Tampere
24 Jun, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Olenko idiootti?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kirjasta

Luin Thomas Eriksonin kirjoittaman kirjan Idiootit ympärilläni. Erikson käsittelee kirjassaan ihmisiä IPU-instituutin profiilianalyysien avulla. Ihmiset on kirjassa jaettu neljään eri väriin heidän käyttäytymisensä perusteella. Punaiset ihmiset ovat tehtäväorientoituneita, kilpailuhenkisiä, äkkipikaisia ja suorasanaisia. Heidän käyttäytymisensä voi muista tuntua joskus jopa hieman aggressiiviselta ja tunteettomalta. Keltaiset henkilöt ovat ihmiskeskeisiä, sosiaalisia, iloisia, luovia ja aktiivisia. Joidenkin mielestä keltaiset ovat liikaa äänessä, eivät kuuntele muita ja pahoittavat mielensä helposti. Vihreät taas ovat rauhallisia, hiljaisia, ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä. Heitä on todella vaikeaa suututtaa, mutta suuttuessaan he suuttuvat sitten kunnolla. Muut värit saattavat pitää vihreitä passiivisina ja muutosvastaisina. Viimeisenä tulevat siniset henkilöt, jotka ovat huolellisia, analyyttisia, järjestelmällisiä ja hiljaisia. Siniset haluavat tietää käsiteltävästä aiheesta aivan kaiken ja edetä rauhassa miettien kaikkia mahdollisia tapoja, jotka voivat mennä pieleen.

Omaa pohdintaa

Itseäsi ja muutamaa tuttuasi miettiessäsi huomaat varmasti, että suurin osa ihmisistä ei osu suoraan johonkin tiettyyn väriin. Monella meistä kuitenkin yksi väri on hallitsevampi kuin muut. Oli mielestäni todella mielenkiintoista miettiä lukemisen aikana itseäni ja ystäviäni tämän ajatusmallin pohjalta ja kuulla vielä kirjaa reflektoitaessa muiden ryhmäläisten mielipiteitä itsestäni ja muista. Olen itseni ja tiimini mielestä selkeästi vihreä persoona. Tämä puoli minusta tulee esille varsinkin ryhmäkeskusteluissa, joissa en kauheasti ole äänessä, mutta kuuntelen huolella kaikkien muiden puheenvuoroja. Huomaan itsessäni kuitenkin myös piirteitä punaisesta, sillä olen todella voitonhaluinen ja kilpailen aina kun on mahdollisuus. Omalla kohdallani myös seura ja tilanne vaikuttavat käyttäytymiseeni paljon. Yleensä tilanteissa jotka ovat ”virallisia” ja joissa on minulle tuntemattomia ihmisiä, käyttäydyn vihreästi. Urheillessa olen taas paljon enemmän punainen, sillä tulos on minulle tärkeä ja suutun paljon helpommin kentällä. Kirja auttoi minua ymmärtämään omaa käyttäytymistäni paremmin ja huomaamaan siitä vahvuudet ja heikkoudet. Minun tulisi opetella ilmaisemaan vaikeissa tilanteissa oma mielipiteeni useammin muille ja näin tottua olemaan äänessä.

 

Kuten huomata saattaa eri värit toimivat tilanteissa kaikki omalla tavallaan ja toisen värin käyttäytyminen saattaa ärsyttää, koska he toimivat eri lailla kuin sinä. Miettiessäni millaiset henkilöt minua ovat aina ärsyttäneet eniten, tulin tulokseen, että keltaiset. Eivätkä tosiaan kaikki keltaiset, vaan henkilöt kenellä on jatkuva tarve olla äänessä, vaikka eivät tiedä mistä puhuvat. Kirjan lukemisen jälkeen kuitenkin ehkä ymmärrän näitäkin ihmisiä hieman paremmin ja osaan suhtautua heidän tapaansa toimia. Kirjan mukaan yleensä kuitenkin punaiset ja vihreät ärsyttävät toisiaan ja samoin keltaiset ja siniset. Tästä huolimatta optimaalisessa tiimissä olisi hyvä olla jokaista väriä edustettuna, sillä jokaisella on omat vahvuutensa. Ne vain pitää osata tunnistaa. Mietitään vaikka projektitiimiä akatemialla. Punainen henkilö soveltuu projektipäälliköksi loistavasti, sillä hän saa asioita tapahtumaan ja tähtää täysillä tavoitteeseen tai jopa sen yli. Keltainen henkilö on todella luova ja hän pystyy ideoimaan paljon erilaisia toteutustapoja. Keltainen henkilö myös pitää tiimihengen korkealla omalla positiiviuudellaan ja energiallaan. Vihreät taas hoitavat heille annetut tehtävät aina ajallaan ja pystyvät kuuntelemaan muita tiimin jäseniä. Siniset taas analysoivat kaikkea mahdollista projektiin liittyvää todella tarkasti ja tietävät usein kaikista eniten faktatietoa.

 

Mielestäni tämän kirjan lukeminen olisi hyväksi kaikille tiimissä työskenteleville sekä jossain joukkueessa harrastaville. Kirjan ohjeiden avulla jokaisesta yksilöstä saadaan käyttöön hänen omat vahvuutensa ja niitä voidaan käyttää optimaalisesti yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Kommentoi