Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

Oma SWOT-analyysiKirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Opettajan monet roolit ja tehtävät: SWOT-analyysin ohjeet

 

Jokainen meistä joutuu miettimään jossain vaiheessa omaa elämäänsä: missä minä olen hyvä, mitkä ovat kehityskohteita, mitä mahdollisuuksia minulla on. Valitsemassa ammattia tai työpaikkaa on todella tärkeää tunnistaa itsessä nämä asiat, mikä ei ole helppo. Syvällinen itsetutkiskelu on tärkeä osaaminen, joka auttaa tekemään fiksuja päätöksiä elämässä ja löytämään oikeaa suuntaa.

Minua on kiinnostanut aina itseä ymmärtäminen ja oma reflektointi. Tykkään huomata itsessä tietynläisiä piirteitä ja ominaisuuksia. Se että, luen paljon tieteellistä informaatiota psykologiasta ja neurofysiologiasta, auttavat minua todella paljon näissä asioissa. Minä toivon, että se auttaa minua myös menestymään ja saavuttamaan haluamani tavoitteita.

Minulla on hyvä työkalu, jonka avulla voi kysyä itseltä niitä oikeita kysymyksiä. Sen nimi on SWOT-analyysi. Olen tutkinut itseäni ja voin kertoa siitä teille.

 

Vahvuudet

Minulla ei ole erityisiä lahjakkuuksia tai osaamisia, joista voisin huutaa, mutta vahvuus ei välttämättä ole sitä. Kaikki me olemme erilaisia, jokainen osaa jotain sellaista, mihin toinen ei pysty.

Luonteeltani olen järjestelmällinen ja visuaalinen ihminen, ajattelen strategisesti ja matemaattisesti. Olen jonkun verran perfektionisti, mikä auttaa minua saavuttamaan hyvää tulosta ja toisaalta myös jarruttaa minua, koska liiallinen perfektionismi ei päästä minua ajattelemaan laajemmin. Olen hyvä organisoimaan tapahtumia ja kasaamaan ihmisiä yhteen.

Jotkut sanovat, että olen hyvä kyseenalaistamaan. Se johtuu siitä, että jokaisessa tilanteessa minä näen ensin eroavaisuuksia. Toiselle ihmiselle tämä ajattelutapa voi näyttää aika negatiiviselta, mutta olen oppinut arvostamaan sitä, koska huomasin, että pystyn tuomaan uutta näkökulmaa asioihin sitä kautta. Sen avulla pystyn erottumaan joukosta.

Lisäksi olen kaksikielinen, mistä voi olla aika paljon hyötyä tulevaisuuden uralla.

Minulla on monta vuotta kokemusta myyntityöstä. Tämä on minulle paras osaaminen, koska sillä voi päästä pitkälle. En voi sanoa, että tykkään myymisestä, mutta tarvittaessa pystyn hyödyntämään sitä työuralla.

Oman Belbin-testin mukaisesti minulla on kyky koordinoida ja valvoa muiden työtä, mikä auttaa esimerkiksi projektipäällikön roolissa. Lisäksi olen hyvä neuvomaan ja delegoimaan työtä muille.

 

Heikkoudet

Olen huomiota hakeva introvertti. Tällä ristiriitaisella ajattelutavalla haen itseäni sosiaalisiin tilanteisiin, joista kuitenkin enemmän kärsin. En hae hyväksyntää, koska olen aika itsevarma, mutta tykkään olla keskipisteenä, vaikka suorat sosiaaliset kontaktit tuovat stressiä.

Olen suorasanainen ihminen ja siitä seuraa useasti erimielisyyksiä ja epäymmärryksiä. Huomasin, että useasti näen asioita eri tavalla, mutta sitä on todella vaikeaa selittää muille, enkä minä välttämättä aina jaksa selittämään, koska se myös turhauttaa.

Oma kirjallinen viestintä on aika heikko kielestä rippumatta. En osaa kirjoittaa kauniita ja pitkiä tekstejä, ja teen paljon kirjoitusvirheitä. Useasti se johtuu myös siitä, että oma ajatuskulku on sen verran nopea, että välillä on aika vaikeaa järjestää kaikki sanat lauseisiin. Joskus joudun pysähtymään ja miettimään, miten jonkun asian voi selittää oikeilla sanoilla. Uskon, että nämä esseet kehittävät omaa kirjoittamistaitoa.

 

Mahdollisuudet ja Uhat

Olen luova ihminen, joten haluaisin enemmän käyttää sitä taitoa työssäni. Organisoinnin ja luovuuden kombo on paras yhdistelmä minulle, koska silloin olen parhaimmillaan.

Minun täytyy vaan löytää itselleni sopivaa kenttää, missä voisin päästä käyttämään omia vahvuuksia.

