Tampere
03 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Nukkumalla mestariksi



Kirjoittanut: Elina Valve - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The 5 AM Club: Own Your Morning. Elevate Your Life.
Robin Sharma
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Maailman menestyneimmät ihmiset heräävät aikaisin. Haluan menestyä, joten minunkin tulisi herätä ennen auringon nousua? Robin Sharma 5am club – ota aamut haltuusi, kohenna elämääsi teoksessaan kehottaa heräämään joka aamu 5:00. Se on varma resepti menestykseen. Asia ei ole ehkä ihan näin yksinkertainen, jokaisella meillä on elämä täynnä muuttujia sekä oma uni rytmimme, jota tulisi kuulostella. Oletko aamuvirkku vai iltavirkku luonnostaan? Tietenkään ei ole mahdottomuus muuttaa rytmiään iltavirkusta aamuvirkuksi, mutta jos sinun energian johtaminen on kuin suunniteltu ilta elämään, ja olet luovimmillaan illalla tai yöllä, muutoksia tuskin tarvitsee tehdä. Jos taas olet kuin minä, noin 1.5 vuotta sitten elin pelkkää kaamosta. Energiani olivat pitkin päivää huonot, treenit kulkivat vain hyvinä päivinä, iltaisin vietin tiktokissa ja netflixiä katsellen ilta seitsemästä yli puolenyön, aamulla tietenkin torkuttaen. Jos tämä kuulostaa tutulta, niin aamu heräämiset voisivat olla sinua varten. Itse huomasin muutoksen ajan tulleen, kun sain itseni kiinni valittamasta ettei minulla ole tarpeeksi aikaa ja olen aina väsynyt tai laiska. Samoihin aikoihin sain lahjaksi 5am club kirjan, ja oikeastaan sen avulla teinkin aikoinaan rutiineihini täyskäännöksen. Jos haluaisin lisäaikaa vuorokauteeni, minun pitäisi karsia se illasta. Lopettaa valvominen ja tehdä jotain produktiivista. Iltaisin kuitenkin olen jo liian väsynyt tehdäkseni mitään sängyllä löhöilyä fyysisempää. Aamuisin taas olin huomannut energiani olevan korkeimmillaan. Valinta oli näin ollen helppo. Muuttaisin uni rytmini päälaelleen.

 

5 am club ja aamun ensimmäinen tunti.

 

Vaikka olenkin käyttänyt 5am clubia melkeinpä henkisenä opuksena johdattamaan aamujani, on sitä pakko hieman kritisoida. Kirjassa painotetaan kuinka tärkeää on pidättäytyä juurikin kirjan kertomien ohjeiden mukaan, aamun ensimmäisestä tunnista ja sen rutiinista. Olen itse soveltanut kyseistä kaavaa ja kehotan myös sinun tekevän näin.

Ensimmäisessä tunnissa on kyse, että se aika on käytetty itseesi ja omaan kasvuusi. Ensimmäinen lohko vaatii liikkumaan, eli tekemään esimerkiksi punnerruksia tai juoksulenkin 20minuuttiin. Kunhan siinä hengästyy. Toinen lohko on reflektointia. Ajatusten kirjaamista ylös, meditointia, mitä ikinä missä reflektoit ajatuksiasi. Viimeisessä lohkossa kehotetaan lukemaan tai oppiman jotain uutta. Tällä tavalla olet valmiimpi päivään ja sen haasteisiin. Olet virittänyt aivosi juuri oikealle tasolle. “Kun kilpailijanne vielä nukkuvat, olette täydessä terässä viemään alaanne eteenpäin” (Sharma 2019.) Kirjassa jopa sanotaan että “sinun on aloitettava päiväsi intensiivisellä treenillä. Siitä ei voi neuvotella. Muuten 20/20/20-kaava ei toimi, ja vien sinulta 5am clubin jäsenyyden.” En itse ottaisi tätä kaavaa niin tosissaan. Se on kyllä erinomainen ohjenuora jota voi soveltaa. Voi myös olla, että on jotain mitä en ole vielä sisäistänyt, jonka Sharma ja muut ovat, mutta elän siihen asti tällä tiedolla.

