Tampere
25 Apr, Thursday
3° C

Proakatemian esseepankki

Onnellinen menestyminenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Luin Oskari Saaren kirjoittaman kirjan Aki Hintsasta ja voittamisen anatomiasta. Kirjaa oli monelta suunnalta suositeltu minulle, koska olen erittäin kiinnostunut valmentamisesta ja siitä, miten valmentaa muita ihmisiä menestymään. Kirjaa lukiessani ajattelin, että kertooko tämä kirja menestymisestä, Aki Hintsan elämästä vai kerrotaanko tässä taas jonkinlainen kasvutarina. Yllätyin kuitenkin positiivisesti siitä, miten opettavainen kirja oli. Siitä sai paljon palapelin paloja omaan elämään, jotta tekisi asiat omien arvojen kautta eikä ulkopuolisien ihmisien mielipiteiden kautta. Kirja kertoo siitä miten Aki Hintsa luotsaa esimerkiksi huippu-urheilijoita eteenpäin heidän urallaan. Aki on henkilö, joka on monen tien kautta päätynyt lahjakkaasta jääkiekkoilijasta aina F1-kuskien luottomieheksi lääkärinä ja ihmisenä.

Menestyminen

Tavoitteet, arvot, ahkeruus, työnteko jne. Kaikki ovat sanoja, jotka tulevat meille vastaan monesti varsinkin opiskellessamme. Mitä sinä haluat elämältäsi? Mitä haluat 70-vuotiaana, että sinulla on jäljellä elämästäsi? Haluatko, että sinulla on mahdollisimman paljon rahaa, hieno asunto, menestyksekäs ura ja paljon saavutuksia olohuoneen kirjahyllyssä? Kirjaa lukiessani aloin pohtimaan, mitä minä oikeasti haluan elämältäni. Ajattelin asiaa niin, että kysyisin 70-vuotiaalta itseltäni: ¨ mikä on hienoin asia, jonka saavutit elämäsi aikana? ¨ Kysyin saman kysymyksen myös tyttöystävältäni, koska tiedän hänen miettivän paljon tällaisia asioita. Meillä molemmilla esiin nousi sama sana: onnellisuus. Tämän jälkeen keskustelimme, mitä onnellisuus tarkoittaa. Kaikilla meillä on omat asiamme, joista onnellisuus voi koostua. Olen kuitenkin hyvin varma siitä, että raha, asunto ja palkinnot työuralta eivät tee meitä onnelliseksi.

Haluan menestyä, haluan olla arvostettu henkilö työssäni ja ennen kaikkea haluan auttaa ihmisiä. Kirjassa puhutaan paljon coresta, joka koostuu arvoistamme sekä identiteetistämme. Coren avulla löydät päämärän, jota kohti haluat urallasi kulkea. Sisäinen motivaatio kuljettaa meidät sinne, mitä oikeasti haluamme elämältä. Minulle on tärkeää, että voin auttaa ihmisiä menestymään ja voimaan paremmin. Minulle ei ole tärkeää saanko työstäni 2000€/kk vai saanko siitä 7000€/kk, kunhan saan sen tunteen itselleni, että olen auttanut ihmistä hänen elämässään, jotta hän voi olla onnellinen. Onnellisuus tarkoittaa minulle vapautta, rakastetuksi tulemista ja terveellisyyttä. Vapaus on laaja käsite, joka minulle tarkoittaa vapautta tehdä haluamaani työtä, vapautta lähteä maailmalle, vapautta valita asuinpaikka ja vapautta olla se kuka oikeasti olen. Rakastetuksi tuleminen tarkoittaa minulle, että minusta pidetään juuri sellaisena kuin olen. Terveellisyys tarkoittaa sitä, että olen voimissani tehdä haluamiani asioita.

Hintsan mallin ydin on se, että sinun täytyy tiedostaa tavoitteet, joita kohti haluat kulkea. Kun yrität saavuttaa tavoitteesi, sinun pitää pystyä antamaan aikaa niille asioille, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Älä siis täytä kalenteriasi niin täyteen, että sinulle ei jää aikaa muulle elämälle. Urasi voi olla tuottelias ja menestyksekäs, mutta se ei koskaan tarkoita onnellisuuden saavuttamista. Silloin myös menestyminen on luultavasti vain väliaikaista, koska kukaan meistä ei pysty työskentelemään pitkäjänteisesti ja tunnollisesti ilman sisäistä motivaatiota.

Lukiessani aloin pohtimaan sitä, mitä haluan oikeasti saavuttaa omalla urallani ja minkä takia? Minun pitää tietää omat arvoni, joiden kautta voin muodostaa tavoitteet ja osatavoitteet. Sitten kun tiedän tarkalleen oman urani tavoitteen, minun pitää pystyä kulkemaan sitä kohti unohtamatta niitä asioista, joiden takia olen oikeasti onnellinen. Näiden konstien avulla koen, että menestyminen on myös mahdollista.

Pohdinta

Kirja herätti paljon ajatuksia omasta urasta. Ennen kaikkea sain vahvan pohjan sille, että menestyksekäs ura ei tuo minulle onnellisuutta ja hyvinvointia. Onnellisuus ja hyvinvointi ovat perusedellytys menestymiselle, joka taas mahdollistaa onnistumisen tunteet elämässä. Minusta meidän jokaisen olisi hyvä miettiä arvot, jotka oikeasti ovat sinun henkilökohtaiset arvot eikä ulkopuolisten ihmisten suusta tulleita ajatuksia. Mieti, mikä sinulle on tärkeää elämässä ja muodosta omat arvosi sen kautta. Kun tiedät omat arvosi, tiedät silloin mitä lähdet tavoittelemaan ja pystyt asettamaan itsesi sille tielle sisäisen motivaation avulla. Unohtamatta perhettä, läheisiä, ystäviä, harrastuksia ja asioita, jotka tekevät sinut oikeasti onnelliseksi.

Kommentoi