Haluaisin parantaa omia kommunikointitaitoja, koska niissä on paljon kehitettävää. Olen huono vastaanottamaan palautetta, ja useasti minä koen, ettei ihmiset kuule mitä sanon tai eivät ymmärrä minua. Selittämällä omaa näkökulmaa sitä ymmärtämistä voi tulla, mutta monille olen vain selittäjä, joka ei osaa kuunnella muita. Haluan siis sanoa, että omat kommunikointitaidot paranevat yleensä silloin kun olen hiljaa, enkä kommentoi mitään vaan kuuntelen. En tiedä onko se oikein, siksi pelkään tapaavani itsessään omaa personaalisuutta. Olen kokeillut kysyä kysymyksiä, mutta välillä kysymyksetkin ovat kiusallisia. Minä haluan oppia inspiroimaan ihmisiä, ja tämä on tärkein tavoitteeni.

Tässä ovat suuremmat opit ja huomautukset, joita itsestäni löysin. Kehitysmatka on pitkä ja varmasti kestää koko elämäni, mutta haluan joskus muutaman vuoden päästä lukea uudestaan tämän esseen ja sanoa itselleni ”Kyllä, olen kehittynyt!”.

Kommentit
 • Johanna Sauvula

  Hei Svetlana!

  Halusin kommentoida esseetäsi ensimmäiseksi sen vuoksi, että mielestäni tekstisi oli helposti ymmärrettävää, eikä siinä minun nähdäkseni mitään häiritseviä virheitä ollutkaan. 🙂 En tiedä oletko perfektionistina hionut ja tarkastanut tekstistä virheet pois, mutta tällaisenaan oikein mainiosti kirjoitettu! Ja jos näin hyvin osaat mahdollisia aiempia virheitäsi huomata ja korjata, olet siinä jo taitava. Voisin kuvitella, että myös muiden esseitä lukemalla huomaat miten monenlaisia kirjiottajia meitä on ja monella muullakin voi olla haasteita kirjoittamisen kanssa. Suosittelen kokeilemaan esseen kirjoittamista myös parin kanssa, niin että luette ja arvioitte toistenne esseitä. Eventassa me pidimme joku kerta kirjoituspajan, joka oli hyvä. Tirriltä kannattaa kysyä sellaiseen pajaan alustusta vaikka teidän koko tiimille. 😉

  Kehityskohteena näkisin, että essee olisi voinut olla vielä antoisampi, mikäli olisit rinnastanut omaa arviointiasi vielä enemmän tiimiin. Miten vahvuutesi ja heikkoutesi näkyvät tiimissä? Millaiset tehtävät voivat auttaa sinua ja tiimiäsi kehittymään vielä pidemmälle? Se on ikuinen haaste, että tiimissä on aina erilaisia ihmisiä ja erilaisia vahvuuksia, sekä heikkouksia.

  Nostat esiin, että kommunikointi on haastavaa. Voin samaistua tähän täysin ja uskon, että lähes jokainen meistä akatemialaisista jossain hetkessä kiroaa kommunikoinnin ja viestinnän vaikeutta. Se on asia, jota tiimissä pakostakin joutuu harjoittelemaan ihan loppuun asti, eikä siinä siltikään tulla valmiiksi. Kokemukseni mukaan kommunikoinnissa kehittyy vain sitä tekemällä. Kuunteleminen, kysyminen ja omien ajatusten ja näkemysten sanoittaminen ovat kaikki osa sitä, joten olet luullakseni oikeilla jäljillä, kun harjoittelet niitä kaikkia dialogin kulmakivet huomioiden. 🙂

  Oletteko pitäneet tiiminä pajaa kommunikoinnista ja antaneet palautetta toisillenne tavoistanne kommunikoida keskenänne? Voitteko sitä kautta oppia kukin aiheesta lisää? Löysin Filosofianakatemian blogista pari mielestäni tosi osuvaa kirjoitusta kuhunkin tiimiin vietäväksi. Jos ennätät, lukaise ihmeessä alle linkkaamani blogit!

  Miia Järvilehdon Sallitko konfliktien vahvistaa työyhteisöäsi ja vauhdittaa tiimisi oppimista?https://filosofianakatemia.fi/blogi/sallitko-konfliktien-vahvistaa-tyoyhteisoasi-ja-vauhdittaa-tiimisi-oppimista/

  Iidä Mäkikallion “Millä tasolla on tiimisi nolouskyvykkyys? Vastauksesi paljastaa jotain olennaista tiimisi suorityskyvystä”
  https://filosofianakatemia.fi/blogi/milla-tasolla-on-tiimisi-nolouskyvykkyys-vastauksesi-paljastaa-jotain-olennaista-tiimisi-suorityskyvysta/

  Aurinkoisin terkuin Jonsu

  30.11.2020
Kommentoi