Mitä minä sitten teen eri tavalla? Jos haluat perehtyä minun rutiineihin, pääset niihin tästä. Kerrottakoon, että herään aamulla 4:00 ja ensimmäinen asia aamulla on meditointi. Treeni on myös aikataulutettu aamun tunneille, mutta koen, että fyysisesti raskas salitreeni vaatii kaiken energian sille tarkoitetulle ajalle, hyvän aamupalan ja valmistautumisen tunnin mittaiseen ponnistukseen. Tottakai mietinnässä on myös ollut, jos tekisin 20/20/20 kaavan mukaan, mutta koen että tämä nykyinen tapa on omalle mielelleni ja keholleni toimivin. Kannustan kaikkia tekemään sellaisen rutiinin, mikä saa sinut innostuneeksi ja olosi hyväksi.

Mutta kun ei minulla ole selkärankaa.

Se miksi yleensä epäonnistumme uuden tavan tai rutiinin opettelussa, on että luovutamme liian nopeasti. Kaikkien vieraiden tapojen opettelu tuntuu aluksi vieraalta ja vaikealta. Isoimmat kompastus kivet ovat myös, että haluat tehdä kaiken kerralla. Valitse yksi tapa jota lähdet työstämään ja ihmeitä tapahtuu jo kolmessa kuukaudessa. Paremmat päivittäiset valinnat johtavat parempiin päivittäisiin tuloksiin. Lähtiessämme mukavuusalueelta aivomme hätääntyvät. Syntyy pelkoreaktio joka käskee meitä kaikin tavoin palaamaan tuttuun ja turvalliseen. Jos jokin asia on kuitenkin perusteltu, on siihen helpompi tukeutua ja järkiaivoillemme helpompaa ajatella asiaa ja pelosta huolimatta on helpompi jatkaa. Mitä todellista hyötyä on aamu heräämisestä, jos ei lasketa aikaisemmin mainitsemaani ajankäytöllistä hyöytä (joka jo itsessään on jo iso hyöty.) Ensinnäkin aikaisin heräämisen on todettu edistävän Flow-tilaan pääsyä. Tämän kautta luovuus lisääntyy, energiatasot nousevat ja tuotteliaisuus paranee. On myös paljon helpompaa tehdä jotain asiaa rutiininomaisesti, jotta resursseja säästyy uuden oppimiselle ja luovuudelle. Miksi siis tuhlata resursseja arkisiin valintoihin? Nykyään kuitenkin harvalta löytyy pitkäjänteisyyttä pysyä pelissä mukana. Sillä tavalla kuitenkin legendat hiotaan, jatkamalla kun pelottaa.

Uuden tavan resepti löytyy pitkäjänteisyydestä, suunnitelmallisuudesta, toistoista ja siitä ajasta. Sharman kirjassa oli mielenkiintoinen kaavio, tapojenoppimisprotokolla, joka havainnollistaa hyvin, kuinka nopeasti opettelemme tapoja. Tämä piti kyllä itsellänikin paikkansa. Kun aloitin ensimmäistä kertaa aamu heräämiset, epäonnistuin siinä muutaman kerran. Siitä on vaikea pitää kiinni, ja epäonnistumisen jälkeen pitää aloittaa aina alusta. On siis helpompaa luottaa prosessiin ja tähän protokollaan, sillä se toimii.

Toista 66 päivää orjallisesti tapaa, jonka haluat juurruttaa itseesi. Tämän jälkeen tavasta tulee rutiini, ja sen tekeminen helpottuu. Näin simppeliä se on. Unirytmin korjaaminen voi tuntua vähäpätöiseltä asialta, mutta pikkuruiset päivittäiset voitot kasaantuvat erinomaiseksi pitkällä aikavälillä. Pitää muistaa, ettei Arnoldkaan syönyt itseään tikkiin burgereilla. Se mitä päivittäin teemme, luo tulevaisuutemme. Pitää muistaa että elämä on kuin peili, emmekä saa elämältä sitä mitä haluamme, vaan sen minkä ansaitsemme.

Kommentoi