Tampere
20 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Omat supervoimatKirjoittanut: Miikka Launiainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Toni Lehtimäki piti 2-osaisen työpajan 28.11. ja 3.12.2019. Tässä esseessä pohdin, kuinka tunnistaa omat supervoimat ja ottaa ne käyttöön.

 

Minun supervoimat

 

Olen tykännyt pienestä pitäen saada muut ihmiset nauramaan. Muistan elävästi tilanteen, kun kävelimme ala-asteella luokkalaisteni kanssa koteihimme samaa reittiä. Kerroin jonkun typerän vitsin ja kaikki henkilöt purskahtivat makeaan nauruun. Tykkäsin tilanteesta paljon ja halusinkin tehdä sitä lisää, hyvän energian vieminen eteenpäin tuottaa minullekin mielihyvää.

Meillä oli Tonin koulutustilaisuudessa tehtävänä ympyröidä itsestämme 5 eri voimaa, jotka omasta mielestämme ohjailevat elämäämme. Ympyröin itsestäni kuusi kohtaa, koska en osannut valita viittä: toiveikkuus, huumori, itseohjautuvuus, luovuus, oppiminen. Tein myöhemmin testin osoitteessa viacharacter.org ja sain tulokseksi tässä järjestyksessä huumori, luovuus, toiveikkuus, innokkuus, kiitollisuus, arviointikyky. Ymmärsin testien ja itsetutkiskelun kautta, että huumori ohjaa valintojani ja elämääni paljon tänä päivänä, mutta nyt kun olen testien jälkeen tietoinen tästä supervoimasta niin voin alkaa hyödyntää sitä jokapäiväisessä elämässä tietoisesti.

 

Huumori voiman käyttöön otto

 

Näimme äidin, veljen, siskon kanssa joulutorilla ja kerroin siellä puujalkavitsiä, joka nauratti heitä. Oli hienoa tajuta tilanteessa, kuinka käytän tällä hetkellä supervoimaani ja se toimii. Tonin työpajassa puhuttiin, että supervoimaansa pystyy parantamaan elämän peruspilareilla, eli että on mm. nukkunut, syönyt, liikkunut oikein. Täytyy myös muistaa tietysti armollisuus itseään kohtaan, kokoajan ei voi painaa 100% eteenpäin, on annettava itselle myös tarvittava määrä palautumista ja lepoa.

 

Muiden supervoimien voiman käyttöön otto

 

Muiden supervoimien hyödyntäminen on vielä rehellisesti sanoen työn alla, mutta kun olen onnistunut ensiksi ottamaan huumorin itselleni tietoiseen jokapäiväiseen käyttöön, otan seuraavaksi muita supervoimia. Mikäli haluaa ruokavaliossa muutoksia, ei ole välttämättä toimivin ratkaisu muuttaa koko ruokavaliota samalta istumalta, vaan ensiksi onnistua pienien muutoksien suhteen.

 

Jos ajatukset eivät mene tavoitteiden mukaan

 

Mikäli alkaa epäröimään aikaisemmin asetetun asian saavuttamista ja mieli alkaa keksimään syitä lopettamisen suhteen, on aika toimia. Tämänlaisessa tilanteessa kannattaa kirjoittaa paperilapulle omat ajatuksensa ylös pieniä yksityiskohtia myöden ja tämän jälkeen haastaa ne kysymällä:

Mitä todisteita löydän negatiivisten ajatuksieni puolesta?

Mitä todisteita löydän vastaan negatiivisia ajatuksiani?

Mikäli uskon tavoitteen saavuttamiseen, mitä siitä seuraa?

Mikäli en usko tavoitteen saavuttamiseen, mitä siitä seuraa?

 

Näitä asioita kysymällä itseltä, tulee ymmärrettyä se, että omissa ajatuksissa ei ole ollut välttämättä totuusperää, kun mielellämme on toisinaan evolutiivinen tarve viedä meidät polulle, joka tuntuu eloonjäämisen kannalta turvallisimmalta. ”Leijonat hyökkää, varo” aivomme kertovat meille, kun polkumme on haastava ja turvattoman tuntuinen.

Aihetunnisteet:
Kommentoi