Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Nykyajan johtaminen?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Nykyaikaisessa johtamisessa korostetaan johdon ja tiimien tasavertaista asemaa sekä yhteistyötä, jonka tulee perustua luottamukseen ja avoimuuteen. Vaikka johtamisen käsitys onkin vuosien saatossa muuttunut, on sen perusajatus edelleen pitkälti sama; asioiden, ihmisten ja tietämyksen johtaminen. Ennen kaikkea hyvä johtaminen on ihmissuhdetyötä, mutta johtajalla tulee olla myös näkemystä organisaation järjestelmistä, prosessista, tehtävistä, tarkoituksesta ja visiosta.

Nyt omaa tiimiyritystä perustettaessa on johtaminen ja kaikki siihen liittyvä noussut vahvasti esiin, ainakin omissa ajatuksissa. Hirveästi itsellä ei entuudestaan ole kokemusta johtamisesta, mutta aina se on jollain tapaa kovasti kiehtonut ja aiheena on erittäin mielenkiintoinen sekä sellainen josta varmasti haluaa oppia kaiken mahdollisen.

Löysinkin netistä aiheeseen liittyvän Jarmo Saveniuksen POMONA yrityksen blogin, jonka tekstejä lähdin innolla lukemaan. Savenius on itse toiminut ylemmän johdon seniorkonsulttina toistakymmentä vuotta, jonka jälkeen hän on perustanut oman konsulttitoimiston. Monissa blogitekstissään Savenius pohtii johtamiseen liittyviä asioita ja erityisesti mieleeni jäi ensimmäisenä lukemani teksti siitä, mihin johtajia tarvitaan, kun vastuu ja vapaus lisääntyvät.

Teksti on todella osuva, sillä se koskettaa nykypäivää ja toi esiin monia hyviä pointteja, kuten esimerkiksi sen kuinka hänen mielestään jokaisen organisaation tulisi ottaa askeleita kohti vapauttavampaa ja vastuuvapaampaa suuntaa ja kuinka työntekijöiden potentiaalisuuden vapauttaminen saattaa parhaimmillaan olla ihmeitä tekevä voima. Tämä johtuu Saveniuksen mukaan siitä, että kun työntekijöille annetaan vapautta ja vastuuta, luottamus organisaation sisällä kasvaa, vastuunkantaminen lisääntyy, työntekijöiden osaaminen lisääntyy sekä toimintaa ja bisnestä parantavat ideat tuodaan reippaasti esille. Tekstissään Savenius kuitenkin painottaa, että vaikka johtamistyyli on muuttunut ja työntekijöiden vastuuta sekä vapautta lisätään ei se tarkoita sitä, että johtajia ei enää tarvittaisi. Päinvastoin. Johtajan tulee entistä enemmän kommunikoida ja keskustella työntekijöidensä kanssa ns. vapaamuotoisesti, eikä pelkkien kehityskeskustelujen avulla.

Kommentoi