Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Oletko zombi?



Kirjoittanut: Lauriina Matilainen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Työelämän kapinalliset
Milla Halme
jenna karas
Katri Manninen
Kirsi Marttinen
Armi Murto
Maria Teikari
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Oletko Zombi? 

 

Olimme pari viikkoa sitten käymässä Jyväskylässä Tiimiakatemian järjestämässä Time Traveler- tapahtumassa. Tapahtumassa esiintyi erilaisia puhujia sekä siellä pääsi verkostoitumaan muihin akatemialaisiin. Halusin kirjoittaa esseen, siitä mitä opin. Koen, että kyseisellä tapahtumalla oli suuri vaikutus itseeni, sillä oivalsin jotain uutta.  

Lauantaina saimme kuulla upean Mikko Kalliolan puheen siitä, miten “hän syntyi uudestaan”. Mikko on luovajohtaja yrityksessä Aava & Bang. Kalliola avasi puheessaan monia samaistuttavia asioita, joiden ansiosta häntä oli helppo kuunnella. Seuraavaksi avaan omat opit hänen puheestaan. Essee on kirjoitettu Mikko Kalliolan puheen sekä diojen perusteella. 

 

Ulos tai tulos 

Kalliola kertoi käyneensä Tiimimestarit-koulutuksen. Koulutuksen aikana hänellä oli ongelmia suoriutua samassa tahdissa muiden kanssa. Kalliola kertoi, että häneltä kysyttiin seuraavanlaisesti: Oletko oikeassa paikassa, jos et pysty suoriutumaan samalla tahdilla muiden kanssa? Kirjoitin tästä kertomuksesta seuraavan lauseen vihkooni: tason noustessa liian ylös, joudut miettimään, onko tämä oikea paikka sinulle.  

Edellinen lause pisti minut miettimään meidän tiimiyrityksen tilannetta. Tuntuu, että meidän tiimiyrityksessä “ei saa” nostaa tasoa liian ylös tai astetta ylemmäs, sillä se koetaan “mailan puristuksena”. Tästä heräsi ajatus siitä, kuka määrittää edes meidän tason? Jos tiimissä on 20 tiimiläistä, pitääkö marssia sen hitaimman mukaan vai voidaanko mennä sillä tahdilla, mitä suurin osa marssii? Jos kyse on ammattikorkeakoulusta ja tason pitäisi olla edes jollain tapaa sen mukainen, pitääkö meidän silti odottaa sitä hitainta marssijaa? Muistan kuulleeni lauseen “tulos tai ulos” ja Kalliolan kertomuksen jälkeen motivoiduin. En tarkoita nyt sitä, että taso nostetaan todella ylös, pikemminkin sitä, että ei tason nostaminen automaattisesti tarkoita “mailan puristusta”. Tason nostaminen voi antaa meille paljon uusia mahdollisuuksia, koettelemuksia ja niiden kautta oppimista. Jos emme haasta itseämme ja toisiamme, emme saa tästä 3,5 vuodesta tarpeeksi irti. Olen todennut meidän tiimillemme kysymällä “haluammeko olla siellä rantaveden lämpimässä vedessä vai kahlata syvälle kylmään veteen, jolloin pääsemme haastamaan toisiamme?” 

 

Jos voisin, palkkaisin vain käsiä, päistä on vain haittaa- Henry Ford 

Kalliola mainitsi yllä olevan otsikon puheessaan. Ihmiset tekivät liukuhihnatuotannossa pitkään töitä robottimaisesti, jolloin Fordin lause pitää hyvinkin paikkaansa. Lauseen tarkoitus pielee siinä, miten paljon ihmisten mielipiteet vaikuttivat työhön negatiivisesti. Tehtaalla tarvittiin tehokasta työtä, eikä työntekijöiden mielipiteillä ollut väliä. Voiko kuitenkaan kyseinen lause enää nykyaikana toimia? Kalliola kertoi puheessaan siitä, kuinka hän syntyi uudestaan. Hänellä oli työrintamalla mennyt huonosti pitkään, kunnes hän tajusi, ettei kukaan muu pysty häntä pelastamaan kuin hän itse. Tämän tajuttuaan Kalliola vähensi työkuormaansa ja päätti “aloittaa alusta.” 

 

Kuinka moni vain suorittaa työtä? 

Milla Halme, Jenna Karas, Katri Manninen, Kirsi Marttinen, Armi Murto sekä Maria Teikari ovat yhdessä kirjoittaneet kirjan nimeltä Työelämän kapinalliset. He tuovat kirjassa hyvin esille miten paljon työpaikoilla on vanhoja toimintamalleja sekä mitkä asiat voivat antaa työpaikoista enemmän irti.  

Halme ym. (2020) mukaan joka neljäs kärsii työuupumusta jossain muodossa. Monet käyvät töissä ja se onkin ainoa asia, jota ihminen jaksaa tehdä. Töistä kotiin päästyään nukahdetaan sohvalle eikä nukahtaminen edes korvaa väsymystä. Miksi ihmiset sitten ajautuvat näihin tilanteisiin? Vastaus on se, että heistä on tullut Mikon sanoin zombeja. 

Kalliola kertoi meille, kuinka hänestä tuli zombi. Zombilla hän tarkoitti työntekijää, jolla oli sammunut valot päästä. Eli käytännössä zombi on työntekijä, joka tekee vain töitä eikä osaa nauttia enää elämästä. Zombi ei pysty tai jaksa haastaa itseään tai muita. Zombille olennaista on myös se, että kaikki vapaa-aika menee palautumiseen töistä. 

