottamukseen ja molemminpuoliseen arvostukseen. Koira kuin myös työntekijä suoriutuu työstään huomattavasti paremmin, kuin johtaja on johdonmukainen ja palkitsee hyvin tehdyn työn aina.

Koiraa voi pyytää istumaan kun se haluaa ruokaa tai tervehtiä ihmistä, että se oppii ansaitsemaan palkintonsa. Tällöin koira ymmärtää, että omistaja hallitsee resursseja ja oppii kunnioittamaan sitä. Samoin johtaja oppii arvostamaan koiraa, joka tekee pyydetyn tehtävän saadakseen sovitun palkinnon.

Vastaavalla logiikalla hyvä johtaja palkitsee työntekijän, joka suoriutuu sovitusti työtehtävästään ja työntekijä oppii arvostamaan johtajaa, joka huomioi kiitettävän suoriutumisen johdonmukaisesti.

Kirjan viesti on siis sama, mikä lähes jokaisen hyvän johtamisen filosofian kirjan; hyvä johtaja ymmärtää, että syy huonoon menestykseen löytyy yleensä itsestä, eikä sen ulkopuolelta ja, että luottamus ja arvostus ovat pohja menestykselle työilmapiirissä.

Suosittelen kirjaa etenkin kaikille koiranomistajille!

Kommentoi