Tampere
26 May, Sunday
23° C

Proakatemian esseepankki

Onko second hand pikamuoti vastuullista?Kirjoittanut: Jenna Korpi - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olimme tiimikaverini kanssa lähitapiolan järjestämässä sijoitus seminaarissa jossa kuulimme myös inspiroivan yrittäjyystarinan. Yrittäjyystarinansa jakoi Reloven perustaja Noora Hautakangas. Tarina herätti minussa ja tiimikaverissani paljon ajatuksia ja päätin pohtia aihetta syvemmin. Relove tarjoaa second hand muotia neljässä eri toimipisteessä Helsingissä sekä Tampereella. Relove myy second hand aarteita ja panostaa laadukkaisiin merkkivaatteisiin. “Missionamme on tehdä second hand -tuotteiden ostamisesta ja myymisestä vaivaton, kaunis ja ennen kaikkea kokonaisvaltainen elämys.” (relove.fi)

Mielestäni elämyksellisyyden yhdistäminen kirpputori konseptiin on nerokasta! Ihmiset menevät kirpputoreille etsimään aarteita ja viettämään aikaa, mikäli siitä kokemuksesta saa luotua vielä enemmän elämyksen, asiasvirta on taattu? Relove konseptiin kuuluu myös kirpputorin yhteydessä sijaitseva kahvila. Kokemukseni mukaan kahvilan valikoima oli huolellisesti suunniteltu ja heidän verkkosivujenkin mukaisesti valikoima koostui terveellisistä ja trendaavista herkuista. (relove.fi) Vierailin itse paikan päällä sillä pitihän tämä elämys kokea itse. Menimme ystävieni kanssa Tampereen stockmannin myymälään ja ihmisiä tulvi jokaista nurkkaa myöten. Myymälässä oli rento fiilis ja musiikki soi. Yllätyin valikoiman laajuudesta ja olin ymmärtänyt ketjun panostavan merkkivaatteisiin sekä kestäviin vintage löytöihin. Monessa rekissä roikkui esimerkiksi h&m sekä bubbleroom merkin perus vaatteita. Aloin pohtimaan onko kyseinen ketju sittenkään valikoimallaan merkittävästi muista eroava.

Löysin Reloven sivuilta seuraavat sanat, slow fashion sekä laadukkaat second hand- aarteet. (relove.fi) Yritys ei siis varsinaisesti markkinoi etteikö heiltä löytäisi myös pikamuodin edustamilta yrityksiltä tuotteita mutta mielikuvani oli laadukkaassa ja rajatussa, kestävämmässä valikoimassa.

Mikäli ostan pikamuotia ja kierrätän sen nopeasti kirpputorin avulla, ostan lisää uusia ja trendikkäitä vaatteita ja pistän vaihtoon kun en enään pidäkään siitä, puhutaanko silloinkin pikamuodista? Ajatus jäi kaivertamaan mieltäni ja pohtimaan second hand alaa laajemmin. Onko kaikki kierrättäminen kestävää ja kannattavaa?

Muodin vastuullisuutta tutkiva Linda Turunen pohtii eeva.fi jutussa second hand muodin vastuullisuutta. Hän pohtii sitä että voidaanko puhua enää vastuullisesta kun uusien vaatteiden ostamisesta on tehty niin helppoa erilaisilla alustoilla. ”Pikamuotiketjuihin tulee pahimmassa tapauksessa viikoittain uusia mallistoja, joita haluaa käydä katsomassa. Sama voi käydä kirpparien kanssa: siitäkin tulee harrastus, ja ostetaan koko ajan uutta.” (L.Turunen. 2022) Sama asia pohditutti minua kun näin jälleen second hand myymälässä pikamuotia. Löysin aheesta monta hyvää pohtivaa blogi postausta. Focus on favorites blogissa pohdittiin pikamuodin ostamista kirpputorilta ja päädyttiin seuraavaan ajatukseen: kirpputorilta käytetyn ja kierrätetyn ostaminen on kohti vastuullisempaa kuluttamista joka tapauksessa, toki voimme tehdä vastuulisempia löytöjä myös second handina. (Focus on favorites. 2020)

Oma ajatukseni kulminoituu samankaltaiseen loppu tulemaan. On joka tapauksessa hyvä että kaikki vaatteet pääsevät kiertoon, ja ostan itse mielummin trendivaatteen kirpputorilta kuin suoraan kaupasta. Koen kuitenkin että aiheessa on suuri ristiriita ja kiinnitän jatkossa huomiota second hand löytöjen kestävyyteen. Alan uudet sekä vanhat yritykset voisivat rajoittaa pikamuodin ottamista myyntiin, ja täten vaikuttaa ihmisten kulutustottumuksiin? Pohdintani alkoi Relove liikkeen palvelukokemuksesta ja päättyi pikamuodin second hand myymisen vastuullisuuteen. Nähdäkseni kyseinen ketju toimii monella alueella vastuullisemmin kuin muut alan toimijat ja nostaa second hand löydöt arvoonsa!

 

 

Lähteet

Second hand -muodista on vaarassa tulla uusi pikamuoti, sanoo tutkija Linda Turunen – ”Kannustan tekemään harkittuja valintoja”. Eeva.fi. Nettisivu. 31.1.2022. Luettu 2.3.2023

https://www.eeva.fi/jutut/second-hand-muodista-on-vaarassa-tulla-uusi-pikamuoti-sanoo-tutkija-linda-turunen-kannustan-tekemaan-harkittuja-valintoja

Relove. Nettisivut. Luettu 24.2.2023

https://www.relove.fi

Focus on favorites. Blogi. Julkaistu 14.10.2022. Luettu 2.3.2023

JOO VAI EI: PIKAMUOTIA KIRPPIKSELTÄ

Kommentoi