Kalliolan mukaan 80% ihmisistä on väärässä työpaikassa tai ei nauti työstään. Olen täysin samaa mieltä Kalliolan kanssa. Olen nähnyt monta työntekijää, joista huomaa, etteivät he nauti työstään. Monet tututkin vain valittavat työstään ja ainoa asia, mitä he odottavat on viikonloput ja lomat. Miksi sitten ihmiset jäävät huonoihin töihin? Vastaus monella saattaa olla raha. On tehtävä jotain töitä, että saa palkkaa. Varma palkansaanti voi vaikuttaa turvalliselta vaihtoehdoilta ja tämän takia ei edes haluta miettiä työpaikanvaihtoa. 

 

Kalliolan 6 vinkkiä zombiuden välttämiseksi 

Seuraavaksi jaan Kalliolan 6 vinkkiä, joiden avulla voit ehkäistä zombiuden. Nämä 6 vinkkiä sai minut ajattelemaan aivan uudella tavalla. Toivon, että jokainen, joka tätä esseetä lukee, sisäistäisi Kalliolan sanoman. Näiden 6:n vinkin avulla pääset pitkälle. 

 

  1. Temppeli. Temppeli on mielen ja kehon yhteenliittymä. Jos vapaa-aikasi menee kehon ja mielen palautumiseen, olet tullut zomibiksi. Zombin elämä on suorituskeskeistä. Pidä siis huoli omasta jaksamisestasi niin henkisestikin kuin fyysisestikin. Mielen Ihmeet sivustolla (2022) on kerrottu Maslowin tarvehierarkiasta. Maslowin mukaan ensimmäinen tarve ihmisellä on fysiologiset tarpeet. Tämä on todettu jo aikoja sitten, joten oman kehon hyvinvoinnilla on oikeasti suuri vaikutus kaikkeen tekemiseen. 

 

  1. Oppiminen. Oppiminen on luovuuden lähde. Luovuuden lähde tarkoittaa sitä, että sinulla on valot päällä. Kun oppiminen lakkaa, marginaalisoituminen alkaa. Oppiminen on taitoja, joista ei saa opintopisteitä.  

 

  1. Seikkailu. Seikkailut ovat omien arkirutiinien rikkomista, pelon voittamista. Seikkailu on sitä, kun hyvät ja huonot rutiinit menevät sekaisin. Zombit ovat kyynisiä, jotka eivät osaa seikkailla. Ole koko ajan utelias! Etsi, tee, seikkaile ja koe mahdollisuuksia! 

 

  1. Positiivisuus. Positiivisuus tarttuu. Ole positiivinen ja ajattele koettelemukset mahdollisuuksina. Zombit ovat negatiivisia. Zombeilla on monesti asenne “kaikki mikä ei ole kusta, on paskaa”. Älä vaivu negatiivisuuteen. 

 

  1. Empatiataito. Vaali empatiataitoa. Empatian avulla ymmärrät ihmisiä. Aina on aikaa pysähtyä. Kun pysähdyt, alat näkemään kauniita asioita ympärilläsi.  

 

  1. Rakkaus Pyhä. Rakasta ja tule rakastetuksi. 

 

 

Life is people- Jim Collins 

Työelämän kapinalliset (2020) kirjassa sanottiin seuraava lause: “Tulevaisuuden menestyjiä ovat ne, jotka onnistuvat tiimityössä, ne, jotka tekevät yhdessä eivätkä yksin.” Jotta pystyt tuomaan täyden potentiaalisi tiimille, sinun on ehkäistävä zombius. Jos koet yhtään olevasi zombi, sinun täytyy hoitaa itsesi kuntoon, jotta pystyt antamaan enemmän tiimillesi. Varmasti jokainen meistä tiimiyrittäjistä tietää, kuinka paljon yksilöt voivat vaikuttaa tiimiin hyvin positiivisesti tai jopa negatiivisesti. Nämä negatiivisesti vaikuttavat tiimiläiset voivat kokea jotain zombiuden merkkejä. Toivon, että jokainen ymmärtää, kuinka suuri vaikutus omalla toiminnalla on koko tiimille. Tiimi pystyy parhaiten menestymään, kun tiimi puhaltaa yhteen hiileen. (Halme ym. 2020) 

Toivottavasti tämä essee sai sinut pohtimaan omaa toimintaasi tai sitä, haluatko tulevaisuudessa olla zombi. Itse koen, että meidän yhteiskuntamme ajaa meitä kohti zombitoimintaa ja haluan tehdä omalla työlläni tähän muutosta. Joku joskus sanoi “Haluan pelastaa ihmiset huonoilta töiltä” ja tämä on se, mihin suuntaan haluan itseäni viedä. Haluan haastaa jokaista lukijaa miettimään Kalliolan 6 vinkkiä. Haluan haastaa myös nostamaan tasoa, mikäli olet sellaisessa tilanteessa, jossa tekeminen laahaa. Tee virheitä ja opi niistä. Kalliolan mukaan “on tärkeää oppia oppimaan”. 

Jos sinulla on joskus mahdollisuus päästä kuulemaan Mikko Kalliolan puhetta, suosittelen kovasti. Hän osaa inspiroida ihmisiä ja saada ihmiset pohtimaan syvemmin asioita.  

Kiitos tiimiakatemia tästä mahdollisuudesta! 

 

 

Lähteet: 

 

Franco, F. 2022. Maslow´n tarvehierarkia. Verkkosivu. Viitattu 29.4.2023.  

https://mielenihmeet.fi/maslown-tarvehierarkia/ 

Halme, M. Karas, J. Manninen, K. Marttinen, K. Murto, A & Teikari, M. 2020. Työelämän kapinalliset. Viitattu 29.4.2023. Vaatii käyttöoikeuden. 

https://www.bookbeat.fi/kirja/tyoelaman-kapinalliset-128278 

Kommentoi