Tampere
22 May, Wednesday
5° C

Proakatemian esseepankki

Neuvoja toiminimen perustamiseenKirjoittanut: Eevi Piipponen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Noin puolitoista kuukautta sitten päätin ottaa ensimmäisen konkreettisen askeleen kohti yrittäjyyttä. Olen pitkään miettinyt toiminimen sekä kevytyrittäjän välillä ja mitään sen suurempia perusteluita päädyin toiminimeen. Tein päätöksen suht nopeasti enkä perehtynyt asian niin paljon kuin olisi tarvinnut, mutta olen kuitenkin selvinnyt ja koen päätökseni kannattavaksi. Koska minulla ei ole aiempaa henkilökohtaista yrittäjäkokemusta, oli toiminimen perustaminen jännittävää ja sen tuoma vastuu kieltämättä hieman pelotti. Tämän lisäksi perheeni ei ottanut toiminimen perustamista kovin hyvällä, sillä tein ensimmäistä kertaa niin sanotun suuren päätöksen ilman heidän hyväksyntäänsä. Omasta kokemuksesta voin kuitenkin kertoa, että tästäkin selvittiin ja nyt ajattelin lyhyesti jakaa muutamia vinkkejä toiminimen perustamiseen.

No miksi minä oikein perustin toiminimen? Koska osuuskuntamme ei kuulu työntekijärekisteriin, täytyi minun perustaa toiminimi, jotta pystyn laskuttamaan palkkaa osuuskunnaltamme. Kevyt yrittäjänä toimiminen on myös mahdollista, mutta koin toiminimen järkevämmäksi omalle kohdalle. Koin myös, että keikkatöitä on helpompi tehdä, kun voi laskuttaa rahat suoraan itselleen, ilman sen suurempia välikäsiä.

Mikä se toiminimi sitten oikein on? Toiminimi tarkoittaa nimeä, mitä elinkeinonharjoittaja tai yritys käyttää toiminnassaan ja elinkeinotoimintaa harjoittaessaan. Toiminimen perustaminen tapahtuu YTJ eli yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä. Toiminimen perustaminen on melko yksinkertaista, eikä se vie 30 minuuttia pidempään. Toiminimeä perustaessa sinulta kysytään muun muassa yrityksen osoitetta, nimeä, toimialaa ja muita hyvin yksinkertaisia kysymyksiä. Toiminimen perustaminen maksaa 60 €.

Kun olet perustanut toiminimen, sinulle alkaa soittelemaan niin vakuutusfirmat kuin kirjanpitoyritykset. Tämän lisäksi sinulle soittaa ”Suomen yritysrekisteri” eli toisin sanoen huijari firma. He kyselevät sinulta yrityksesi tietoja ja kaupittelevat palvelua, jotta yrityksesi tiedot olisivat näkyvillä ja julkisia muille. Älä missään nimessä suostu tähän ja kiellä kauppa heti tai tee se hyvin selväksi puhelun aikana. Kyseisen yrityksen työntekijät pahimmassa tapauksessa lähettävät laskuja, vaikka et olisi suostunut kauppaan. Uutisten mukaan kyseiset yritykset huijaavat vuodessa yli sataatuhatta uutta aloittelevaa yrittäjää ja tekevät tällä miljoonia euroja liikevaihtoa. Itse jouduin yrityksen kohteeksi ja suostuin heidän kauppaansa, sillä en sillä hetkellä ymmärtänyt mitä he kaupittelivat. Kysyin puhelun aikana, onko tämä palvelu pakollinen, johon sain vastauksen ”eihän ketään voi mihinkään pakottaa”. Viimeistään tässä kohtaa olisi kuulunut herätyskellojen soida, no eipä soinut, joten kauppahan siitä tuli. Palvelun hinta on 249 € + alv 24 %. Vieläkään tähän mennessä en ole laskua maksanut ja olen saanut varoitusmaksuja noin 30 euron edestä. He ovat vieneet minut oikeudelliseen perintään ja uhkailleet erilaisilla viesteillä. Heidän tilinumeronsa vaihtelee myös merkittävän usein, sillä viranomaiset sulkevat heidän tilejään. Päätimme isäni kanssa katsoa kuinka pitkälle he tilanteen vievät, sillä emme usko, että he oikeuteen asti minua veisi. En ole siis saanut kaupasta minkään näköistä sopimusta sähköpostiini ja tällä hetkellä kyseisestä yrityksestä ei ole kuulunut kahteen viikkoon. Aikaisemmin he vainosivat minua useamman kerran viikossa. Älä siis toista virhettäni, vaan kiellä kauppa heti.

Loppuun vielä luettelen erilaisia kuluja / talouteen liittyviä asioita, joihin on tärkeää kiinnittää huomiota:

  • toiminimen perustaminen maksaa 60 €
  • YEL eli yrittäjän eläkevakuutus kuuluu hankkia, mikäli olet 18–67-vuotias yrittäjä, vuositulosi ylittävät 8575,45 € (2023) ja mikäli toiminta jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään neljän kuukauden ajan
  • kirjanpitokulut, mikäli päätät sellaisen hankkia
  • Toiminimi ja arvonlisävero: mikäli yrityksesi liikevaihto on yli 15 000 € vuodessa, tulee sinun ilmoittaa yrityksesi arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

 

Lähteet

Reinikainen, H. Suomen Yritysrekisteri vihastuttaa jälleen: ” En uskonut, että tällaista voi tapahtua Suomessa”. Uutinen, Yrittäjät.fi. https://www.yrittajat.fi/uutiset/suomen-yritysrekisteri-vihastuttaa-jalleen-en-uskonut-etta-tallaista-voi-tapahtua-suomessa/

Kommentoi